asigurarea locuintei

Ce ai de castigat daca iti faci o asigurare pentru locuinta?

05 decembrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fiecare proprietar al unei locuințe permanente sau temporare are obligația de a încheia o asigurare a locuinței sale. Reglementarea asigurării obligatorie a locuinței este prevăzută în Legea 243/2013 care aduce modificări și completări Legii 260/2008.

Pe scurt, toți proprietarii de locuințe trebuie să le asigure împotriva catastrofelor naturale. Polița de asigurare obligatorie cunoscută pe scurt sub denumirea de PAD este emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Trebuie să știi însă că această asigurare acoperă doar trei riscuri catastrofice: cutremure, inundații din cauze naturale și alunecări de teren.

Obligativitatea unei astfel de asigurări este cauzată în mare parte de nenumăratele catastrofe naturale ce se abat asupra țării noastre, în special în cazul locuințelor rurale așezate în calea furiei naturii. Drept urmare, s-a dorit acoperirea costurilor necesare reparării sau ridicării unei alte locuințe care a căzut pradă unei astfel de calamități.

Suma asigurată și prima de asigurare
În prezent, suma asigurată prin intermediul unei asigurări obligatorie a locuinței diferă în funcție de tipul de locuință. În cazul locuințelor de tip A (cu referire la construcțiile realizate din materiale convenționale de tipul betonului, metalului, cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alt material fabricat printr-un tratament termic și/sau chimic), suma asigurată este de 20.000 euro. Prima de asigurare în această situație este de 20 euro. În cazul în care deții o locuință de tip B (cu referire la construcțiile realizate din materiale neconvenționale precum chirpici sau alte materiale realizate fără tratamente termice și/sau chimice), suma asigurată este de 10.000 euro, iar prima de asigurare va fi de 10 euro.

Suma asigurată reprezintă maximul sumei pe care un asigurat o poate primi drept despăgubire în situația nefericită a producerii unei calamități naturale. Prima de asigurare se plătește cu 24 de ore înainte de începerea valabilității poliței de asigurare, la cursul de schimb valutar BNR. Polița de asigurare trebuie încheiată pentru o durată de cel puțin 12 luni. Neîncheierea unei asigurări obligatorii a locuinței este sancționată cu amenzi cuprinse între 100 și 500 lei.

În cazul producerii unei daune al cărei cost a fost acoperit prin această asigurare, suma asigurată se va micșora proporțional pentru restul perioadei de asigurare. Modificarea sumei se calculează de la data producerii evenimentului asigurat. Asiguratorul are obligația de a anunța în scris compania de asigurări cu privire la producerea sau apariția unuia dintre riscurile catastrofice asigurate, în termen de 60 de zile de la momentul producerii sau apariției acestuia.

Asigurarea facultativă a locuinței
De cele mai multe ori, suma asigurată nu poate acoperi întreaga valoare a imobilului sau costurile necesare reparării locuinței. Mai mult decât atât, asigurarea obligatorie are dezavantajul de a se limita doar la cele trei tipuri de catastrofe naturale enumerate mai sus. Locuința ta poate fi expusă însă unei multitudini de factori agresivi precum incendii, explozii, furturi, căderi de corpuri aeriene, fenomene atmosferice, avalanșe, evenimente socio-politice, distrugere cauzată de autovehicule sau de animale și multe alte evenimente non-catastrofice.
În cazul în care locuința a fost afectată de o calamitate, iar suma asigurată prin asigurarea obligatorie nu acoperă întreaga valoare a daunelor, asigurarea facultativă poate acoperi diferența de sumă. Asigurarea facultativă se calculează la valoarea reală a imobilului, acoperind integral pagubele rezultate în urma evenimentelor pentru care s-a încheiat asigurarea.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce este PUZ si ce reglementeaza el Ce este PUZ si ce reglementeaza el
Ce trebuie sa stii despre schimbul imobiliar Ce trebuie sa stii despre schimbul imobiliar
Inaltimea maxima a cladirilor Inaltimea maxima a cladirilor
"Casa Verde" de la stat "Casa Verde" de la stat
Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util
Ce este bine sa stiti despre certificatul de performanta energetica pentru cladiri (certificat energetic)? Ce este bine sa stiti despre certificatul de performanta energetica pentru cladiri (certificat energetic)?

Vezi mai multe articole