Avem o noua poteca pentru ipoteca

22 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In 2001 erau inregistrate 1.500 de ipoteci pe case, iar in prezent sint inregistrate anual peste 82.000, adica 1% din numarul total de imobile.
 
„Printre beneficiile sistemului unificat de evidenta a proprietatii se afla si cresterea numarului de tranzactii imobiliare ipotecare, care a sporit de la numai 1.500 in 2001 la 82.000 in prezent“, sustine Owaise Saadat, seful biroului Bancii Mondiale in Romania.
 
Cum puteti sa faceti ipoteca pe teren sau casa
 
Pentru a putea apela la un credit bancar de citeva zeci de mii de euro este nevoie automat sa faceti o ipoteca pe un bun imobiliar. Pentru acest lucru, actul de proprietate este necesar, dar nu si suficient. De aceea mai aveti nevoie si de actul cadastral al proprietatii. O data cu el, la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) se deschide automat si cartea funciara a imobilului, in care va figura ipoteca pe imobilul respectiv. Astfel, banca va sti ca nu puteti sa vindeti sau sa instrainati casa in cauza, fara acceptul ei.
 
„Extrasul de autentificare in cazul unui imobil poate fi obtinut doar de notarul care realizeaza operatiunea de vinzare-cumparare. Automat, timp de cinci zile, cartea funciara a imobilului respectiv se blocheaza. Se garanteaza in acest fel ca ceea ce se spune in extrasul de autentificare nu mai poate fi schimbat de nimeni. Nici de Parchet, nici de Fisc“, ne anunta cum sta treaba Mihai Busuioc, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
 
Un proiect de 37,3 milioane USD
 
Finalizarea proiectului de Cadastru General si Publicitate Imobiliara (CGPI), finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, a imbunatatit semnificativ timpul de obtinere a unui titlu de proprietate in Romania, contribuind si la intensificarea tranzactiilor imobiliare.
 
„Proiectul Bancii Mondiale derulat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a avut drept scop stabilirea unui sistem eficient de garantare a titlurilor de proprietate, crearea unui sistem de cadastru care sa contina definirea clara si actuala a proprietatilor, precum si stabilirea unei proceduri simple, sigure si ieftine pentru tranzactiile imobiliare“, mai spune directorul general al ANCPI, Mihai Busuioc. Acesta a precizat ca pentru prima data Romania are un sistem unificat de evidenta a proprietatii. In prezent, inscrierea proprietatii in cadastru si in cartea funciara se poate efectua cu un singur drum, fata de opt drumuri inainte de 2004, a anuntat directorul general ANCPI.
 
Valoarea totala a proiectului CGPI s-a ridicat la 37,3 milioane de dolari.
 
Bodu vrea cadastru fiscalizat
 
Directorul ANCPI recunoaste ca a avut discutii cu ANAF pe tema construirii unui cadastru fiscalizat in Romania. „Este nevoie sa avem o baza mare de date cu toate proprietatile din Romania. Acum, acest fapt nu este posibil. In viitor, se prea poate“, ne anunta in final directorul ANCPI, Mihai Busuioc. Unul dintre beneficii este chiar crearea unei baze reale de impozitare.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani - 30 Octombrie 2009 Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani - 30 Octombrie 2009
Casa pe credit, un vis tot mai indepartat Casa pe credit, un vis tot mai indepartat
Cartierul Colentina se va imbogati cu inca 144 de apartamente noi Cartierul Colentina se va imbogati cu inca 144 de apartamente noi
Casele, asigurate obligatoriu Casele, asigurate obligatoriu
“Industria de lacuri si vopsele ne lasa sa deschidem drumuri noi, sa inovam” “Industria de lacuri si vopsele ne lasa sa deschidem drumuri noi, sa inovam”
Targul Imobiliar PROJECT EXPO - Targul Imobiliar PROJECT EXPO - "PRIMA CASA", 17 - 19 Iulie! - 09 Iunie 2009

Vezi mai multe articole