Case goale. Dezvoltatorii inchiriaza locuintele viitorilor proprietari care nu pot lua credite - 10 Martie 2009

10 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Case goale. Dezvoltatorii inchiriaza locuintele viitorilor proprietari care nu pot lua credite
10 Martie 2009
 
Reducerea ritmului creditarii a pus o presiune imensa pe piata imobiliara, aducand preturile la niveluri mai apropiate de realitate. Chiar si asa insa, locuintele tot nu se vand, din cauza accesului dificil la finantare. Din acest motiv, ultima gaselnita a dezvoltatorilor pentru iesirea din blocaj o reprezinta vanzarea in rate sau inchirierea locuintelor terminate catre viitorii proprietari. Astfel, atunci cand potentialii cumparatori vor reusi sa achizitioneze locuinta, chiria va fi dedusa din pretul de achizitie.
 
Ritmul de contractare a apartamentelor noi a scazut simtitor, ceea ce ii determina pe dezvoltatori sa caute solutii noi pentru a vinde. „Strategia poate parea inedita, insa, pentru acesti dezvoltatori, esential este sa vanda. Unii recurg la finanatari, oferind cumparatorilor posibilitatea de a vinde in rate. Pe de alta parte, exista dezvoltatori care incearca sa inchirieze apartamentele terminate. Nivelul chiriilor, respectiv al ratelor in cazul apartamentelor noi, depinde de suprafata, localizare, dar si de gradul de finisare a imobilului. In medie, diferentele dintre un apartament nou si unul vechi nu sunt foarte mari”, ne-a spus directorul de marketing al imobiliare.ro, Daniel Crainic. Insa, pentru ca finantarea sa poate fi asigurata de catre dezvoltator, indiferent ca vrea sa inchirieze sau ca vrea sa vanda in rate, acesta trebuie sa fie viabil financiar, sa nu fie supraindatorat sau sa aiba dificultati. In plus, el isi ia anumite masuri de siguranta. „Dezvoltatorul cere un avans pentru a se asigura ca indiferent cat va mai scadea piata, cumparatorul nu va renunta la contract. De asemenea, cere o plata lunara, echivalenta unei rate suportabile, negociata cu cumparatorul si face acest lucru pe o perioada de aproximativ 2-3 ani, considerand ca, in maximum trei ani, criza economica va trece si cumparatorul se va putea finanta de la o banca”, ne-a explicat Dan Chitafes, directorul Remax Impact. Potrivit acestuia, dezvoltatorul are doua motive pentru care accepta plata in rate: pentru a-si concretiza marjele de profit si pentru a-si crea un cashflow necesar de multe ori pentru supravietuire. „Diferenta dintre pret, avans si rate se va plati la sfarsitul perioadei, de obicei prin finantare de la o banca. Daca acest lucru nu este posibil, cumparatorul are trei variante: pierde banii achitati, poate obtine o prelungire a contractului daca este si in interesul dezvoltatorului sau cedeaza contractul. Dobanda pe care o cer dezvoltatorii, desi nu imbraca aceasta forma de dobanda din cauza legislatiei invechite, este inclusa in pretul total de tranzactionare”, a adaugat Chitafes. In ceea ce priveste inchirierea imobilelor chiar de catre dezvoltatori, acestia recurg la aceasta varianta din doua motive: pe de o parte, estimeaza ca perioada de criza va dura putin (6-12 luni), dupa care preturile isi vor reveni aproape de valoarea lor initiala, iar pe de alta parte, pentru ca pe perioada de criza pot supravietui cu cashflow-ul generat de inchiriere.
 
Chiriile, la nivelul pietei
„Chiriile sunt la nivelul pietei, iar ratele nu depasesc 50% din venitul declarat de cumparator, doar ca acesta nu mai trebuie sa dovedeasca aceste venituri cum o face la banca”, sustine Dan Chitafes. Si analistul imobiliar Radu Zilisteanu ne-a spus ca atat chiriile, cat si ratele se incadreaza in tendintele pietei. „Inchirierea apartamentelor catre viitorii proprietari pana la accesarea unui credit reprezinta o sansa pentru cei care, in prezent, nu sunt eligibili pentru a lua un imprumut ipotecar. De asemenea, daca dezvoltatorul are capacitatea de finantare a proiectului, iar un client nu poate apela la un credit, acesta poate cumpara in rate direct de la dezvoltator. Nici chiriile, nici ratele nu pot depasi nivelurile pietei, intrucat interesul dezvoltatorului este sa vanda locuintele”, ne-a spus analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
 
Apartamentele din Titan s-au ieftinit cu 50%
Preturile locuintelor din cartierul Titan din Bucuresti au scazut cu pana la 50% in 2009 fata de anul precedent, potrivit agentilor imobiliari, citati de NewsIn. Astfel, un apartament cu doua camere a ajuns sa fie scos la vanzare de proprietar cu 50.000 euro. „Criza financiara ii obliga pe particulari sa vanda apartamentele la jumatate de pret fata de 2008. Spre exemplu, daca la inceputul anului precedent un apartament cu doua camere in cartierul Titan se vindea si cu 100.000 euro, in prezent, o locuinta asemanatoare este scoasa la vanzare cu 50.000 de euro si este inca pe piata. Multi se intereseaza, dar nu cumpara inca”, a declarat Darius Istrate, agent imobiliar. Potrivit acestuia, numarul tranzactiilor este in stagnare in acest an si a scazut semnificativ fata de 2008. Daca anul trecut se tranzactionau 10-15 locuinte lunar, in prezent se incheie una-doua tranzactii. Mai mult, proprietarii accepta si credit pentru a-si vinde locuintele.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casele la cheie, mai convenabile decat cele construite in regie proprie Casele la cheie, mai convenabile decat cele construite in regie proprie
25 de panouri solare montate in curte pot furniza energie electrica pentru intreaga gospodarie 25 de panouri solare montate in curte pot furniza energie electrica pentru intreaga gospodarie
inchirieri inchirieri
Se ieftinesc casele Se ieftinesc casele
Proiect imobiliar gigant pe platforma Tractorul Brasov Proiect imobiliar gigant pe platforma Tractorul Brasov
Regatta: Chiriile locuintelor de lux au scazut cu 5% - 30% Regatta: Chiriile locuintelor de lux au scazut cu 5% - 30%

Vezi mai multe articole