Debuteaza cel mai mare sezon de debransari de dupa 1989

14 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romanii vor reveni, de nevoie, la incalzirea cu lemne si carbuni
Pe romani ii asteapta cea mai grea iarna de pana acum, avand in vedere ca intretinerea va costa dublu sau chiar triplu in multe orase din tara, comparativ cu Bucurestiul. In plus, nu vor primi ajutor de stat decat cei care au venituri de mai putin de 500 RON pe membru de familie, in timp ce, daca venitul depaseste aceasta suma, factura trebuie platita integral. Cea mai simpla explicatie pentru preturile mari din provincie ar fi ca, in cele mai multe orase, nu mai exista cerere de agent termic pentru uz industrial, iar eficienta este foarte redusa, in timp ce in Bucuresti se consuma foarte mult.
La iarna, intretinerea in multe orase din tara va fi dubla sau tripla fata de Bucuresti, iar oamenii vor reveni, de nevoie, la incalzirea cu lemne si carbuni
 
Pana la urma, consiliile locale vor stabili pretul energiei termice, care nu poate sa fie mai mare de 7% peste nivelul de referinta stabilit de autoritati, potrivit unui ordin al Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), ce se va publica maine, dupa cum a declarat Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Numai ca acest nivel de referinta este foarte mare, in cele mai multe cazuri.
 
Asadar, maine va fi definitivata lista cu preturile de referinta pentru energia termica, iar autoritatile locale vor avea la dispozitie 45 de zile pentru stabilirea tarifului final. In caz contrar, consumatorii vor plati gigacaloria la pretul vechi de 107,5 lei, a declarat Mircea Toader, citat de Mediafax. „Pana la 15 septembrie, trebuie publicat un ordin al ANRE, care sa precizeze modul de calcul al preturilor de referinta, precum si lista finala a acestora. Observatiile pot veni pana la aceasta data“, a afirmat oficialul MAI. Potrivit acestuia, „autoritatile locale au voie sa creasca tarifele pentru populatie cu cel mult 7% fata de preturile locale de referinta, si aceasta numai daca demonstreaza ca au un program de modernizari. Nivelul de 7% inseamna suficient de mult pentru a putea realiza investitii“, a afirmat oficialul MAI.
 
Presedintele ANRE, Nicolae Opris, a declarat, citat de Mediafax, ca limita maxima de 7% pentru calculul preturilor finale la energia termica este doar o propunere, iar metodologia de calcul a preturilor de referinta nu este definitivata.
 
Consumatorii, la mana consiliilor locale
Consiliile locale vor hotari ulterior daca vor mentine pretul de referinta sau preturile finale la consumator vor fi mai mari sau mai mici decat acest nivel.
Statul va suporta, pentru o perioada de 3-4 ani, maximum 45% din costurile de achizitie a combustibilului pentru centralele termice, iar autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minimum 10% din pretul gigacaloriei.
Opris ne-a mai declarat ca toate eforturile vor fi facute in asa fel incat sa nu sufere consumatorul. El ne-a dat ca exemplu orasul Timisoara, unde autoritatile locale au aplicat o strategie care avantajeaza cetateanul. „Acolo, pretul local este stabilit la 140 lei pe gigacalorie, iar consumatorii pot plati si in rate. Este un intreg pachet care sprijina consumatorii“, a spus el.
 
Pretul mediu al gigacaloriei, 130 - 150 RON
Guvernul a aprobat, la inceputul lunii august, inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica, de 107,5 lei pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta, stabilite de ANRE in colaborare cu administratiile locale, scopul fiind acoperirea costurilor reale de productie a energiei. Potrivit lui Mircea Toader, pretul mediu al gigacaloriei in marile orase este intre 130 lei si 150 lei, respectiv cu circa 20-40% mai mare fata de pretul national de referinta.
Media preturilor locale de referinta propuse de ANRE la nivelul tarii este de 110-125 lei pe gigacalorie, calculata pentru 110 localitati.
„În Bucuresti, unde se furnizeaza 60% din totalul energiei termice consumate la nivelul tarii, pretul local de referinta este de 114 lei pe gigacalorie“, a spus Toader.
 
Cel mai mare pret, in Arad
Cel mai mare pret local stabilit de ANRE este de 280 lei pe gigacalorie, pentru localitatea Sebis (Arad).
Printre localitatile unde populatia ar putea plati cea mai scumpa energie termica se numara Alba Iulia (230 lei/gigacalorie), Suceava (213 lei/gigacalorie), Vaslui (216 lei/gigacalorie), Zalau (203 lei/gigacalorie). Autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minimum 10% din pretul gigacaloriei.
 
Ajutoarele de stat vor fi total insuficiente
Daca intr-o familie salariul este de 510 RON pentru fiecare membru, in acest caz nu se va acorda nici un fel de ajutor pentru plata intretinerii, ne-a declarat ieri, Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). El a adaugat ca „vor primi compensare din factura, pana la 100%, cei care au sub 500 RON pe membru de familie“, fara a preciza insa ca, in realitate, potrivit legii, intretinerea va fi subventionata integral doar pentru familiile cu venituri de 125 RON pe fiecare membru. De asemenea, in cazul familiilor ale caror venituri se situeaza intre 440 si 500 RON, compensarea va fi in proportie de 20%. Mai trebuie spus ca o compensare de 50% din plata facturii o vor primi cei cu un venit net lunar de 290-345 RON pe cap de familie.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa te descurci singur in gradina Cum sa te descurci singur in gradina
Amanare de la RADET Amanare de la RADET
Sondaj ImportDirect.ro: ce produse de curatenie folosesc romanii acasa Sondaj ImportDirect.ro: ce produse de curatenie folosesc romanii acasa
HORNBACH: Vara, perioada aleasa de romani pentru inlocuirea placilor ceramice HORNBACH: Vara, perioada aleasa de romani pentru inlocuirea placilor ceramice
Premium Store Deschide Primul Showroom De Mobila Si Electrocasnice Din Romania Premium Store Deschide Primul Showroom De Mobila Si Electrocasnice Din Romania
Romstal Leasing lanseaza pe piata leasingul imobiliar cu avans de 5% Romstal Leasing lanseaza pe piata leasingul imobiliar cu avans de 5%

Vezi mai multe articole