Apartamentele noi din Bucuresti s-au ieftinit doar pe hartie - 24 Februarie 2009

24 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apartamentele noi din Bucuresti s-au ieftinit doar pe hartie
24 Februarie 2009
 
Ofertele imobiliare din Capitala au inregistrat scaderi cu pana la 30% din toamna anului 2008 pana in prezent. Astfel, daca inainte dezvoltatorii cereau minimum 1.500 euro/mp+TVA, acum inainteaza un pret de 1.000 euro/mp+TVA, potrivit unui comunicat al companiei imobiliare EuroMetropola.
In realitate insa, ieftinirea este mai mult pe hartie, intrucat reducerile promise de vanzatori nu se simt, din cauza devalorizarii leului. Preturile apartamentelor au scazut cu 30%, insa, pentru ca valoarea lor este in euro, iar romanii sunt platiti in lei, scaderea reala este de fapt mai mica de 20%.
Fata de valoarea din vara anului trecut, moneda nationala s-a depreciat cu peste 20 de procente.
Principalele motive ale ieftinirii caselor sunt scaderea dramatica a cererii solvabile, in urma inaspririi conditiilor de creditare din toamna anului trecut, precum si neincrederea legata de valoarea reala a locuintei. „Pretul optim astazi, cel putin la nivel declarativ, este, pentru multi cumparatori, de 800 euro/mp. Scaderile de pana acum au fost rezultatul reducerii marjelor de profit ale dezvoltatorilor, nicidecum in urma ieftinirii din toamna a materialelor de constructie cu 35-40%, stocul actual de locuinte s-a construit la preturile din primavara 2008 sau toamna 2007, adica exact pe varf de piata. Chiar si acolo unde reducerile exista cu adevarat, potentialii cumparatori ezita inca. Avem oferte concrete de apartamente noi pentru bugete reduse la 820 euro/mp, insa, chiar si in fata unei astfel de propuneri, clientii evita sa ia decizia de cumparare”, spun reprezentantii EuroMetropola.
Principalul motiv, spun consultantii imobiliari, nu se regaseste in lipsa finantarii, ci in neincrederea legata de valoarea apartamentului, in faptul ca nu stiu cat de mult vor mai scadea preturile si unde se vor stabiliza acestea. In continuare sunt putini cei care iau decizia de cumparare atrasi de discounturi si oportunitati, cei mai multi preferand sa mai prospecteze piata, sa mai vada si alte oferte, sa urmareasca evolutia preturilor de la o luna la alta. Si analistul imobiliar Radu Zilisteanu este de parere ca, in acest moment, chiar si cei care dispun de fonduri evita sa incheie o tranzactie, in speranta ca preturile vor continua sa scada. „Alte cauze ale scaderii pretului apartamentelor noi sunt: incetinirea creditarii, scaderea accentuata a cererii solvabile si volatilitatea de pe piata valutara, intrucat multi se tem de faptul ca iau imprumutul in lei si platesc in euro, iar in conditiile in care euro creste de la o zi la alta, platesc mai mult”, ne-a spus Radu Zilisteanu. Potrivit acestuia, pretul mediu pentru un apartament nou in Bucuresti, cu dotari standard, este, in prezent, de 900-1.200 euro/mp+TVA.
 
Dezvoltatorii nu mai incep proiecte noi
 
Pe fondul lipsei de lichiditati sau tot pe fondul neincrederii, putini dezvoltatori demareaza proiecte acum, cand preturile terenurilor si ale materialelor de constructie au scazut suficient de mult incat sa poata livra pe piata apartamente accesibile low class, unde se concentreaza cea mai mare parte a cererii reale din Bucuresti. Totodata, reprezentantii EuroMetropola considera ca, de acum, scaderile de pret vor fi mai mici, pentru ca, in cazul proiectelor finalizate, dezvoltatorii care nu au construit cu ajutorul creditelor ipotecare inca isi mai permit sa astepte, caci nu sunt presati de banci, insa au foarte multi bani blocati in acele proiecte nevandute.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Targul Martisorului Targul Martisorului
Asociatiile cu administrator neatestat, amendate cu 25 de milioane Asociatiile cu administrator neatestat, amendate cu 25 de milioane
Veranda Mall sarbatoreste romaneste cu dansuri traditionale si vouchere cadou Veranda Mall sarbatoreste romaneste cu dansuri traditionale si vouchere cadou
Casele la cheie, mai convenabile decat cele construite in regie proprie Casele la cheie, mai convenabile decat cele construite in regie proprie
\ \"Case care plang\" la Anuala de Arhitectura
Cele mai bune solutii pentru reducerea ratei la casa Cele mai bune solutii pentru reducerea ratei la casa

Vezi mai multe articole