Acte si autorizatii

Ai o lista intreaga de probleme de rezolvat si nu vrei sa pierzi mai mult timp decat e nevoie alergand dupa actele necesare pentru construirea casei. Informeaza-te si vei stii cum sa fii eficient.

Calorifer cu robinet termostat

Afla daca te incadrezi pentru ajutor de incalzire a locuintei pentru sezonul rece 2016-2017

12 octombrie, 2016

Pentru categoria populatiei cu venituri modeste, debutul sezonului rece aduce cu sine numeroase incertitudini. Oamenii se intreaba daca isi vor permite sa-si incalzeasca locuintele, cat ii va costa, daca autoritatile centrale sau locale ii vor ajuta cu subventii pentru caldura, asa cum s-a intamplat si in anii trecuti. Raspunsul este DA, persoanele care realizeaza venituri modeste vor fi ajutate si in acest an, de catre autoritati, sa treaca cu bine peste iarna care se apropie. Ajutorul se acorda persoanelor care isi incalzesc locuinta folosind energie termica in sistem centralizat, energie electrica, gaze naturale, lemne, carbuni sau combustibili petrolieri. Ajutorul pentru incalzirea locuintei este o masura de sprijin, suportata din bugetul de stat si/sau bugetul autoritatii locale, prin…

mai mult >
Detector de gaze pentru bucatarie

Montarea senzorilor de gaze este obligatorie pentru apartamentele cu ferestre din termopan

05 septembrie, 2016

Stiai ca, daca apartamentul tau are ferestre din termopan, esti obligat sa-ti montezi detector de gaze? In schimb, daca nu ai astfel de ferestre, nu esti obligat. Aceasta obligativitate a montarii detectoarelor de gaze nu este noua, ea a aparut pentru prima data in cadrul prevederilor punctului 8.3 din Normele tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Anexa 1 la Ordinul M.E.C nr. 58/2004, publicate in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Dar aceasta obligativitate nu a fost pusa in practica pana anul acesta. La finalul anului trecut, ANRE, adica Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, a emis Ordinul nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii…

mai mult >
Documente carte funciara

Procedura de inscriere in cartea funciara

08 martie, 2016

Ministerul Justitiei este cel care organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea de publicitate a birourilor de carte funciara ale judecatoriilor, printr-un compartiment de specialitate. Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, reprezentarea pe harti si planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum si a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tarii, indiferent de destinatia lor si de proprietar. Entitatile de baza ale acestui sistem sunt parcela, constructia si prorpietarul. Prin imobil, in sensul prezentei legi, se intelege parcela de teren, cu sau fara constructii. Procedura de inscriere in carte funciara este reglementata prin Legea Cadastrului si a publicitatii…

mai mult >
on

Ce trebuie sa contina contractul de construire

23 februarie, 2016

In cazul in care vrei sa-ti construiesti o casa in regim P+1, probabil stii deja ca nu o mai poti construi in regie proprie, ci esti obligat de lege sa apelezi la o firma de constructii. Aici poti citi mai multe informatii despre cum a fost modificata legea privind calitatea in constructii. Ok, trebuie sa apelezi la o firma de constructii care sa-ti ridice casa. Va trebui sa inchei un contract cu respectiva firma. Stii care sunt detaliile care ar trebui stipulate in contract, astfel incat sa nu te trezesti mai tarziu cu surprize…neplacute? Hai sa-ti spunem ce este bine sa fie scris, negru pe alb, in acel contract. Data contractului. Desi e cat se poate de logic ca orice contract trebuie sa aiba data incheierii lui, poti fi pacalit daca firma de constructii lasa necompletata data contractului…

mai mult >
on

Operatiuni pe care le poti face in Cartea Funciara si actele de care ai nevoie

28 ianuarie, 2016

Ti-am spus intr-un articol precedent cum verifici actele de proprietate ale unei case in cazul in care vrei sa cumperi un imobil. Acum stii ca Titlul de proprietate nu trebuie sa aiba stersaturi, ca Extrasul de carte funciara iti spune daca imobilul este sau nu ipotecat si ca din Certificatul Fiscal afli daca proprietarul imobilului pe care vrei sa-l cumperi are sau nu datorii la stat si impozite neplatite pentru casa. Hai sa-ti spunem mai multe lucruri despre operatiunile pe care le poti face in Cartea Funciara si actele de care ai nevoie pentru aceste operatiuni. Pentru inscrierea unei constructii finalizate si intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia ai nevie de: Cerere tip; Chitanta care dovedeste achitarea taxei aferente; Certificat eliberat de primaria localitatii unde se…

mai mult >