CASA DE COSMAR: Noua lista a intarzierilor la locuintele noi

15 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dezvoltatorii dau vina pe constructori si pe lipsa fortei de munca.
 
Doar circa 1.500 de apartamente au fost predate proprietarilor din Capitala in primele opt luni ale anului, in loc de aproape 4.000, asa cum prevedeau termenele initiale. Ceea ce inseamna ca, practic, doar jumatate dintre dezvoltatori si-au respectat contractele. Specialistii din domeniu spun ca intarzierile sunt la ordinea zilei, dar ca viitorii proprietari au motive sa se ingrijoreze doar daca acestea depasesc sase luni.
 
Santierele asteapta finantatori
 
Termenele enuntate cu surle si trambite la lansarea unui proiect sunt rapid uitate cu cat se apropie ziua de predare. „Intarzierile au devenit ceva normal, daca se incadreaza in intervalul «decent», de doua-trei luni“, este de parere Calin Clinciu, director de dezvoltare la Euroest. Dezvoltatorii dau din colt in colt si arunca vina pe constructori si pe lipsa fortei de munca. La acestea se adauga si costurile de construct ie mai mari fata de calculele lor initiale. „Inactivitatea pietei din ultima perioada duce la intarzieri si mai mari.
 
Multi s-au bazat pe comercializarea locuintelor inca din faza de proiect si, din cauza ca vanzarile nu au mers asa cum se asteptau ei, nu mai au bani sa construiasca“, explica Adrian Sischin, directorul Remax Romania. Vanzarile locuintelor noi au scazut cu peste 50% fata de anul trecut, asa cum au recunoscut dezvoltatorii. Interesul redus al cumparatorilor se reflecta si in numarul mic de vizitatori ai ultimei manifestari de profil - Salonul Imobiliar organizat in Piata Revolutiei din Bucuresti a atras doar cateva sute de persoane.
 
Penalizari doar pe hartie
 
Teoretic, intarzierile ar trebui sa-i arda la buzunar pe dezvoltatori prin plata unor penalizari. Practic, ei sufera doar din cauza majorarilor costurilor de constructie, pentru ca au grija sa incheie contractele in favoarea lor. „Exista o perioada de gratie de 90 de zile, in care nu exista penalizari. Dupa acest interval, cumparatorul are sansa sa se retraga sau sa astepte in continuare, pretinzand plata sumei aferente penalizarilor“, sustine Sischin.
 
Dupa cele trei luni de gratie, penalizarile variaza intre 0,01% si 0,06% din valoarea apartamentului pe zi. Aceasta suma nu este insa prevazuta in contract, avertizeaza specialistii. Ba mai mult, acesta este incheiat astfel incat clientul ajunge sa suporte si majorarile costurilor de constructie a imobilului.
 
Pana la finele acestui an, numai in Capitala ar trebui sa fie finalizate peste 9.000 de locuinte. Agentii imobiliari spun ca mai putin de 4.000 dintre acestea vor fi gata.
 
West Park. Luna aceasta, ar fi trebuit sa fie gata 197 de apartamente. „Avem o intarziere de doua-trei luni. Vom livra aceste unitati cu siguranta pana la sfarsitul anului“, a afirmat Moshe Agavi, managing director Seven Hills.
 
Residenz. Termen - mai, numar apartamente - 231. Pana acum au fost livrate locuintele din prima faza, respectiv 133 de apartamente. Cele 98 de apartamente, cu termen de livrare in august, vor fi gata saptamanile urmatoare.
 
Baneasa. 176 de apartamente, predare in primavara. In Baneasa Reziden- tial au fost vandute 227 de apartamente reprezentand 12 cladiri, sustin dezvoltatorii. Potrivit acestora, constructia la acestea a fost finalizata inca de la inceputul acestui an. „Din cele 227 de locuinte, corespunzatoare primei faze, s-au predat efectiv 140, urmand ca restul sa fie predate in toamna“, afirma Alin Negulescu, director de vanzari.
 
Planorama. Primul bloc ar fi trebuit sa fie finalizat in iulie 2007, urmand ca intregul proiect sa fie predat in toamna acestui an. Pana acum insa, niciun proprietar nu s-a putut muta, desi dezvoltatorul promisese sa termine macar 500 de apartamente pana in septembrie.
 
Rose Garden. 404 apartamente cu predare in aprilie. Chiar daca investitorul israelian GTC se lauda, la lansarea proiectului, ca va termina jumatate pana in vara lui 2008, pana acum s-au putut muta doar 76 de proprietari. Alte zeci de apartamente se afla la finisaje.
 
Confort Park. Luna iunie, 560 de apartamente gata. Fratii Negoita au reusit, cel putin teoretic, sa se tina de promisiune. Asta, in conditiile in care au predat multe apartamente la rosu si i-au lasat pe oameni sa se mute inainte sa termine de amenajat casa scarii.
 
