Casele in stil american prind teren

24 noiembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dezvoltatorii sunt tot mai presati sa gaseasca solutii cat mai eficiente.
 
Data fiind preocuparea tot mai mare a oamenilor pentru facturile la energie, tot mai multi dezvoltatori imobiliari au lansat anul acesta proiecte de locuinte care utilizeaza materiale de constructie alternative la cele clasice si care asigura o eficienta energetica mai ridicata.
 
Dincolo de casele din BCA sau caramida, materialele neconventionale ca lemn, OSB (placi din fibre orientate), otel isi fac tot mai mult loc pe piata. Motivul: le asigura dezvoltatorilor costuri mai mici, iar clientilor cheltuieli reduse cu energia.
 
Costuri mai mici cu energia
 
Un astfel de proiect, cu materiale alternative care permit facturi la energie cu circa 30-40% mai mici fata de locuintele clasice, este cel lansat ieri de compania Ozone Homes. Planul prevede constructia unui complex rezidential in localitatea Tunari din nordul Capitalei, ce va cuprinde aproximativ 40 de apartamente, dispuse in trei blocuri de tip P+1.
 
Apartamentele vor fi cu doua si trei camere, cu suprafete construite intre 51 si 74 mp, iar preturile vor varia intre 42.500 euro si 63.750 euro, la care se adauga 5% TVA. Locuintele vor fi construite pe un sistem de panouri structurale izolatoare (panouri SIP - Structurated Insulated Panel). Acest sistem poate aduce economii la intretinere pentru o garsoniera (51 mp) de 652 lei/an, adica 19.548 lei in 30 de ani, echivalentul a 15% din valoarea locuintei, potrivit calculelor firmei.
 
Rezistenta la cutremur si foc
 
Comparativ, o casa cu ziduri de caramida, de pilda, ar necesita de doua ori mai multa energie pentru incalzire, a declarat Andrew Prelea, care controleaza compania dezvoltatoare. "Romanii nu-si vor mai construi locuinte ca sa arate altora ce case au ei, ci unele care sa corespunda nevoilor lor", spune Prelea. De asemenea, casele pot fi dotate cu panouri solare si vor folosi pompe de caldura care recupereaza caldura din aer.
 
Lucrarile la primul bloc sunt programate sa inceapa in primavara anului viitor, urmand sa fie gata, la cheie, in 3-6 luni.
 
Materialele folosite asigura rezistenta marita la incendii (120 de minute), cutremure sau vant.
 
40% sunt economiile
cu utilitatile care pot fi realizate, in functie si de consum
 
OPTIUNE
 
Locuintele de otel, o noua varianta
 
Sistemele de constructii bazate pe materiale neconventionale sunt imprumutate din Statele Unite si Canada. De pilda, in 2008, peste 55% dintre optiunile constructorilor americani s-au indreptat catre casele construite pe structura metalica de otel, potrivit unui studiu. In Romania, si Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a construit case pe aceasta structura. Anul acesta, mai multi dezvoltatori au lansat astfel de proiecte.
 
De pilda, compania de dezvoltare imobiliara Metropolitan Capital Group anuntase in luna septembrie un proiect imobiliar de 170 de locuinte pe structura de otel, al caror pret variaza intre 21.012 euro, pentru o garsoniera, si 35.800 de euro, fara TVA, pentru un apartament cu trei camere. Si acestea au un timp de realizare redus - complexul ar fi urmat sa se ridice in trei luni. Costul de constructie al unei astfel de case se ridica la circa 400 euro/mp, fara teren si utilitati.
 
De asemenea, compania elena Phoenix Real Estate a lansat un proiect de locuinte din panouri SIP, la Corbeanca. De altfel, si reprezentantii Ozone Homes au anuntat ieri un alt posibil proiect, in parteneriat cu alt investitor, de 265 de locuinte ecologice, in sudul Capitalei, pe un teren unde initial se dorea constructia unui mall.
 
Sursa: Evz

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Numarul tranzactiilor imobiliare, mai mic cu 20,8% in octombrie 2008 - 16 DECEMBRIE 2008 Numarul tranzactiilor imobiliare, mai mic cu 20,8% in octombrie 2008 - 16 DECEMBRIE 2008
Cum iti cumperi teren in rate, de la proprietar, fara dobanda - 22 Iulie 2009 Cum iti cumperi teren in rate, de la proprietar, fara dobanda - 22 Iulie 2009
Cand va incepe adevarata criza imobiliara in Romania? - 12 Februarie 2009 Cand va incepe adevarata criza imobiliara in Romania? - 12 Februarie 2009
BNR nu va urmari piata imobiliara BNR nu va urmari piata imobiliara
Cum va fi afectata piata imobiliara de noul regulament al BNR Cum va fi afectata piata imobiliara de noul regulament al BNR
Ariston Thermo Romania a facilitat accesul la apa calda pentru 112.000 de copii si varstnici in cadrul campaniei umanitare Comfort Challenge Ariston Thermo Romania a facilitat accesul la apa calda pentru 112.000 de copii si varstnici in cadrul campaniei umanitare Comfort Challenge

Vezi mai multe articole