on

Bucuria verii pentru fiecare situatie: muscatele colorate fac viata mai frumoasa

06 aprilie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Muscatele sunt adevarate vedete printre decoratiunile si plantele de balcon. Cu florile lor vesele si varietatea imensa de culori si forme,  ofera o atmosfera estivala, promoveaza fericirea si iti sporesc sentimentul de bunastare. In acelasi timp, acest nativ sud-african usor de intretinut este mult mai adaptabil decat cred multi oameni. Muscatele sunt perfecte pentru orice stil de viata. Pot oferi balcoanelor si teraselor urbane o anumita eleganta, pot adauga un strop de culoare gradinilor, pot straluci ca decor pentru masa, vara, sau ca decoratiuni de perete, le ofera accesoriilor o nota speciala si lumineaza interiorul. Nu e de mirare ca tot mai multi tineri descopera aceste frumuseti de vara. Expertii de la Pelargonium for Europe va arata posibilitatile nesfarsite ale acestei frumuseti estivale.

 

Balcoanele si terasele urbane cu muscate

 

Paradisul plantelor la oras: plantele sunt o modalitate excelenta de a imbunatati aspectul balcoanelor si teraselor urbane. Muscatele sunt alegerea perfecta pentru a avea o zona florala intr-o locatie insorita sau semi-umbrita. Cresc repede, au multe flori pe o perioada lunga de timp, sunt usor de intretinut si rezistente in acelasi timp.

 

Stanga: Muscate rosii, stralucitoare in jardiniere vopsite maro, aceastea fac un contrast deosebit impreuna cu o selectie de plante cu frunze inalte.

 

Dreapta: Muscatele se potrivesc foarte bine si cu decorul si mobila realizata manual, precum aceasta combinatie moderna de jardiniere verticale si cu o statie de lucru, realizate din paleti simpli. Pe o terasa de pe acoperis, inconjurata de o multime de muscate colorate, puteti evoca o atmosfera de vacanta chiar si in timp ce lucrati.

   

 

Decor de balcon de oras: Mai multe anvelope amplasate una langa alta si una peste cealalta pentru a crea un ghiveci alternativ cu un aspect modern si ecologic, le puteti umple cu muscate viu colorate si alte plante indragite.

 

Sfat: De dragul insectelor, in special al albinelor, combinati muscatele cu alte plante care iubesc soarele si sunt atractive pentru ele. Astfel, balconul inflorit din mijlocul orasului devine un sanctuar al bunastarii atat pentru oameni, cat si pentru alte vietati.

 

 

 

Un refugiu in gradina impreuna cu muscate

 

O gradina, fie ca este la tara sau la oras, este ascunzatoarea perfecta pentru o mica evadare din viata de zi cu zi. Inconjurati-va de frunze si flori colorate, care va invita sa va relaxati si sa va destindeti. Cu nuantele lor vibrante, muscatele in ghivece adauga un strop de culoare si creeaza o atmosfera irezistibila de vara. Asigurati-va ca exista multa lumina atunci cand alegeti locatia lor, deoarece acesti nativi sud-africani usor de intretinut au nevoie de un loc insorit sau semi-umbrit pentru a prospera.

 

Muscatele nu sunt doar diverse, infloresc repede si sunt usor de intretinut, ci sunt usor de combinat si cu alte plante. Arata foarte bine cu alte flori si plante care, la fel ca ele, prefera locurile insorite.

 

Stanga: Salvia, mandevila si sarpanta (achileea) apartin aceluiasi grup de plante care venereaza soarele la fel ca muscatele. De asemenea, ofera albinelor si altor insecte o sursa de hrana.

Dreapta: Voalul miresei, copacii de lamaie si clementine mediteraneeni si diferitele plante medicinale sunt, de asemenea, parteneri ideali pentru muscate.

  

 

Ne abatem de la traditional: muscatele arata grozav, inclusiv in proiecte creative, cum ar fi aceasta gradina verticala realizata cu roti de bicicleta. Cand sunt agatate pe un perete creeaza un fundal ciudat care atrage atentia, mai ales daca adaugati ghivece colorate. Puteti atasa ghivecele de roti cu sarma. Muscatele inflorite in diferite nuante sunt o adevarata explozie de culoare.

 

O decoratiune de gradina ciudata: In cativa pasi simpli, un scaun vechi din lemn poate fi transformat intr-un raft suspendat pentru a prezenta frumos o singura muscata inflorita.

  

 

Muscatele ca flori taiate

 

Fie ca este vorba de un decor pentru o masa de vara, un ornament de perete sau un accesoriu floral, cu florile lor variate intr-o gama diferita de culori, forme si dimensiuni, muscatele arata, de asemenea, minunat ca flori taiate. Chiar si florile individuale pot fi folosite pentru a crea detalii decorative.

 

Un efect wow garantat: O piesa centrala florala cu muscate taiate si lumanari in culori potrivite va atrage cu siguranta atentia la urmatoarea petrecere in gradina. Cu putina dexteritate si timp, puteti crea singuri aceasta piesa centrala.

