Cele mai inalte cladiri din lume

03 iulie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa ce au cucerit Pamantul, oamenii si-au propus sa cucereasca si cerul. Si l-au cucerit pana la urma, chiar daca au avut nevoie de cateva mii de ani pentru aceasta. Oamenii au cucerit cerul atat cu avioane si rachete, cat si cu cladiri inalte. Iar in ultimii 20 de ani, oamenii au inceput chiar o cursa pentru construirea celei mai inalte cladiri din lume. An dupa an, fiecare cea mai inalta cladire din lume a fost detronata de o alta. Iata care sunt in prezent cele mai inalte 10 cladiri din lume.

Locul 10 este ocupat de Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, Malaezia. Cu o inaltime de 452 metri, Turnurile Petronas au fost cele mai inalte cladiri din lume din anul 1998 si pana in 2004. Cele doua turnuri sunt conectate intre ele printr-un pod de otel, aflat intre etajele 41 si 42. Fundatia fiecarui turn are o grosime de 4,5 metri.

John Hancock Center este cladirea aflata pe locul 9. Situata in Chicago, SUA, structura masoara 457 metri inaltime si este impresionanta prin dispunerea in X a elementelor de structura, ceea ce ii confera un plus de stabilitate. Sa nu uitam ca Chicago este supranumit si orasul vanturilor.

International Commerce Centre din Hong Kong, China, ocupa locul 8, cu o inaltime de 484 metri. Constructia a fost finalizata in anul 2010 si a durat 8 ani. In aceasta cladire exista si un hotel Ritz-Carlton de 7 stele. International Commerce Centre are 108 etaje deasupra pamantului si 4 etaje sub pamant. Deoarece in Hong Kong exista superstitia conform careia cifra 4 si numerele care include aceasta cifra aduc ghinion, in aceasta cladire nu exista etajele 4, 14, 24, 34 si asa mai departe.

Locul 7 este ocupat de Shanghai World Financial Center din Shanghai, China. Inalt de 494,4 metri, turnul a fost inaugurat in 2008 si are forma unui desfacator de sticle de bere. A costat 850 milioane de dolari, este dotat cu 31 de lifturi, iar stilul architectural este postmodernist.

Taipei 101 ocupa locul 6 in topul celor mai inalte cladiri din lume. Aflat in Taiwan, turnul are o inaltime de 509 metri si a fost finalizat in anul 2004. A detinut pozitia de cea mai inalta cladire din lume pana in anul 2007, cand a fost detronat de celebrul Burj Khalifa. Detine cele mai rapide lifturi din lume, acestea deplasandu-se cu o viteza de 60 km/h.

Turnul Willis din Chicago, SUA, se afla pe locul 5. Cu o inaltime de 527 metri, turnul Willis ramane in topul celor mai inalte cladiri din lume inca din anul 1974. De fapt, vreme de 15 de ani, a ocupat locul 1 in acest top. In zilele senine, de pe acoperisul turnului se poate vedea lacul Michigan.

Pe locul 4 se situeaza One World Trade Center din New York, SUA. Are o inaltime de 546 metri si a fost inaugurat in anul 2014. Stilul arhitectural este modernist, intreaga constructie a costat 3,9 miliarde dolari si este prevazuta cu nu mai putin de 73 lifturi.

Makkah Clock Royal Tower se afla pe locul 3. Situat in localitatea Mecca din Arabia Saudita, turnul este inalt de 601 metri. Este construit in stil postmodernist, in apropiere de celebra moschee Masjid al Haram. In cadrul Makkah Clock Royal Tower se afla inclusiv o mare camera de rugaciuni in care pot intra 10.000 de oameni.

Shanghai Tower, din China, ocupa locul 2, cu o inaltime de 632 metri. Constructia a fost finalizata in acest an. Cladirea are forma a 9 cilindri rasuciti, asezati unul peste celalalt.

Locul 1 in topul celor mai inalte cladiri din lume este ocupat, din anul 2010, de celebrul Burj Khalifa din Dubai, Emiratele Arabe Unite.  Inalt de 829,84 metri, turnul are 160 de etaje, a costat 1,5 miliarde dolari, iar pentru construirea lui a fost nevoie de 330.000 m3 de ciment si 39.000 tone de otel.  Cladirea are 24.348 ferestre care insumeaza o suprafata de 120.000 m2.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Seminee ecologice cu design modern Seminee ecologice cu design modern
Amenajarea spatiului urban Amenajarea spatiului urban
ROCAD –  Celebrarea Scolii de Arhitectura din Romania ROCAD – Celebrarea Scolii de Arhitectura din Romania
ArtDesignDays 2024: O sarbatoare a creativitatii si inovatiei in designul de interior ArtDesignDays 2024: O sarbatoare a creativitatii si inovatiei in designul de interior
Open space design Open space design
Constructii non-conformiste Constructii non-conformiste

Vezi mai multe articole