on

Ce este apa de sticla?

07 septembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apa de sticla, cunoscuta si sub denumirea de silicat de sodiu sau sticla lichida, este un compus ce contine oxid de sodiu (Na2O) si dioxid de siliciu (SiO2). Apa de sticla este un lichid vascos limpede si inodor. Silicatul de sodiu se gaseste in comert sub doua forme: pulbere sau lichid. In constructii apa de sticla este adesea utilizata sub forma ei lichida.

Utilizarile apei de sticla

In repararea obiectelor metalice

Apa de sticla, impreuna cu silicatul de magneziu poate fi folosit si in reparatia obiectelor din metal. Spre exemplu in repararea tobei de esapament. In contact cu apa, atat silicatul de sodiu, cat si silicatul de magneziu formeaza o pasta groasa si foarte usor de aplicat. Aceasta pasa poate fi aplicata pe toba de esapament, in momentul in care sistemul de evacuare si incalzeste pana la temperatura de functionare, caldura elimina toata apa din pasta, compusii ramasi vor avea proprietati asemanatoare sticlei, reparatia fiind una trainica si fiabila.

In prepararea betonului si tratarea generala a zidariei

Apa de sticla se foloseste adesea in prepararea betoanelor si mortarelor. Un beton tratat cu o silicat de sodiu va deveni impermeabil la apa, va fi mult mai rezistent la acizi si va avea o rezistenta mecanica mult mai buna.

In tratarea lemnului

Silicatul de sodiu este adese utilizat ca tratament pentru lemn. Acesta va ajuta la conservarea lemnului, il va proteja de insecte si umiditate. O bucata de lemn tratata cu silicat de sodiu poate deveni cu 40% mai dur decat o bucata de lemn netratata. Lemnul tratat cu apa de sticla nu va deveni total ignifug, ci va arde mult mai greu.

Tratarea apei

Apa de sticla este adesea utilizata ca tratament pentru apele reziduale.

Alte utilizari

Apa de sticla mai este folosita si in industria hartiei si celulozei, in productia de otel, in fabricarea de vopsele refractare, in constructia piscinelor, fantanilor, spatiilor de subsol, etc..

Sanatate si Siguranta

Apa de sticla in contact cu pielea provoaca arsuri, fiind foarte periculoasa si pentru sistemul respirator. Este necesar sa purtati echipament de protectie adecvat, inclusiv protectie pentru ochi/fata. In cazul unui contact cu ochii, clatiti imediat cu foarte multa apa si consultati medicul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum estimezi cantitatea de vopsea de care ai nevoie Cum estimezi cantitatea de vopsea de care ai nevoie
Potentialul lemnului - termoizolare Potentialul lemnului - termoizolare
Generalitati despre sapa mecanizata si elicopterizata Generalitati despre sapa mecanizata si elicopterizata
Ce este sticla celulara si la ce foloseste? Ce este sticla celulara si la ce foloseste?
Caracteristicile betonului intarit - rezistenta si durabilitate Caracteristicile betonului intarit - rezistenta si durabilitate
Ce este poliuretanul si unde il putem folosi Ce este poliuretanul si unde il putem folosi

Vezi mai multe articole