on

Cat de sanatos este aerul din locuintele noastre

08 mai, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Poluarea este un fenomen global care poate fi identificat in toate mediile de viata. In aerul dintr-o locuinta exista diverse particule materiale, precum: praf, bacterii, acarieni, dar si poluanti gazosi. Toate aceste particule sunt daunatoare si ne pot afecta sanatatea. Studiile recente estimeaza ca in fiecare an in tara noastra, in medie, 27.000 de persoane mor prematur din cauza bolilor generate sau agravate de aerul poluat.

Cum putem beneficia de un aer mai curat in propria locuinta?

Folosirea unui purificator de aer este solutie simpla care poate imbunatati semnificativ calitatea vietii noastre. Astfel ca, am decis sa testam un purificator de aer si sa aflam daca acesta ne poate oferi un aer mai curat si mai sanatos, iar partenerul nostru AVI Compact, reprezentant Daikin in Romania a pus la dispozitia echipei noastre purificatorul de aer Daikin Ururu. Care au fost rezultatele testului? Te invitam sa citesti recenzia realizata de inginerul Sorin Andrei Popa.

Cu ceva timp in urma am avut ocazia sa vad un filtru de habitaclu auto care nu fusese inlocuit de aproximativ doi ani. Am ramas uimit sa descopar cat de multa mizerie se gasea in acel filtru, proprietarul prezentandu-se la service pentru ca aerul conditionat nu mai avea randament, in realitate aerul conditionat functiona in parametrii normali, insa filtrul era atat de colmatat incat nu mai permitea trecerea unui volum suficient de aer. Ma gandeam la aceea vreme cum s-ar putea adapta un astfel de filtru si pentru aerul din casa fara a investi intr-o instalatie complexa de ventilare si filtrare precum in cladirile moderne.

Studiind piata si optiunile disponibile am inceput sa descopar purificatoarele de aer, despre care consideram ca sunt niste ventilatoare care vehiculeaza aerul din incapere printr-un filtru. Parea simplu si chiar ma gandeam sa imi construiesc in regim DIY un astfel de aparat. Insa, de curand, am testat un purificator de aer si am descoperit ca lucrurile nu sunt asa de simple.

Este vorba de purificatorul de aer Daikin Ururu, un echipament complex de purificare si umidificare a aerului din locuinta. Acest aparat compact inglobeaza un sistem compus din 6 trepte de filtrare a aerului si un modul de umidificare. Practic inginerii Daikin au adaptat cateva solutii de filtrare industriale intr-un echipament compact, usor de utilizat si de transportat dintr-o incapere in alta. Performanta, materialele de calitate, tolerantele de fabricatie si multitudinea de senzori care asigura functionarea in parametrii si semnalizarea oricarei situatii ce necesita interventia utilizatorului fac din acest aparat un purificator de top.

Partea de umidificator este o alta realizare tehnica interesanta si eficienta, reglarea este precisa in 4 trepte sau poate fi complet oprita. Daca in timpul verii exista perioade cu umiditate excesiva, situatia este diferita in anotimpurile reci atunci cand aerul poate fi uscat, lucru care ne afecteaza starea de sanatate, contribuie la formarea prafului si la ridicarea acestuia in aer. Rezervorul de apa detasabil se poate extrage usor si se recomanda umplerea exclusiv cu apa de la robinet pentru a preveni formarea bacteriilor si a mirosurilor neplacute. Cand apa din rezervor se termina aparatul opreste sistemul de umidificare si va avertizeaza printr-un martor luminos ca acesta trebuie realimentat. Tot sistemul de umidificare poate fi extras in lateral pentru curatare. Toate elementele componente sunt modulare si pot fi extrase pentru a fi curatate eficient, separat.

Faptul ca majoritatea partilor constructive se pot curata prin aspirare si spalare in apa calduta constituie un aspect foarte important. Singurul element care necesita inlocuire este filtrul din apatit de titan, dar aparatul vine in pachet cu 7 astfel de filtre.

Producatorul mentioneaza ca un astfel de filtru poate fi folosit pana aproximativ 2 ani de zile, insa intr-un oras poluat cum este Bucurestiul consider ca dupa cateva luni inlocuirea este necesara. In imaginea de mai jos poti observa diferenta dintre un filtru nou si un filtru ultizat doar 4 saptamani. Aparatul a functionat intr-o casa noua, situata intr-o zona retrasa de langa Bucuresti, departe de agitatia capitalei si de factorii care pot genera praf. Cu toate acestea se poate vedea clar incarcarea filtrului utilizat care si-a schimbat culoarea.