Diamond Park. 99 de locuinte, finalizare in mai. Complexul este gata „in cea mai mare parte“ - muncitorii mai au inca de lucru la finisaje, dar spera sa finalizeze luna aceasta.
 
Orhideea Gardens. Numar apartamente - 400, termen - aprilie. Si investitorul Trend Imobiliar a fost nevoit sa modifice data finalizarii - de la luna aprilie, noul termen s-a mutat in toamna, mai exact luna aceasta.
 
Ibiza Sol. 200 de apartamente promise in august. Desi primele 104 unitati trebuiau sa fie gata in luna mai, pana acum au fost predate doar 100, spun reprezentantii Ibiza House.
 
Emerald Residence. 279 de locuinte, predare in februarie. Proprietarii s-au mutat de cateva luni in noua lor locuinta de pe malul Lacului Tei. „Sunt ocupate doar o parte din unitati, ceilalti proprietari isi asteapta inca mobila“, spune Cosmin Sandulescu, director de investitii Brooklin Investment.
 
Noor. Martie, 200 de locuinte. Potrivit biroului de vanzari, majoritatea apartamentelor a fost deja finalizata. Restul vor fi predate pana la finele acestei luni.
 
Hydra Residence. 169 de apartamente cu finalizare in aprilie. Fara faianta, gresie si obiecte sanitare, apartamentele au fost gata cu doar cateva luni intarziere si predate majoritatii noilor proprietari.
 
Aurora Otopeni. 50 de apartamente, iunie. Complexul de 140 de unitati din zona Otopeni are si el o mica intarziere - cele 50 de locuinte care trebuiau sa fie gata in vara vor fi predate in noiembrie.
 
Carol Park. 144 de unitati, finisate in aprilie. Desi reprezentantii dezvoltatorului incercau, inca de anul trecut, sa se tina de grafic, nu au reusit sa recupereze timpul pierdut si au intarzieri de peste patru luni. Proprietarii nu au sanse sa se mute in viitorul „foarte apropiat“, asa cum recunosc cei de la biroul de vanzari.
 
Corbeanca Forest. 99 de vile, in prima vara. Daca primele case au fost livrate la finele anului trecut, restul proprietarilor mai au ceva de asteptat. Noul termen este toamna acestui an.
 
Primavara. 100 de apartamente, iunie. Abia in iulie au fost gata primele 30 de apartamente din primul imobil inclus in complexul din Ghencea, urmand ca urmatorul imobil, de sase etaje, sa fie gata luna aceasta.
 
nsieme Residentiale. 63 de locuinte, in semestrul I. Cele doua blocuri din Pipera urmeaza sa fie date in folosinta abia luna aceasta.
 
Greenfield. In primele doua trimestre ale anului, Impact sustine ca a livrat 103 locuinte din primele faze - Rubin, Topaz, Onix, Blue si Quarz.
 
 
 
INTERDICTII DE SEZON
 
Constructiile au ramas mult in urma si pe litoral
 
Nici constructiile din provincie nu se dezvolta intr-un ritm mai rapid. In Constanta, de exemplu, niciun termen nu mai este valabil, potrivit unui agent imobiliar. Mai ales daca este vorba de statiuni, acolo unde constructorii au primit interdictie de lucru in timpul sezonului estival. „Corallia Residence, din Mamaia, ar fi trebuit sa fie gata in trimestrul doi al acestui an. Acum se afla insa abia la stadiul de fundatie“, afirma agentul imobiliar. Intarzieri de minimum treipatru luni se inregistreaza si in alte regiuni atractive din punct de vedere imobiliar - Cluj, Iasi, Timisoara sau Valea Prahovei.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Minusurile unei case, obligatoriu de prezentat cumparatorului Minusurile unei case, obligatoriu de prezentat cumparatorului
«Solutia» dezvoltatorilor. Cresc preturile materialelor de constructii, scade suprafata utila a locuintelor «Solutia» dezvoltatorilor. Cresc preturile materialelor de constructii, scade suprafata utila a locuintelor
Iti doresti ca obiectul de design de care te-ai indragostit sa dureze cat mai mult? Iti doresti ca obiectul de design de care te-ai indragostit sa dureze cat mai mult?
2008 a inceput cu mai putine autorizatii de construire 2008 a inceput cu mai putine autorizatii de construire
Top al apartamentelor de lux din Capitala Top al apartamentelor de lux din Capitala
Bucurestenii - intrebati daca mai vor trei zgarie-nori - 27 Februarie 2009 Bucurestenii - intrebati daca mai vor trei zgarie-nori - 27 Februarie 2009

Vezi mai multe articole