Amenda de pina la 100.000 de lei la demolarea ilegala a apartamentului

07 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru desfiintarea unor ziduri din apartament este obligatorie obtinerea autorizatiei de la Primarie.
 
Prevederile legale pentru desfiintarea peretilor din apartament sint restrictive, deoarece nu putine au fost cazurile in care astfel de modificari au afectat structura de rezistenta a blocului. Conform Legii nr. 50/1991, cu modificarile ulterioare, autorizatia de construire se elibereaza pentru lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora. Exceptie fac lucrarile care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora, cum ar fi reparatii la acoperisuri, invelitori, reparatii si inlocuiri la timplaria interioara si exterioara fara schimbarea dimensiunilor si a materialelor sau lucrari de reparatii la instalatiile interioare, la bransamente si racordurile exterioare.
 
Autorizatia este obligatorie. „Este necesara autorizatia de construire pentru orice fel de lucrare. Si pentru o debara din BCA trebuie o autorizatie de desfiintare. Si la inchiderea balconului este necesara“, spune Doinel Lefter, seful Directiei control din cadrul Primariei Sectorului 2. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca acela care intentioneaza sa efectueze astfel de lucrari este solicitarea certificatului de urbanism. Acesta se elibereaza in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Apoi se va efectua un proiect intocmit de un arhitect cu drept de semnatura. Acesta, impreuna cu avizele si acordurile necesare, care difera de la caz la caz, se depune pentru a primi autorizatia, care se elibereaza de primarii oraselor sau primarii de sector, in cazul Capitalei. Si in acest caz se va astepta tot pina la 30 de zile.
 
Lucrarile efectuate fara autorizatie, dupa ureche, nu pun in pericol numai situatia financiara a celui care o efectueaza, ci si siguranta celor care mai locuiesc in acel imobil. Conform legislatiei in vigoare, amenda este de la 1.000 de lei la 100.000 de lei. „Limita maxima se aplica doar in cazuri deosebit de grave. In general, cuantumul amenzii depinde de cit de grava este aceasta modificare“, spune Doinel Lefter.
O treime dintre cladiri, afectate
Specialistii spun ca astfel de lucrari sint un pericol real, mai ales ca sint numeroase. „Mentalitatea gresita a proprietarilor, care considera ca pot face orice modificari vor in apartamentele lor, a facut ca la ora actuala sa putem spune ca aproximativ o treime dintre cladirile din Bucuresti au modificari constructive neautorizate“, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari „Habitat“.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Garsoniere de 79.000 de euro in Drumul Taberei Garsoniere de 79.000 de euro in Drumul Taberei
Bugetul programului Casa Verde, redus cu 40% Bugetul programului Casa Verde, redus cu 40%
A mai ramas o luna pana la targul imobiliar al toamnei 2022! A mai ramas o luna pana la targul imobiliar al toamnei 2022!
Schneider Electric a realizat solutia BMS pentru The Bridge 1 – cladirea Leed Platinum, certificata cu cel mai mare punctaj din Romania Schneider Electric a realizat solutia BMS pentru The Bridge 1 – cladirea Leed Platinum, certificata cu cel mai mare punctaj din Romania
Protectie pentru toamna - reduceri de 40% la portile de garaj Lindab Protectie pentru toamna - reduceri de 40% la portile de garaj Lindab
Nu ne permitem case mai mari Nu ne permitem case mai mari

Vezi mai multe articole