on

Ce este POT si ce este CUT

21 ianuarie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ti-am spus ce este PUG, PUD si PUZ. Dar mai exista si alte doua notiuni cu care te intalnesti atunci cand iti construiesti o casa sau cand decizi sa maresti o constructie existenta. Este vorba despre POT si CUT.

Ce este POT

POT (sau Procentul de Ocupare a Terenului) este raportul dintre suprafata pe care se construieste si suprafata totala a terenului. POT este limitat maximal de prevederile planului urbanistic. De exemplu, POT=25% inseamna ca se poate construi pe 25% din suprafata terenului respectiv). POT este completat de CUT (Coeficientul de Utilizare al Terenului), de regimul de aliniere la strada si de regimul de inaltime, formand astfel un ansamblu de valori obligatorii in autorizarea executarii unei constructii, de care trebuie sa tina cont orice proprietar si arhitect si constructor.

Ce este CUT

CUT (sau Coeficientul de Utilizare a Terenului) este raportul dintre suprafata desfasurata a constructiei (suma suprafetelor tuturor nivelurilor) si suprafata totala a terenului. CUT este limitat maximal de prevederile planului urbanistic. Acest indice se obtine in general prin inmultirea POT-ului cu numarul de niveluri (etaje) admise.
La acest calcul nu se iau in considerare:
- suprafata subsolurilor cu inaltimea de pana la 1,80 metri;
- suprafata subsolurilor cu destinatie strict pentru parcarea autovehiculelor;
- spatiile tehnice;
- spatiile destinate protectiei civile;
- suprafata balcoanelor, logiilor si teraselor deschise si neacoperite, teraselor si compartimentelor necirculabile, precum si a podurilor neamenajabile;
- aleile de acces pietonal si/sau carosabil din incinta, scarile interioare si trotuarele de protectie.

Planurile urbanistice (general, zonal si de detaliu, adica PUG, PUZ si PUD) contin prevederi privind inaltimea maxima permisa a constructiei, numarul maxim de niveluri, pozitionarea constructiei fata de vecini si strada (distante minime), precum si valori maxime pentru CUT si POT. Planul zonal trebuie sa respecte prevederile din planul general, iar cel de detaliu pe cele din planul zonal.

Daca ti-a placut acest articol, te poti alatura cu un simplu Like comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Regie proprie sau firma? Regie proprie sau firma?
Ce este bine sa stiti despre certificatul de performanta energetica pentru cladiri (certificat energetic)? Ce este bine sa stiti despre certificatul de performanta energetica pentru cladiri (certificat energetic)?
Ce trebuie sa stii despre schimbul imobiliar Ce trebuie sa stii despre schimbul imobiliar
Ce se poate intampla daca nu respecti Proiectul de Autorizatie de Construire Ce se poate intampla daca nu respecti Proiectul de Autorizatie de Construire
Amplasarea casei pe teren in regim cuplat Amplasarea casei pe teren in regim cuplat
Ce este PUG si ce reglementeaza el Ce este PUG si ce reglementeaza el

Vezi mai multe articole