on

Casa nepoluata

17 iunie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu totii ne dorim o casa care sa consume cat mai putina energie, indiferent ca vorbim de energie termica, electrica, pentru climatizare ... dar in acelasi timp, sa beneficiem de un confort cat mai bun in interiorul locuintei. Fie ca discutam de o locuinta la bloc sau la casa, sistemul constructiv de realizare al caselor presupune utilizarea unor solutii si materiale care duc la o anume etanseitate. Mai mult, din dorinta de a reduce pierderile de energie, se opteaza pentru solutii de termoizolare exterioara, montarea unor ferestre cu o etanseitate foarte buna, utilizarea unor membrane etanse la interior in cadrul sistemelor de izolare interioara  etc. Toate aceste solutii ce sunt impuse inclusiv de normativele specifice sunt obligatorii astazi dar trebuie sa fim constienti ca la pachet cu avantajele reducerii de consumuri si cresterea confortului interior vom ”beneficia” si de anumite efecte negative ce pot afecta atat starea de sanatate a constructiei pornind de la interior cat si sanatatea locatarilor. Putem spune ca materialele de constructie actuale izoleaza o casa atat de bine incat poluantii si umezeala, odata ajunse la interior, nu se mai pot evacua in mod natural, fara a interveni cu alte solutii dedicate. In general, cunoastem ca ventilatia locuintei este obligatorie si facem acest gest in fiecare dimineata cand aerisim camerele, in special cele de dormit, prin deschiderea larga a ferestrelor. Este un obicei sanatos insa poate fi de dorit doar daca locuim in zone extrem de curate din punct de vedere al calitatii aerului, poate la munte sau in zonele rurale ce nu sunt foarte afectate de civilizatie, activitati industriale sau de alta natura ce pot afecta calitatea aerului. Asadar aportul de aer fresh, proaspat poate fi de dorit dar numai daca este suficient de curat. Este rezolvata astfel problema acumularii unei cantitati prea mari de CO2 dar nu am rezolvat controlul umiditatii, alergenilor sau chiar a virusurilor.

In plus, ventilatia naturala prin deschiderea ferestrelor este asociata cu o pierdere semnificativa de energie, primim aer prospat din exterior dar introducem in casa praf, alergeni, umiditate si in acelasi timp pierdem o anumita cantitate de energie cu aerul evacuat.

Se pune intrebarea, ce putem face in acest caz? Gasim alternative sau solutii care sa optimizeze modul de ventilare sau chiar sa il automatizeze, scapandu-ne de grija de a aerisi manual si a avea nevoie de instalarea altor aparate suplimentare pentru a filtra sau purifica aerul interior.

Ca sa concluzionam aceasta parte introductiva teroretic, este o certitudine ca nu putem avea o casa nepoluata fara o ventilate adecvata. Ventilatia automata este un "must" atunci cand construim o casa pentru viitor dar si pentru casele existente, existand solutii.

Din punct de vedere al sistemului constructiv, exista doua mari categorii de sisteme ce se pot utiliza pentru a realiza ventilarea automata a locuintelor:

  • Sisteme de ventilatie centralizata
  • Sisteme de ventilatie descentralizata

 

Prima categorie, cea a sistemelor centralizate, se adreseaza in general locuintelor nou proiectate sau celor care se pot supune unor ample lucrari de reconstructie si reamenajare pentru ca presupun alocarea unui anumit spatiu interior necesar instalarii echipamentelor si pozitionarii tubulaturilor specifice de transport al aerului.

A doua categorie, cea a sistemelor descentralizate, se adreseaza oricarui tip de locuinta si au marele avantaj ca se pot instala foarte usor, cu deranj minim, la nivelul oricarei incaperi.

Un aspect foarte important este ca ambele sisteme au in dotare recuperatoare de caldura.

Pentru ca avem un fond locativ cu reale probleme de control al ventilatiei, controlului umiditatii si mai ales filtrarii particulelor in zonele urbane, sistemul de ventilatie descentralizat este recomandat si de aceea va oferim cateva elemente legate de beneficiile, caracteristiciile si modul de montare.

Prin urmare, cel mai important avantaj al acestor sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura este capacitatea lor de a recupera energia si de a regla umiditatea in camera sau camerele deservite datorita unui acumulator termic ceramic special (recuperator de energie).

Principiul de recuperare a energiei se bazeaza pe utilizarea caldurii si a umiditatii continute in aerul de extractie pentru incalzirea aerului proaspat din exterior. Avand in vedere pierderile permanente de caldura din camera, recuperarea si utilizarea caldurii este cea mai utila tehnologie pentru economisirea costurilor si a energiei (pana la 25% reduceri ale cheltuielilor cu energia pentru incalzire si racire dintr-o locuinta!)

Va prezentam in continuarea articolului nostru, sistemul de ventilare descentralizata cu recuperare de caldura SEVi 160.

Sistemul SEVi 160 este un sistem premium compact de ventilatie cu recuperare de caldura. Tot ce este necesar pentru a-l instala este o gaura ce se realizeaza intr-un perete exterior.

Beneficiile sistemului SEVI:

  • ofera aer curat cladirii
    • indeparteaza aerul inchis din incapere
    • elimina praful si insectele
    • previne umiditatea si mucegaiul
    • protejeaza de zgomotul din exterior
    • recupereaza caldura (iarna)/ racoarea (vara) si echilibreaza nivelul de umiditate
    • reducerea costurilor de încalzire, iarna si de racire a aerului, vara
     consum redus de energie (în jur de 5 euro/an la functionare continua, 365 de zile/an, 24 /24 ore /zi!), clasa energetica A.

 

 

Cum este construit SEVi 160?