Decorati o masa aranjata cu gust, cu muscate in culori vii, intr-o selectie de vase de sticla pentru a crea un aranjament de vara care ofera o atmosfera fericita. Pentru un decor floral, intindeti o singura tulpina de muscata rosie pe fiecare farfurie.

 

Inelele pentru servetele realizate manual, din muscate proaspete. Acestea sunt un adevarat deliciu pentru orice masa de vara si completeaza perfect decorul floral al mesei.

 

Gata cu zidurile goale, inestetice: Acest decor foarte original realizat din muscate taiate, intr-o varietate de forme si culori arata ca o perdea de flori. Asezati tulpinile muscatelor in tuburi pentru flori umplute cu apa si atasati-le la o ramura decorativa cu un fir de nailon transparent. Acest ornament de perete neobisnuit emite o adevarata atmosfera de vara, se poate obtine rapid si va imbunatati orice terasa sau balcon, precum si peretii interiori.

 

O coafura realizata cu flori proaspete reprezinta un accesoriu sic inspirat din natura si o piesa de rezistenta la orice petrecere de vara. Pentru aceasta coafura colorata (dreapta), capetele frumoase de muscate sunt combinate cu parul doamnei, columbina si menta pisicii, toate prinse de o agrafa mare pentru par.

 

Vara, soare si o atmosfera frumoasa: Muscatele, in diferite culori si forme, pot transforma o simpla palarie din paie si o geanta de umar in niste accesorii unice, de vara, colorate perfecte pentru o ocazie speciala.

 

Florile si frunzele de muscate presate intr-o rama de sticla cu doua fete sunt o modalitate excelenta de a va bucura de aceste decoratiuni vibrante pentru balcon pe tot parcursul anului. Sfat: Atunci cand le presati, asigurati-va ca florile sunt proaspat culese. In acest mod florile isi vor pastra culoarea si structura originala si dupa ce se usuca.

 

Umplute cu muscate presate, aceste rame pot deveni o decoratiune frumoasa de perete. Pot fi folosite si ca suport de pahar deoarece se potrivesc cu celelalte decoratiuni de vara.

 

O alta idee care va garantata succesul la o petrecere de vara sunt cuburile de gheata cu flori comestibile de muscate. Umpleti pur si simplu o tava pentru cuburi de gheata pana la jumatate cu apa, adaugati florile de muscata si asezati cu grija tava in congelator. Odata ce cuburile sunt partial inghetate, completati cu apa tava si puneti-o inapoi in congelator pana cand aceasta a inghetat. Pe masura ce cuburile se topesc, florile vor pluti frumos la suprafata. Sfat: Pentru bauturi, va recomandam sa folositi flori de muscate parfumate si cultivate organic.

 

Green living: muscatele ca decoratiuni interioare

 

Vesti bune pentru cei ce nu au un balcon sau o terasa: Nimeni nu trebuie sa traiasca fara muscate. Cu ingrijirea necesara, aceste flori adaptabile pot supravietui si intr-un interior bine luminat si, cu culorile lor vibrante, pot aduce o atmosfera de vara si la voi in camera.

 

Muscatele nobile sunt perfecte pentru acest lucru. Cu tonalitatile lor saturate, adesea cu o pata intunecata in centru, reprezinta reginele frumusetii la muscate. Muscatele nobile au fost initial crescute ca plante de interior si, spre deosebire de muscatele clasice, infloresc la inceputul primaverii. Exista, de asemenea, soiuri care infloresc vara si care cresc in aer liber, in locuri protejate de vant si ploaie.

Muscatele parfumate si comestibile au o gama larga de parfumuri. De la lamaie, menta si trandafir la nucsoara, ghimbir, mar si portocala sau piersica, ciocolata si cola, puteti gasi aproape orice parfum doriti. Muscatele parfumate pot completa foarte bine colectia de ierburi clasice pentru gatit si pot fi folosite intr-o varietate de moduri in bucatarie.

 

 

Plantarea perfecta la indemana - Conditiile ideale pentru ca plantele sa prospere la maximum

 

Sfarsitul iernii reprezinta o perioada importanta pentru gradinari, deoarece din acest moment, pericolul ingheturilor de peste noapte s-a incheiat si nimic nu te impiedica sa plantezi in ghivece si containere pe balcoane si terase. Expertii de la Pelargonium for Europe iti ofera sfaturi cu privire la ce trebuie sa ai in vedere atunci cand plantezi, astfel incat sa te poti bucura de un frunzis luxuriant si flori fabuloase toata vara.

