Agentii imobiliari cer incurajarea creditelor

09 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Majorarea preturilor proprietatilor imobiliare este determinata de dezechilibrul dintre cerere si oferta. 
 
BNR trebuie sa incurajeze creditele imobiliare, nu sa limiteze accesul la finantare, sustin reprezentantii Colliers International, dupa ce banca centrala a anuntat ca va monitoriza preturile activelor.
"Spre deosebire de pietele financiare si cele de capital, piata imobiliara este libera, reglementata in primul rand de raportul cerere-oferta. Cum cererea pe principalele piete, rezidential, birouri, terenuri etc. este mult mai mare decat oferta de proprietati, nu vedem motive de ingrijorare pentru urmatorii 3-5 ani din punctul de vedere al cresterii nejustificate a preturilor", afirma, intr-un comunicat, Bogdan Georgescu, managing partner al companiei imobiliare Colliers.
 
Georgescu arata ca, in conditiile in care cererea depaseste oferta, majorarea preturilor este o tendinta normala a pietei, specifica economiilor in dezvoltare, inregistrata si in celelalte state din regiune, precum Ungaria, Polonia sau Cehia. Colliers International crede ca ingrijorarea bancii centrale este justificata, "insa doar la nivel teoretic".
 
"Acceptati sursele nedeclarate!"
 
Compania sustine ca restrictiile impuse de BNR la acordarea de credite ipotecare sunt mari, mai ales in conditiile in care o parte importanta a veniturilor populatiei ar proveni din surse nedeclarate. "In loc sa limiteze accesul la credite, Banca Nationala, impreuna cu Ministerul Finantelor, ar trebui sa caute solutii pentru incurajarea declararii integrale a veniturilor sau pentru acceptarea unor surse de venit neconventionale, care sa tina cont si de potentialul fiecarei persoane", se mentioneaza in comunicat.
 
BNR se teme de supraevaluari
 
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luna trecuta ca valoarea terenurilor si caselor, in special in zona de nord a Bucurestiului, este deja mult exagerata, iar banca centrala va fi mai atenta la evolutia preturilor activelor. "Cel putin in nordul Bucurestiului este clar un assets bubble. Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilor si al caselor este mult exagerat", a spus Isarescu.
 
Ideea a fost reluata de economistul sef al bancii centrale, Valentin Lazea, potrivit caruia preturile ar putea suferi o corectie, cresterea inregistrata in Romania in ultimii ani fiind in principal speculativa, data de jocul convergentei cu Uniunea Europeana.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tefal Ingenio – Ingenios de schimbator Tefal Ingenio – Ingenios de schimbator
Agentiile imobiliare, invitate la disciplina Agentiile imobiliare, invitate la disciplina
Ceresit Suport: prima aplicatie dedicata meseriasilor si consumatorilor finali Ceresit Suport: prima aplicatie dedicata meseriasilor si consumatorilor finali
Mallul, templu comercial nascut din \ Mallul, templu comercial nascut din \"circul foamei\"
Unul din patru europeni cumpara online in fiecare saptamana, potrivit unui nou studiu Mastercard Unul din patru europeni cumpara online in fiecare saptamana, potrivit unui nou studiu Mastercard
2008 a inceput cu mai putine autorizatii de construire 2008 a inceput cu mai putine autorizatii de construire

Vezi mai multe articole