Antic si contemporan - mobilierul in decoratiuni interioare

06 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mobilierul si mobila in decoratiuni interioare.

Cu totii vorbim despre decorare, cerem sfaturi si ne exprimam parerea cu privire la sitlul de mobilier care ni se pare mai elegant, mai pe plac, mai potrivit. Dar de fapt, doar specialistii pot deosebi cele peste 30 de stiluri de mobilier care sunt prezente pe piata si care s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Noi va prezentam cateva linii de baza care caracterizeaza
stilurile principale.
Mobilierul traditional este facut din lemn de culoare mai inchisa si acoperit cu sculputuri decorative care ii dau un stil maiestuos. Stilul decorativ are detalii ornamentale mai multe, este mai incarcat.
Mai multe stiluri pe baza carora se mai fabrica mobilier si in zilele noastre au aparut in secolul XVII: Queen Anne, Chippendale, Hepplewhite, Federal si Sheraton. Stilurile Federal si Sheraton au caracteristic decoratiunile in forma de creaturi mitologice, zei din Grecia Antica, steaguri, animale, urne si medalioane. Aceste stiluri au fost adoptate si in America, unde s-a alaturat si vulturul elementelor decorative.
Mobilierul Queen Anne este facut in primul rand lemn de nuc, dar si artar sau cires. Picioare subtiri, usor curbe, cu baza intoarsa in afara. La stilul Chippendale terminatiile picioarelor au forma rotunda, de minge sau de ghiara. Decoratiunile sunt bazate pe cercuri si linii curbe. Spatare de scaun au forma de S, frontoane sparte, motive marine (in forma de scoici), manere sculptate.
Stilul Louis Phiplippe: simplu, cu linii rotunjite si putine elemente ornamentale. Este folosit lemn de culoare inchisa, nuc sau mahon. Mese sunt acoperite cu marmura si au margini sculptate.
Neoclasicul imprumuta motive clasice din mitologia greco-romana. Stilul este elegant si mai simplist decat la Queen Anne sau Chippendale.
Stilul Colonial este foarte simplu, fara sculpturi. Apar scaune cu picioare simple, cu spatare din bare de lemn.
Mobila aparuta in perioada Victoriana are aspect mai dur, mai rustic. Scaune cu spatar si sezut plin, nu tapitat. Doar culori ies din tipar, sunt intense. Se folosesc materiale naturale: teracota, marmura, fier.
Mobilier contemporan: lemn usor, linii simple, aspect curat, design simplu, detalii din lemn, metal, plastic si piatra. Accentul cade asupra liniei si formei de baza. Substiluri: Artdeco, Modern, Retro si Urban.
Art Deco este o combinatie de linii drepte cu forme geometrice. Culori luminoase, linii puternice, verticale, rotunjite la colturi. De multe ori sunt fabricate din lemn exotic. Caracterizat de scaunele joase pentru un aer neformal. Masutele de cockteil si pentru aparatura electronica au aparut in cadrul acestui curent. Alaturarea unor lemente opuse este o alta caracteristica a acestui curent: materiale fine cu altele brute, culori opuse.
Substilul Modern abunda in suprafete stralucitoare, forme geometrice, asimetrie, design indraznet. Si materialele folosite sunt nonconformiste: plastic colorat, vinil, melamina, lemn indoit, fibra de sticla, fier, aluminiu, otel.
Retro este mai mult o stare de spirit, decat un stil, este o reinviere a artei pop.
Curentul Urban este adevaratul nume al stilului minimalist, caracterizat prin mobilier la scara mica, care sa incapa intr-un apartament. Finisaje de culoare neagra cu aluminiu, sticla sau spoturi.
Mobilierul Rustic este mai greoi, are portiuni mari de lemn neprelucrat, linii simple, pereti netapisati, coloane si barne de lemn. Accesorii nefinisate si reduse la strictul necesar care dau aspect de vechi sau de natural.
Stilul Lodge: piese greoaie din materiale naturale, mai ales lemn dur, neprelucrat.
Southwestern: covoare sau paturi facute in stilul indienilor Navajo si accesorii caracteristice zonei de sud-vest a Americii.
Cottage: Mobilier creat in ideea de confort si culoare. Linii simple si gratioase. Texturile diferite sunt date de paturi, tapiserii, folosirea fibrelor naturale la podea si ferestre. Finisajul trebuie sa dea un aspect de vechi, uzat. Culori inspirate din natura, din culorile florilor.
Country. Mobilier in linii simple, cu aspect confortabil, vopsit in culori palide.
French Country. Expresia cheie in cazul acesta este: cat mai simplu. Mobilier rustic, scaune din nuia, culori intense, materiale naturale, inclusiv teracota, marmura si fier.
Shaker: Design curat, usor de confundat cu stilul mission, deja sunt intalnite in colturi diferite ale SUA. Culoare mai deschisa si mai putin greoi decat celalalt.
Mission. Design curat, linii dreptunghiulare, culori inchise. Mobilier greoi cu articulatiile expuse.
Mobilierul tranzitional imbina confortul si simplitatea, combina stilul traditional cu cel contemporan.
Eclectic este stiul camerelor care, de fapt, imbina mai multe stiluri. Unificarea se face prin materialele folosite si culori.
Postmodernismul este tot o combinatie de stiluri, dar predomina influenta stilului urban: corpurile de mobilier sunt simple, rectangulare, cu multe jocuri plin – gol, elemente repetate simetric, ordonate, drepte, perfecte. Accesoriile simple, drepte, inox lucios sau sidefat dau eleganta fiecarui obiect în parte. Sticla (in general matizata) si metalul sunt materialele cele mai folosite pentru accentuarea liniei designului. Sunt folosite efecte de lumina,iar contrastul preferat este cel inchis – deschis. Se fac combinatii intre culori foarte delicate, bejuri apropiate de alb si tonuri de pamânturi, aproape negre.
Oricum ,daca doriti sa va mobilati casa ca la carte, intr-un stil anume de la un capat la altul, poate ar fi totusi mai bine sa consultati si un specialist.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Arta lui Hirotoshi Ito, pentru prima data in Romania la Galeria Galateca, intre 10 si 14 octombrie 2017 Arta lui Hirotoshi Ito, pentru prima data in Romania la Galeria Galateca, intre 10 si 14 octombrie 2017
5 lucruri de care ai nevoie intr-un apartament mic 5 lucruri de care ai nevoie intr-un apartament mic
Luminitele de sarbatori Luminitele de sarbatori
Decorarea livingului Decorarea livingului
Decoratiuni de Valentine's Day Decoratiuni de Valentine's Day
Sisteme de iluminat - noutati si trenduri 2020 Sisteme de iluminat - noutati si trenduri 2020

Vezi mai multe articole