Ministerul Transporturilor nu e iin stare sa duca la bun sfarsit programul de termoizolare a blocurilor

15 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ministrul lucrarilor publice, Laszlo Borbely, vrea ca bancile de pe piata romaneasca sa-si schimbe politica de creditare pentru proprietarii de la bloc care vor sa-si reabiliteze termic apartamentele. Autoritatile centrale se dovedesc incapabile sa deruleze un proiect de anvergura de la un cap la altul.
 
Pentru reabilitarea termica a unui apartament de locuit, o familie trebuie sa scoata din buzunar, in medie, circa 800-1000 de euro, suma care reprezinta 33% din costul total al lucrarilor propriu-zise. Costul real va fi stabilit, insa, numai la capatul negocierilor cu firmele de constructii, in functie de pachetul de masuri ales de proprietari. Pentru a face rost de bani, proprietarii au inceput deja sa bata la portile bancilor, insa au facut cale intoarsa cand au vazut ca pentru a accesa un credit trebuie sa gireze cu bunuri imobile, chiar si cu apartamentul. Cu pusculita goala si cu un fond de reparatii aproape inexistent, locatarii defavorizati asteapta o minune din partea autoritatilor locale si centrale. „Bancile romanesti vin cu clauze stricte cand vine vorba sa acorde credite asociatiilor de proprietari pentru reabilitarea termica a blocurilor. Este clar ca nu au incredere in proprietari, dar daca bancile autohtone nu sunt interesate, vom apela la institutii bancare din strainatate. Nu-ti trebuie o garantie guvernamentala pentru a obtine un credit bun, asa ca, slava Domnului, bancile vor veni spre noi“, a declarat ministrul Borbely la conferinta de presa prilejuita de lansarea programului de reabilitare termica. Pentru familiile sarace care sunt de acord cu reabilitarea termica, Ministerul Transporturilor a prevazut in legislatia de specialitate obligatia autoritatilor publice locale de a suporta cheltuielile de reabilitare. Autoritatile locale urmeaza, asadar, sa intocmeasca liste cu persoanele defavorizate si familile cu venituri mici sa asigure din propriile bugete si partea acestora de investitie. Astfel, primarile din Romania vor contribui, pe alocuri, cu 66% din costul total al lucrarilor efectuate pentru reabilitarea termica a apartamentelor in care locuiesc familiile nevoiase de la bloc. Mai mult, Borbely a declarat ca Romania va accesa, din 2007, bani europeni din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) pentru a sustine programul de reabilitare termica.
 
Avem legislatie, dar intarziem
Daca toate apartamentele din Romania trebuie sa detina, pana in 2009, un certificat energetic care sa ateste ca energia termica folosita la incalzirea acestora nu se pierde prin pereti, ferestre, subsol sau acoperis, autoritatile au un alt termen-limita, pe care este pe punctul de a-l rata. Pana la sfarsitul anului, Ministerul Transporturilor trebuie sa elaboreze si sa aprobe, prin ordin al ministrului, metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor, care trebuie sa cuprinda, printre altele, caracteristicile termotehnice ale elementelor ce alcatuiesc anvelopa cladirii, instalatiile de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum. Pana acum, cei 150 de specialisti ai ministerului au scos la licitatie serviciile de audit energetic pentru cele aproape 600 de imobile inscrise in programul din acest an. Cele mai multe asociatii care au depus cereri la primarii pentru termoizolare sunt din sectorul 2 al Capitalei (59), Mizil (49), Iasi (47), Cluj (46) si Tg. Mures (44).
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Proprietatile scumpe se vand la jumatate din pretul afisat - 08 Septembrie 2009 Proprietatile scumpe se vand la jumatate din pretul afisat - 08 Septembrie 2009
Jumatate dintre locuinte, eliminate de pe piata prin legea chiriilor Jumatate dintre locuinte, eliminate de pe piata prin legea chiriilor
Piata imobiliara Piata imobiliara
studenti studenti
Parchetul din bambus Parchetul din bambus
Absenta de acasa nu va scuteste de cheltuielile comune Absenta de acasa nu va scuteste de cheltuielile comune

Vezi mai multe articole