Cartierele muncitoresti din Iasi asteapta investitiile

13 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

80% din populatia Iasiului locuieste la bloc. "Nu vad nimic, decat negru in fata ochilor in ce priveste viitorul cladirilor, mai ales ca in cartierele muncitoresti nu a investit nimeni", spune Ioan Samoila, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari Moldova, filiala Iasi. Abandonate sunt cartierele Dacia, dar si Metalurgiei si Nicolina.
"Iasiul este un oras in viata, dar in cartierele muncitoresti nu s-au facut investitii. Ne e ciuda ca Primaria si Birourile de relatii cu asociatiile de proprietari nu au demarat proiecte care sa ii impinga pe proprietari de la spate", sustine Ioan Samoila. Oamenii se muta la case, pe care le construiesc la marginea orasului; blocurile raman. "Romania se va confrunta cu perspectiva unor ghetouri cu familii sarace, prinse in capcana unor proprietati necorespunzatoare, pe care nu au posibilitatea sa le intretina", este semnalul de alarma tras de Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat. Asociatiile din toata tara aduc in atentia guvernului problemele de natura fizica, economica si legislativa. Majoritatea blocurilor sufera de probleme structurale majore. Sunt necorespunzator izolate si chiar pun in pericol sanatatea si viata locatarilor. Izolatiile necorespunzatoare, alaturi de infrastructura interna si externa prost intretinute, conduc la pierderi si costuri ridicate ale utilitatilor. Dupa ce fac fata cheltuielilor zilnice, putine din familiile care au apartamente in proprietate mai au resurse disponibile suficiente cu care sa contribuie la costul intretinerii regulate si al reparatiilor minore. si mai putine sunt cele care pot face economii pentru reparatii minore ale cladirilor. Situatia este exacerbata prin faptul ca cei care au posibilitatea sa dea bani isi gasesc propria solutie prin plecarea din apartament si cumpararea unui apartament nou de calitate mai buna. Perspectiva ghetourilor este alimentata si de suplimentarea cheltuielilor de intretinere locativa comuna cu cele individuale, cum ar fi electricitatea sau telefonul.
 
Reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat sustin ca, din cauza cresterii prognozate a costului utilitatilor publice in 2007, populatia va cunoaste un nou puseu de saracire, mai accentuat chiar decat in anii trecuti. Problemele asociatiilor de proprietari sunt accentuate de proasta colaborare cu serviciile de specialitate din cadrul primariilor, dar si de durata nejustificata a actiunilor in instanta in cazul litigiilor din cadrul asociatiilor.
 
Sursa: Adevarul
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot
Începe INDAGRA 2021 – cel mai așteptat eveniment al toamnei! Începe INDAGRA 2021 – cel mai așteptat eveniment al toamnei!
Actiunea de grantuire si probleme legate de regimul spatiilor comune Actiunea de grantuire si probleme legate de regimul spatiilor comune
Administratori de bloc, amendati pentru incalcarea legii Administratori de bloc, amendati pentru incalcarea legii
Agentiile imobilare umfla pretul casei cu 10% Agentiile imobilare umfla pretul casei cu 10%
"Prima Casa" a confirmat asteptarile si a condus la cresteri de pret de 10-15% - 27 Iulie 2009

Vezi mai multe articole