 

Ghiveciul potrivit

Exista o varietate de cutii pentru balcon, jardiniere si ghivece. Inainte de a planta, gandeste-te la ce fel de ghiveci ai nevoie. Indiferent ce alegi, este important ca recipientul sa fie suficient de mare. Alege un ghiveci care are aproximativ 20 cm inaltime pentru ca radacinile sa aiba suficient spatiu. Multe plante, cum ar fi muscatele, cresc foarte repede, asa ca este bine daca par putin derutate la inceput, dupa plantare. De regula, nu poti planta mai mult de doua plante intr-un ghiveci de balcon lung de 40 cm sau maximum trei intr-un ghiveci de 60 cm. Un ghiveci cu un diametru de 15 – 18 cm ar trebuie sa contina o singura muscata. Culoarea si materialul jardinierei depind de gusturile tale, dar aminteste-ti ca umezeala se evapora mai repede din recipientele mai intunecate decat din cele mai deschise si mai rapid din recipientele din lut sau teracota decat din cele din plastic. Sfat: Poti reduce drumurile necesare de udare a plantelor prin incorporarea unui rezervor de apa.

 

Compostul potrivit

 

Precum ghiveciul potrivit, pamantul potrivit aduce o mare diferenta la felul in care vor performa plantele. Dar care este compostul potrivit? Cu optiunile variate disponibile in magazinele de specialitate si in centrele de gradinarit, nu exista un raspuns usor. De regula, nu poti da gres cu un compost universal de inalta calitate pentru ghiveci. Aceste composturi au o capacitate buna de retinere a apei si de drenare, sunt stabile din punct de vedere structural, asigura pastrarea sigura a radacinilor, permit suficient aer sa ajunga la radacini si contin toti nutrientii necesari. Daca doresti sa le dai plantelor ceva mai mult, poti folosi si compost special pentru muscate. Continutul de nutrienti si compozitia acestor composturi sunt adaptate cu precizie la nevoile anumitor grupuri de plante. Compostul pentru muscate, de exemplu, are un continut de nutrienti foarte ridicat, astfel incat il poti folosi si pentru alte plante „flamande”. De asemenea, iti poti realiza propriul pamant special pentru plante, daca doresti. O sa gasesti toate ingredientele de care ai nevoie, precum si sfaturi de specialitate si o gama larga de soluri gata amestecate in centre specializate de gradinarit.

 

Tehnica potrivita de plantat

 

 

Fie ca este vorba de muscate sau de alte flori de vara, metoda de baza pentru plantare este, de fapt, intotdeauna aceeasi. Mai intai acoperi fundul ghiveciului cu un strat de materiale pentru drenaj, cum ar fi cioburile de la un vas de teracota, pietricele sau materiale similare. Astfel, gaurile de drenaj sunt lasate libere pentru a permite evacuarea excesului de apa. Apoi umpli trei sferturi din ghiveci cu compost si apesi usor in jos. Daca ai plante foarte „flamande”, asa cum sunt muscatele, nu uita sa folosesti fie un compost pre-fertilizat sau sa amesteci un fertilizant pe termen lung in compost atunci cand plantezi. Uda bine radacina plantelor pentru ultima data inainte de a le pune in recipient. Asigura-te ca lasi suficient spatiu intre fiecare planta. Plantele care ocupa mult spatiu, asa cum sunt muscatele, ar trebui sa fie plantate la cel putin 20 cm distanta unele de celelalte. In mod ideal, radacina ar trebui sa fie la acelasi nivel cu suprafata compostului. Daca este necesar, adauga putin compost pana cand ramai cu o margine de udare de aproximativ 2cm si apasa usor plantele. In cele din urma uda planta astfel incat solul sa se aseze putin. Important: chiar si cu un rezervor de apa, uda plantele usor de sus in primele cateva saptamani pana cand radacinile lor s-au dezvoltat suficient.

 

Combinatii de plantare cu muscate

 

 

Muscatele sunt considerate adevarate vedete printre plantele de pe balcon. Sunt usor de intretinut, robuste, cu inflorire libera si primesc cele mai mari note pentru gama lor larga de culori, obiceiurile variate de crestere, formele florilor si ale frunzelor. In ghivece suficient de mari, muscatele pot fi puse si cu alte flori sau plante, atata timp cat au preferinte si cerinte de ingrijire similare. Acest aranjament de vara cu muscate iubitoare de soare, verbena si salvie va va uimi cu bogatia sa de flori si culori si este, de asemenea, o sursa de hrana pentru albine si alte insecte.

 

Sursa imagini: Pelargonium for Europe

 

Despre Pelargonium for Europe

 

Pelargonium for Europe este o organizatie creata la initiativa cultivatorilor europeni de muscate Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One si Syngenta Flowers. Aceasta a luat nastere in 2016 cu scopul de a promova si a se asocia pe termen lung in vanzarea de muscate pe plan european. Activitatea organizatiei a debutat incepand cu 2017 iar, in Germania, Austria, Franta, Italia, Olanda si Polonia, activitatea este sustinuta de Uniunea Europeana ca parte a campaniei „Europa inflorita”.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghidul gradinarului incepator – 7 sfaturi pentru un debut de succes Ghidul gradinarului incepator – 7 sfaturi pentru un debut de succes
Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila
Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau
Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla
Plantarea lalelelor - Ghid de plantare, crestere si ingrijire a lalelelor in 5 pasi Plantarea lalelelor - Ghid de plantare, crestere si ingrijire a lalelelor in 5 pasi
Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora

Vezi mai multe articole