Elementele componente ale unitatii de ventilare SEVi 160 constau in urmatoarele:


1. Grila interioara - grila standard are dimensiuni reduse, se integreaza perfect in orice incăpere si este pervazuta cu filtru G3 standard si opţional – cu filtru polen sau carbon activ. Este tratata interior cu material fono-absorbant. Optional se poate instala o grila cu filtru F7.

2. Ventilatorul are un consum foarte redus, este perfect optimizat pentru ambele sensuri si este ultra silentios datorita designului aerodinamic. Totodata, sistemul special de atenuare a vibratiilor asigura o functionare fara zgomote.

3. Recuperatorul ceramic high-tech are o structura hexagonala, ultra eficient ceea ce permite randamente de pana la 91%.

4. Grila externa - grila standard din inox, natur sau vopsita electrostatic, prevazuta cu o excelenta protecţie la intemperii si sistem de drenare a condensului.

Montarea sistemului SEVi 160 presupune executarea unei gauri in peretele exterior al camerei. Componentele sistemului se pot monta cu usurita in tubul de 160mm, fara unelte, permitand incastrarea in pereti care au grosimea minima de 150mm.

Pentru ca fiecare camera are un anumit specific in functie de modul de utilizare sau discutam uneori de spatii legate de poduri si subsoluri, SEVi are mai multe variante constructive, astfel:

- sistemul SEVi160 este varianta cea mai compacta din cadrul sistemelor de ventilatie descentralizate cu recuperare de caldura si este aproape invizibil deoarece tehnologia sa este ascunsa in perete. Beneficiaza de o izolatie fonica externa de pana la 49 dB, varianta SEVi160 plus apartine categoriei ventilatoarelor izolatoare fonic (izoleaza zgomotele din exterior);

- SEVi 160 R este destinat pentru ventilarea camerelor care nu au pereti exteriori, astfel ca ofera conexiune cu camerele ventilate cu sisteme SEVi 160.

- SEVi 160 RO este ideal pentru ventilarea podurilor si a mansardelor, acolo unde este necesara iesirea prin sarpanta acoperisurilor.

- SEVi 160 U este proiectat pentru montarea in izolatia externa a peretelui. Grila externa se deschide in cantul ferestrei. Ofera o izolatie fonica de pana la 59dB.

- SEVi 160 CE este destinat pentru ventilarea in subsoluri si pivnite. Sistemul de ventilatie de baza SEVi 160 CE asigura schimbul de aer necesar cand peretele exterior este sub nivelul solului, reducand umiditatea in aceste incaperi.

- SEVi 160 DUO este o unitate de tip dublu flux utilizata pentru ventilarea camerelor izolate, cu risc de mirosuri si umiditate ridicata. Sistemul de ventilatie este alcatuit din doua unitati de ventilatie si poate fi utilizat pentru ventilarea bucatariilor si bailor.

 

Sistemul lucreaza in permanenta in mod automat, nu necesita interventii si scapati de grija aerisirii si a inchiderii ferestrelor. Exista automatizari performante, dotate cu senzori, care aleg functionarea optima. In functe de necesitatea impusa de spatiul ce necesita ventilare, sistemul de ventilatie poate fi prevazut cu senzori de CO2, senzori de umiditate, senzori pentru punctul de roua (aplicatii pentru subsoluri). Sunt prevazute cu telecomanda, controler, panou de control sau ultima optiune disponibila – controlul prin aplicatie pentru panoul SEC TOUCH – control total de la distanta intregrat in sistemele de tip smart pentru locuinta.

SEVi reprezinta solutia perfecta pentru ventilarea oricarui spatiu rezidential, fie ca este o locuinta noua sau una în curs de renovare, apartament sau casa. Asigurarea unui climat interior sanatos, care sa reduca pierderile de energie si implicit reducerea costurilor energetice, este tot ceea ce ne dorim si acum este la un pas distanta de noi prin tehnologiile oferite de Novinger Klaus Grup.

Este o certitudine ca poluarea ne afecteaza poate cel mai mult starea de sanatate iar climatul interior al unei locuinte sau spatiu, in care ne petrecem cea mai mare parte din viata, trebuie sa fie cat mai curat si sanatos. Pentru ca dorim sa fim transparenti si in acelasi timp sa oferim informatii si solutii practice publicului larg, vom prezenta in perioada urmatoare un studiu de caz privind instalarea unui sistem descentralizat de ventilatie cu recuperare de caldura la o garsoniera. Va fi foarte interesant sa urmarim modul in care variaza parametrii aerului cu si fara sistemul de ventilatie si de asemenea imagini din santier oferite de secialistii NovingAir.

Prin urmare, poluarea exterioara nu trebuie sa se mute la interior si de aceea trebuie sa instalam unitati dedicate pentru ventilatie cu recuperare de caldura, protejand atat locuinta, dar mai ales sanatatea locatarilor. Daca ventilatia inseamna sanatate, recuperarea de caldura se traduce prin eficienta ridicata, iar impreuna, ventilatia cu recuperare de caldura inseamna o casa nepoluata.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Imi mucegaieste parchetul, desi casa este renovata Imi mucegaieste parchetul, desi casa este renovata
Confortul casnic | Cand devine spatiul casei noastre supraaglomerat? Confortul casnic | Cand devine spatiul casei noastre supraaglomerat?
Cum facem o casa veche mai sigura: sanatate si siguranta Cum facem o casa veche mai sigura: sanatate si siguranta
Cateva lucruri despre alunecarile de teren Cateva lucruri despre alunecarile de teren
Mucegaiul, un pericol pentru sanatate! Mucegaiul, un pericol pentru sanatate!
Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I

Vezi mai multe articole