 

Filtrul acesta este penultima treapta de filtrare inainte de catalizatorul pentru mirosuri. Pana sa ajunga la el, aerul trece printr-un filtru grosier. Acesta retine praful si particulele macroscopice, iar pozele ii confirma eficienta. Ulterior aerul patrunde in ionizatorul cu plasma. Acesta incarca electrostatic praful si polenul care este retinut mult mai eficient de catre filtrul cutat. Pe partea din spate a filtrului cutat se regaseste stratul din apatit de titan care reuseste sa tina sub control mirosurile neplacute. Structura acestui filtru albastru poate fi observata in pozele de la microscop. Pana sa ajunga in umidificator aerul mai traverseaza si filtrul catalizator de dezodorizare care descompune formaldehida si mirosurile neplacute.

Dupa umidificare, ventilatorul radial-axial refuleaza aerul in incapere prin partea superioara a aparatului. Pe modul de noapte tot acest proces produce doar 17dB, practic este foarte silentios si poate functiona in timpul noptii chiar si in dormitor.

In modul “Auto” aparatul monitorizeaza prin intermediul a doi senzori nivelul de praf si contaminarea chimica a aerului. In functie de acesti parametrii, se semnalizeaza prin culori diferite gradul de contaminare a aerului si comanda electronica actioneaza prin cresterea turatiei ventilatorului in functie de gradul de poluare. Pentru persoanele sensibile la polen exista si un mod dedicat pentru colectarea acestuia.

Sistemul de filtrarea cu 6 trepte reuseste astfel sa indeparteze eficient alergenii (polen, acarieni, praf) si bacteriile. Puterea ridicata de dezodorizare indeparteaza fumul de tigara si descompune si alte mirosuri colectand particule si distrugandu-le rapid.

Refularea puternica tip Streamer neutralizeaza mucegaiul, bacteriile, alergenii si substantele chimice periculoase, prin descompunerea si fragmentarea proteinelor de suprafata, care sunt mai apoi distruse prin oxidare. In final, refularea de tip Streamer se transforma in atomi de azot, oxigen si molecule de apa. In comparatie cu tehnologiile standard utilizate, tehnologia Daikin Streamer creeaza o descarcare mai intensa de plasma in interiorul aparatului care permite producerea unui numar mare de electroni, ducand la o viteza de descompunere oxidativa de aproape 1.000 de ori mai mare.

Pentru ca exista locuri de unde dorim sa indepartam mirosurile neplacute, dar nu ar fi posibil sa introducem aparatul, Daikin ne ofera inca o solutie integrata in acest aparat; avem astfel la dispozitie o capsula dezodorizanta care poate fi plasata in grupuri sanitare, frigidere sau dulapuri si va ajuta la inlaturarea mirosurilor din aceste incaperi. Dupa utilizare, capsula are un sertar special in lateralul aparatului. Acesta sesizeaza introducerea capsulei si incepe imediat un proces de regenerare care dureaza ~7 ore, aparatul lucreaza silentios si va semnalizeaza printr-un LED aprins operatiunea.

Consumul de energie este redus. Functionarea fara umidificator, pe treapta minima a ventilatorului necesita doar 6W. Pe eticheta aparatului este trecuta o putere maxima de 84W, insa in functionarea normala consumul nu depaseste 40W in majoritatea timpului.

Toti parametrii de functionare sunt monitorizati de electronica aparatului si orice problema care necesita interventia utilizatorului va fi semnalizata imediat. Aparatul va indica spre exemplu daca rezervorul de apa s-a golit sau daca grila de evacuare a aerului a fost obturata din greseala.

Aspectul elegant si calitatea materialelor din care este realizat iti vor asigura de la inceput ca ai ales un produs premium, gandit sa fie exploatat fara probleme ani de zile. O telecomanda compacta te va ajuta sa controlezi aparatul de la distanta si sa reglezi modurile de ventilare dupa bunul plac.

Pentru alte detalii referitoare la aparat sau intrebari si pareri despre purificatoarele de aer va asteptam si in sectiunea dedicata a forumului Misiunea Casa.

In final dorim sa ii multumim partenerului nostru AVI Compact, reprezentant Daikin in Romania, care a pus la dispozitia noastra purificatorul de aer Daikin Ururu si Inginerului Sorin Andrei Popa pentru testare si cuvintele transmise.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Review De`Longhi Dedica - Secretul unei cafele perfecte! Review De`Longhi Dedica - Secretul unei cafele perfecte!
Review - TV Sony XH90 + Soundbar SONY HT-G700 Review - TV Sony XH90 + Soundbar SONY HT-G700
Mercusys MR70X Review Mercusys MR70X Review
Lasa robotul sa aspire casa in locul tau: concluzii dupa o saptamana cu Miele Scout RX1 Lasa robotul sa aspire casa in locul tau: concluzii dupa o saptamana cu Miele Scout RX1
Review Sonos ONE – mod Stereo Review Sonos ONE – mod Stereo
Mercusys MR50G - Review Mercusys MR50G - Review

Vezi mai multe articole