Alegerea casei

Alegerea casei

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

  Tipul de compartimentare corespunde modului de viata (suprafata camerelor, lumina naturala, orientarea cardinala). In cazul in care doriti modificari ale compartimentarii, atentie la structura: care sunt peretii portanti, ce tip de structura are blocul (ar fi bine sa cereti parerea unui specialist care sa va spuna daca structura de rezistenta a cladirii permite modificarile pe care le doriti).

Important: nu se poate modifica chiar totul, depindem de amplasarea coloanelor de apa, de conducte de gaze, si in plus, de acordul vecinilor...
Atentie mare la igrasie si mucegai - de obicei vecinii spun mai multe decat proprietarul, asa ca nu ar strica sa ii intrebati daca se confrunta cu aceleasi probleme (este vorba despre vecinii de la etajul inferior si cel de deasupra, in cazul in care aveti vecini).
 
La ce va uitati atunci cand cumparati un apartament? 
 
  Suprafata camerelor - modul de viata a evoluat destul de mult fata de momentul in care au fost construite o buna parte din apartamentele care se vand cel mai frecvent, deci incercati sa va imaginati propriile obiceiuri puse in scena intr-un astfel de cadru. Va place lumina si va petreceti o buna parte din zi acasa. Atunci orientarea cardinala e foarte importanta, camerele orientate spre sud beneficiaza de lumina pe tot parcursul zilei, cele orientate spre est, doar dimineata, cele orientate spre vest, doar dupa-amiaza; spre nord, nu beneficiati de lumina soarelui, insa aveti o lumina constanta (mult apreciata de artistii plastici). Abundenta luminii naturale dincolo de senzatia de spatios prezinta aventaje si in economia de energie, camerele prost luminate necesita o suplimentare prin lumina artificiala.
  O structura pe grinzi si stalpi asigura o oarecare "flexibilitate" unui apartament pentru ca putem indrazni sa ne gandim chiar la recompartimentare, in cazul in care organizarea actuala nu ne multumeste, insa situarea in oras, vecinatatile s.a.m.d. fac din respectivul apartament o casa atractiva (evident, pentru orice modificare este nevoie de o autorizatie).
  Bucataria amplasata in vecinatatea livingului, permite (in cazul in care structura o permite) desfiintarea peretelui de compartimentare dintre cele doua, solutie atat de des intalnita, in care peretele este transformat intr-un bar agreabil care creeaza totusi o delimitare. Spatiul livingului prin extinderea spre bucatarie devine mult mai vast si mai interesant (o camera "personalizata" in ciuda organizarilor tip, specifice blocurilor). Povesteam mai devreme despre modul de viata care este foarte important, in cazul in care gatiti mult, se poate ca aceasta solutie sa nu fie dintre cele mai convenabile, deoarece mirosul va invadeaza livingul , lucru deloc placut. In aceasta situatie ori cautati cea mai performanta hota, ori va transformati bucataria intr-un laborator bine inchis si totusi "deschis" experimentelor culinare.
   Adesea intr-un apartament mic incercam sa obtinem spatii cat mai ample. Datorita acestui fapt, simtim o dorinta dezlantuita de a renunta la spatiile de depozitare care "mananca" spatiul la care visam. Aceasta este o solutie cu dus si intors: spatiile de depozitare sunt foarte utile deoarece "ascund" atat de bine o multime de lucruri, in felul acesta reusind sa pastram senzatia de ordine din restul apartamentului. Renuntarea la depozitari determina o "etalare" a multor lucruri care prin diversitatea lor dau impresia de dezordine.
  Nu renuntati atat de usor la holuri! Spre exemplu inglobarea unui hol in spatiul unui living, desi mareste spatiul, nu creeza prea multe alternative in mobilare - fiind vorba despre un spatiu de trecere, cu toate ca nu mai este atat de clar delimitat fizic, nu permite ocuparea lui cu mobila. Un apartament nedecomandat cu camere mici ofera mult mai putin spatiu mobilarii pentru ca este nevoie de o rezerva de spatiu destinat traversarii camerei, circulatiei spre o alta camera.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa cu depozit pasiv anual de caldura Casa cu depozit pasiv anual de caldura
Afla de ce casele din lemn sunt mai ieftine decat cele standard Afla de ce casele din lemn sunt mai ieftine decat cele standard
Casele plutitoare: Luxul de pe luciul apelor Casele plutitoare: Luxul de pe luciul apelor
7 lucruri ce nu ar trebui sa lipseasca unei case de vacanta de la munte 7 lucruri ce nu ar trebui sa lipseasca unei case de vacanta de la munte
Cat te costa sa construiesti o casa din lemn Cat te costa sa construiesti o casa din lemn
Cum sa construiesti o casa mica in timp record cu un buget minim Cum sa construiesti o casa mica in timp record cu un buget minim

Vezi mai multe articole