Cresc impozitele la case si terenuri

17 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Impozitele pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati vor fi majorate anul viitor. Tot din 2007 vor creste si impozitele pe care romanii le vor plati pentru terenuri. Cuantumul noilor impozite sunt cuprinse in varianta finala a proiectului de modificare a Codului Fiscal. Acesta va fi discutat in sedinta de joi a Guvernului si va fi aplicat incepand cu 1 ianuarie 2007. Iata care sunt criteriile care vor duce la majorarea impozitelor la case si terenuri:
 
- Pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati valoarea impozabila se va majora cu cate 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia. Populatia va plati, din 2007, aceeasi cota de impozite, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ teritoriala se afla cladirea. In prezent cota este de 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si 0,1% in cazul celor din mediul rural. Prin urmare, se va micsora cota de impozit pentru cladirile din mediul urban, dar impozitul datorat pentru acestea nu se va reduce deoarece se vor dubla coeficientii de corectie, anulandu-se astfel efectul diminuarii cotei.
 
- Ca si pana acum, valoarea impozabila a cladirii se va determina prin inmultirea suprafetei construite exprimata in metri patrati cu valoarea impozabila corespunzatoare. Ulterior se face o ajustare in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu coeficientul de corectie corespunzator.
 
- In proiect se mai mentioneaza ca valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de anul terminarii acesteia. Astfel, daca imobilul are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta, diminuarea este de 15%. Daca vechimea este cuprinsa intre 30 de ani si 50 de ani, inclusiv, valoarea impozabila se va diminua cu 5%.
 
- Valorile de impozitare si coeficientii de ajustare vor fi majorate si in cazul terenurilor, valoarea impozabila fiind calculata diferit in cazul terenurilor amplasate in intravilan, inregistrate in registrul agricol la categoria de folosinta terenuri cu constructii, sau la alte categorii.
 
- O alta noutate adusa de Codul Fiscal se refera la faptul ca proprietarii nu vor putea sa vanda cladirile si terenurile pana cand nu au achitat toate obligatiile fiscale aferente, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea.
 
- In ceea ce priveste terenurile amplasate in extravilan, impozitul este calculat pe baza unei noi proceduri, in care se tine cont de suprafata si zona in care este amplasat terenul respectiv, iar sumele aferente vor fi transferate la bugetele locale si nu la bugetul de stat, ca pana in prezent.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Schimba atmosfera casei tale cu noile corpuri de iluminat si accesorii Philips Hue Schimba atmosfera casei tale cu noile corpuri de iluminat si accesorii Philips Hue
Cele mai inspirate produse home & deco au fost expuse virtual la TotulPentruCasaTa Cele mai inspirate produse home & deco au fost expuse virtual la TotulPentruCasaTa
Targul BIFE-SIM – crestere cu 5% fata de editia precedenta Targul BIFE-SIM – crestere cu 5% fata de editia precedenta
Galon: Am gresit cand am crezut ca pretul caselor creste fara oprire - 02 martie 2010 Galon: Am gresit cand am crezut ca pretul caselor creste fara oprire - 02 martie 2010
Culmea crizei la chinezi: cine cumpara un apartament primeste un BMW gratis Culmea crizei la chinezi: cine cumpara un apartament primeste un BMW gratis
RE/MAX: Romania are 1 agent imobiliar la 2.500 de locuitori RE/MAX: Romania are 1 agent imobiliar la 2.500 de locuitori

Vezi mai multe articole