Ce se intampla cand vecinii isi inchid repartitorul, iar tu nu - 19 Mai 2009

19 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Regia de termoficare explica simplu: „Aveti de plata atat cat ati consumat”
 
Numai pentru caldura si apa calda furnizate de Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) in luna martie, bucurestenii din blocurile contorizate au de plata intre 350 si 500 de lei. Facturile sunt aproape la fel de mari ca cele din ianuarie, considerata luna cea mai geroasa, in conditiile in care, in martie, media temperaturilor exterioare a fost de 6,7 grade Celsius. Oamenii nu inteleg de ce au asa de mult la plata si dau vina pe administratorii de imobile. La randul lor, acestia cer explicatii de la RADET, de unde de fiecare data vine acelasi raspuns: aveti de platit atat cat ati consumat.
 
Incalzesti blocul pe cheltuiala ta
 
Presedintele Ligii asociatiilor de proprietari Habitat, Mihai Mereuta, spune ca situatia nu este una noua, iar vinovati de facturile aberante se fac guvernantii care nu vor sa schimbe legislatia. „Spre sfarsit de sezon, cei care nu si-au inchis repartitoarele platesc intretinerea umflata cu economiile vecinilor. De exemplu, daca intr-un bloc a venit la plata contravaloarea a 10 gigacalorii si un singur proprietar a avut repartitorul deschis, el plateste 90 la suta din factura iar restul doar 10 la suta, cat reprezinta contributia pe apartament pentru partile comune. Aceste anomalii sunt din cauza legislatiei proaste. In Germania, de exemplu, procentul pentru partile comune a fost stabilit intre 40 si 50 la suta. Cei de la INCERC au spus ca la noi procentul ar trebui sa fie de minim 30 la suta.
 
Masura este nepopulara dar, daca ar fi luata prin lege, atunci s-ar pune capat acestor aberatii si s-ar descuraja si economiile celor care isi inchid repartitoarele si apar la plata cu consumuri imposibile”, ne-a declarat presedintele Ligii Habitat. Potrivit actualei legislatii, in adunarea generala, asociatiile de proprietari isi stabilesc singure procentul care trebuie repartizat pentru partile comune. Cu toate ca normele prevad ca doar pentru caldura radiata de conducte procentul este cuprins intre 7 si 12 la suta, in marea majoritate a cazurilor asociatiile de proprietari stabilesc la 10 la suta intreg consumul, desi in partile comune mai intra si caldura de la caloriferele de pe casa scarii sau ale celor din uscatorii. Mai mult, in calculul stabilirii procentului pentru partile comune ar trebui luat si transferul termic care se face prin peretii blocului.
 
ANRSC: Asociatiile de locatari pot hotari cum impart cheltuielile
 
Reprezentantii firmelor de repartitoare sustin ca cei de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) le interzic, sub sanctiunea retragerii licentei de functionare, sa includa in calculul energiei termice pentru partile comune si transferul termic care se face prin peretii blocului. Presedintele ANRSC, Stelian Borzea, ne-a declarat ca afirmatiile presedintelui Mihai Mereuta si cele ale reprezentantilor firmelor de repartitoare „reprezinta doar un punct de vedere. Situatia trebuie analizata punctual, de la caz la caz. O alta cauza posibila a consumului exegerat de mare poate fi si ca s-a fumat cu geamul deschis fara oprirea robinetului termostatic. De ce sa modificam legislatia, daca fiecare asociatie de proprietari in parte poate sa-si stabileasca singura procentul pentru partile comune? N-am spus ca nu este nevoie de modificarea legislatiei, am spus doar ca asociatiile si-l pot modifica singure”.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cu cat s-au ieftinit apartamentele din Bucuresti Cu cat s-au ieftinit apartamentele din Bucuresti
De la 1 iulie, nou sistem de tarifare la gaze si scumpire cu pana la 20% De la 1 iulie, nou sistem de tarifare la gaze si scumpire cu pana la 20%
Unul din patru europeni cumpara online in fiecare saptamana, potrivit unui nou studiu Mastercard Unul din patru europeni cumpara online in fiecare saptamana, potrivit unui nou studiu Mastercard
Programul Programul "Casa verde", amanat pentru a treia oara - 16 Ianuarie 2009
Intr-un singur weekend, EFdeN a ajutat 87 de familii sa isi reduca costurile de iluminat cu 80% Intr-un singur weekend, EFdeN a ajutat 87 de familii sa isi reduca costurile de iluminat cu 80%
Creditele sunt mai scumpe, depozitele mai avantajoase. Dar cum a reactionat populatia? Creditele sunt mai scumpe, depozitele mai avantajoase. Dar cum a reactionat populatia?

Vezi mai multe articole