Cele mai scumpe case au peste o suta de ani vechime

04 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 

In Craiova, vechile conace boieresti domina topul pietei imobiliare
In topul preturilor imobiliare din Craiova se situeaza, departe de orice concurenta, vechile case boieresti. Este vorba de imobile construite in urma cu mai bine de o suta de ani, in stilul baroc.

 

In pofida vechimii, acele cateva case boieresti care au rezistat vremii - in special regimului comunist - nu si-au pierdut valoarea. Ba chiar dimpotriva, sunt mai scumpe decat odinioara. Unele dintre ele

depasesc „pragul“ de doua milioane de euro, chiar daca nu au anumite „accesorii“ de lux, precum jacuzzi sau piscina. Asta in timp ce o vila noua, cu piscina, garaj etc., poate fi achizitionata in Craiova cu sume cuprinse intre trei si sase sute de mii de euro. Nu mai vorbim de faptul ca, pentru doua milioane de euro, poti cumpara 18-20 de apartamente foarte bune, ori 10-12 de lux, tot in Craiova. In celelalte orase doljene, pentru aceeasi suma, te poti alege cu mai multe blocuri sau chiar cu un cartier.

Pe strada Jiet din localitate este un adevarat palat de peste zece metri inaltime. Pretul – 1,2 milioane de euro insa, de mai bine de un an, nu se arata nimeni interesat sa achizitioneze acel impozant imobil. Agentii imobiliari sustin ca, din punctul de vedere al arhitecturii, este vorba de un unicat in Craiova. Acea casa boiereasca a fost construita in 1912 si are demisol, parter si mansarda.

De asemenea, locuinta are 20 de camere foarte mari si luminoase. Suprafata utila a casei ajunge la 600 de metri patrati. Proprietarii au pastrat intacta arhitectura exterioara a cladirii, fapt ce-i confera un aer boem. Un alt asemenea imobil se afla pe strada Sfintii Apostoli, strada foarte linistita. Si acesta are un pret pe masura: doua milioane de euro. Casa a apartinut unei familii instarite din Craiova, cu multi descendenti care inca se mai afla in viata.

Locuinta se vinde impreuna cu terenul aferent, care in total are 3.600 de metri patrati. „Se preteaza la orice. Se poate chiar construi altceva in spate. Singurul dezavantaj este ca trebuie renovata. A fost locuita pana in urma cu zece ani“, spune Gigi Tarloae, agent imobiliar din Craiova.

Casa a fost construita tot in anul 1912 si are o structura de rezistenta solida (potrivit expertizei efectuate la cererea proprietarului). Este compusa din demisol, parter si pod inalt, care poate fi amenajat ca mansarda. Camerele inalte, cu ferestre pe masura, fac interiorul si mai spatios.

Terenul in zona se vinde cu 500-600 de euro pe metrul patrat. Ambele case boieresti se afla in zona ultracentrala a Craiovei. In general, sunt cautate numai acele case vechi, boieresti, care au pastrat arhitectura vremii – majoritatea fiind in stil baroc, curent nou, occidental la vremea respectiva. In Craiova, abia daca gasesti o casa sau doua in stiluri arhitecturale autohtone, cum ar fi cel brancovenesc. Majoritatea clientilor cauta in special vile noi.

Sunt mai ieftine si, totodata, omul scapa de costurile lucrarilor de reparatii sau renovare. Din motive personale, proprietarii caselor boieresti, al caror pret este de ordinul milioanelor de euro, nu vor sa-si decline identitatea.

Sursa: Financiarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cand se termina criza din imobiliare? Citeste cum iti dai seama ca a fost atins pragul de jos - 01 februarie 2010 Cand se termina criza din imobiliare? Citeste cum iti dai seama ca a fost atins pragul de jos - 01 februarie 2010
Apartamentele noi sunt la fel de scumpe in lei ca in 2008 Apartamentele noi sunt la fel de scumpe in lei ca in 2008
Idei de amenajare a curtii, de la Symmetrica – Inspiratie in functie de stilul arhitectural al casei Idei de amenajare a curtii, de la Symmetrica – Inspiratie in functie de stilul arhitectural al casei
Henkel Romania investeste in educatie Henkel Romania investeste in educatie
Producatorii locali vor ridica pretul mobilei Producatorii locali vor ridica pretul mobilei
O jumatate de milion de romani vor arde gazul pe banii primariilor O jumatate de milion de romani vor arde gazul pe banii primariilor

Vezi mai multe articole