on

Bradul de Craciun: ce trebuie sa stii despre intretinerea si replantarea brazilor in ghiveci

21 decembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fara indoiala ca si de acest Craciun, cei mai multi dintre noi vor achizitiona un brad, sub care vor sta cadourile luate pentru cei dragi. Insa, la fel ca in fiecare an, in mintea multora reapare dilema: “Sa iau, totusi, un brad taiat?”.

Pentru iubitorii de natura, care nu imbratiseaza deloc ideea de a cumpara un brad natural taiat, exista de ani buni varianta bradului artificial. Insa, cum acesta nu compenseaza mirosul si aspectul unuia natural, in ultimul deceniu s-a dezvoltat puternic trendul achizitionarii de brazi in ghiveci, al caror principal avantaj este acela ca pot fi replantati la inceputul primaverii.

Cu toate ca la prima vedere aceasta alegere prezinta doar avantaje, exista si cateva aspecte legate de intretinere pe care un cumparator trebuie sa le cunoasca inainte de a face o astfel de achizitie.

Cum se realizeaza aclimatizarea si intretinerea

In primul rand, un brad in ghiveci care urmeaza sa fie plantat la finalul iernii nu trebuie sa depaseasca inaltimea de 1,50 metri, deoarece aceasta este limita dincolo de care arborele devine sensibil la replantare.

Apoi, acesti braduti trebuie sa traverseze o scurta perioada de aclimatizare, inainte de a fi introdusi in casa si impodobiti de sarbatori. De aceea, este recomandat sa fie tinuti intr-un loc racoros, dar totusi ferit de temperaturile de afara, asa cum sunt balcoanele inchise, magaziile sau garajele.

De asemenea, este important de retinut ca un brad in ghiveci nu trebuie tinut inauntru mai mult de 10-12 zile, iar pentru mai multa siguranta, chiar 7. In plus, la interior, acesta ar trebui pozitionat intr-un loc bine luminat, insa departe de orice sursa de caldura. Inclusiv instalatiile electrice cu care va fi impodobit nu ar trebui sa degaje foarte multa caldura, pentru a proteja acele bradutului.

Un alt amanunt important este asigurarea constanta de apa in farfuria de sub ghiveci, pentru a-i oferi bradului o hidratare corespunzatoare. In acest sens, din magazinele specializata in ingrijirea plantelor, poate fi achizitionat un spray hidratant, care trebuie pulverizat peste ace, atat in timpul aclimatizarii, cat si pe durata pastrarii in interiorul casei.

Sfaturi de replantare

La finalul sarbatorilor, bradul trebuie depozitat din nou pe balcon, magazie sau garaj, parte dintr-o noua etapa a aclimatizarii, cea de la interior la exterior. Apoi, acesta poate fi replantat in primavara, intr-o zi cu temperaturi pozitive.

Brazii, in general au radacinile intinse la suprafata pamantului si nu in adancime, astfel ca replantarea devine absolut necesara. Asadar, pentru a incepe aceasta operatiune, intr-o zona cel mult semi-acoperita de umbra, trebuie sapata o groapa suficient de mare incat sa poate cuprinde toata radacina arborelui. Solul in care urmeaza sa fie asezat bradul trebuie sa fie bine drenat, iar daca pozitia in care va fi plantat se afla si intr-o usoara panta, amplasarea va fi aproape perfecta.

Bradul trebuie asezat cu grija in groapa sapata, dupa care peste radacini va fi turnat un amestec de pamant si apa, la care trebuie adaugat si un fertilizator. Puietul proaspat plantat va trebui udat apoi constant, insa nu si in cazul in care vremea se schimba brusc, iar temperaturile redevin negative.

Odata cunoscute aceste recomandari de intretinere si replantare, cei care doresc sa decoreze cu ocazia acestui Craciun un brad in ghiveci nu mai au decat sa achizitioneze unul si sa se bucure alaturi de cei dragi de magia sarbatorilor!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intretinerea gradinii: operatiunile care te ajuta sa obtii un gazon perfect Intretinerea gradinii: operatiunile care te ajuta sa obtii un gazon perfect
Ghid de montare a pavelelor Ghid de montare a pavelelor
Floarea de iarna care iti bucura primaverile Floarea de iarna care iti bucura primaverile
Cum schimbi culoarea hortensiilor Cum schimbi culoarea hortensiilor
Deszapezirea curtii Deszapezirea curtii
Activitati de intretinere a gazonului Activitati de intretinere a gazonului

Vezi mai multe articole