on

Centrala in condensare: cum o alegi pe cea potrivita locuintei tale

23 ianuarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-o societate tot mai informata in legatura cu eficienta sistemelor de incalzire, centralele termice in condensare au devenit tot mai cautate de catre persoanele aflate in cautarea solutiei optime pentru confortul termic al propriei locuinte. Dar ce anume este atat de atractiv la acest tip de centrale?

In principal, faptul ca tehnica in condensare nu foloseste ca resursa doar caldura rezultata in urma arderii combustibilului, ci si caldura vaporilor de apa din gaze.

Gazul metan se descompune in timpul arderii in dioxid de carbon si vapori de apa. O centrala pe gaz simpla evacueaza acest amestec pe cosul de fum, insa centralele in condensare recupereaza energia reziduala si o adauga masei de apa incalzita. Acest proces se traduce printr-un consum redus de carburant si un impact mai mic asupra mediului. Practic, randamentul unei centrale in condensare atinge o valoare de peste 100%.

Cum alegi centrala potrivita?

Inainte de achizitionarea unei centrale in condensare care sa satisfaca necesarul de caldura dintr-un anumit spatiu, trebuie realizat un calcul de volum si de sarcina termica de volum al incaperilor care urmeaza sa fie deservite. De retinut ca dupa stabilirea necesarului, acesta trebuie macar dublat, in conditiile in care centrala va fi folosita si pentru asigurarea apei calde menajere.

In ceea ce priveste debitul de apa calda, calculele vor tine cont de numarul de locuitori. In principiu, un cazan de 9 litri ar trebui sa fie suficient pentru doi sau trei consumatori, respectiv un dus si doua robinete, insa capacitatea va creste direct proportional in cazul maririi debitului de apa consumat. O solutie este achizitionarea unei centrale cu boiler, care sa acopere atat necesarul de apa calda, dar si incalzirea locuintei, fara diminuarea capacitatii niciuneia dintre aceste functii.

Un alt detaliu foarte important de care orice cumparator trebuie sa tina cont inainte de achizitionarea unei centrale termice in condensare este sistemul de siguranta de care aceasta dispune. In general, cele moderne au ca dotari standard sisteme de avertizare in cazul opririi gazelor, a apei din instalatie sau in eventualitatea defectarii instalatiei de evacuare a noxelor.

De ce sa optezi pentru un brand de renume?

Calitatea este foarte importanta cand vine vorba despre incalzirea locuintei, mai ales ca aceasta reprezinta o investitie atat din punct de vedere al confortului, cat si din punct de vedere financiar. Spre exemplu, compania elvetiana Hoval ofera o gama variata de centrale termice in condensare, din gama TopGas® si UltraGas®, adaptate oricaror nevoi si care utilizeaza cele mai noi tehnologii in domeniu. Designul elegant si intuitiv al acestor centrale, cu afisaje care ofera informatii exacte despre statusul de functionare, este un alt plus de care utilizatorii se vor bucura.

Centralele TopGas® reprezinta solutii excelente pentru spatiile mici, avantaj la care se adauga faptul ca sunt cu pana la 15% mai eficiente decat alte boilere de ultima generatie din aceeasi categorie. Unitatile Hoval TopGas® sunt recomandate atat pentru apartamente si case, cat si pentru cladiri comerciale nou-construite sau in curs de renovare. De asemenea, sistemele pot fi folosite individual sau  in combinatie cu un sistem bazat pe energie solara. Segmentul de puteri calorice ale acestei unitati este cuprins intre 10 si 120kW.

In ceea ce priveste gama UltraGas®, avantajele acesteia sunt reprezentate de capacitatea calorica mare, care variaza intre 15 si 2300 kW. Alte elemente definitorii sunt reprezentate de arzatorul UltraClean si schimbatorul de caldura aluFer®. Arzatorul UltraClean reduce frecventa opririlor, ceea ce garanteaza functionarea curata, emisii reduse de noxe si economie de energie si combustibil. Pe de alta parte, schimbatorul de caldura aluFer® este unic prin realizare, are o suprafata “uriasa” de schimb de caldura si permite recuperarea cu pana la 20% a energiei din gazele arse.

Combinatia constructiva din aluminiu la interior si otel-inox la exterior face din cazanul UltraGas® un echipament durabil si de mare eficienta, care ajunge pana la 109%, in timp ce nivelul emisiilor de dioxid de carbon este redus pana la cantitatea de 80 tone/ an.

Pentru a avea intotdeauna nivelul optim de confort, clientii pot opta pentru sistemul inteligent de control TopTronic®E. Prin accesarea in mod automat a prognozei meteo in timp real, acesta permite adaptarea puterii de incalzire atat in diminetile racoroase, cat si in dupa-amiezile mai calduroase. Este oferita astfel posibilitatea controlarii sistemului de incalzire cu ajutorul smartphone-ului si sunt permise ajustari conform programului zilnic sau saptamanal. In acest mod, este redusa cantitatea de energie consumata pe timpul unei zile de munca, dar si asigurat confortul necesar la revenirea acasa a membrilor familiei.

Asa cum este recomandat pe www.hoval.ro, instalarea si racordarea acestui tip de centrale trebuie realizata doar de catre personal autorizat ISCIR.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

O microcentrala pentru fiecare O microcentrala pentru fiecare
Verificarea periodica a centralei termice este obligatorie Verificarea periodica a centralei termice este obligatorie
Izolarea tevilor aferente instalatiilor Izolarea tevilor aferente instalatiilor
Incalzirea unui apartament cu 3 camere Incalzirea unui apartament cu 3 camere
Incalzirea proprie. Centrala termica de apartament Incalzirea proprie. Centrala termica de apartament
Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei

Vezi mai multe articole