on

Combaterea soarecilor si sobolanilor

05 august, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Soarecii si sobolanii sunt rozatoare omnivore care reusesc sa se adapteze extrem de usor la orice tip de mediu. Acestia se hranesc atat cu cereale, legume, cat si cu diferite resturi menajere si chiar cu mancarea destinate animalelor, astfel ca ajung sa se simta confortabil chiar si in jurul locuintelor care nu au un depozit de cereale in imediata apropiere.

Ce trebuie sa stii despre soareci si sobolani:

  • Se inmultesc foarte repede.
  • Soarecii sunt albi, gri, negri sau maro, iar la maturitate pot masura pana la 10 cm.
  • Sobolanii sunt gri, negri sau maro si pot ajunge la o lungime de pana la 25 cm.
  • Durata de viata a unui soarece este cuprinsa intre 1.5 si 2 ani, dar uneori un exemplar poate trai si 3 ani. Doua exemplare care ajung pana la varsta de 3 ani sunt capabile sa produca pana la 6.000 de pui.
  • Femela sobolan naste de 2-7 ori pe an, iar unele dintre ele pot fata si 1000 de pui pe an.
  • Soarecii si sobolanii sunt atrasi de mirosul alimentelor si caldura. Indiferent de locul in care sunt amplasate alimentele, ei vor gasi o modalitate de a ajunge la ele.
  • Atunci cand sunt nevoiti, sobolanii se deplaseaza pe distante destul de mari pentru a gasi hrana si apa.
  • De obicei, rozatoarele sunt active noaptea si se inmultesc vara tarziu sau toamna devreme. Daca observi soareci sau sobolani si in timpul zilei, trebuie sa stii ca te confrunti cu o populatie mare de rozatoare sau ca in apropierea cuibului lor este o sursa generoasa de mancare.
  • Soarecii si sobolanii sapa adevarate galerii, lungi si adanci, in care se ascund si cu ajutorul carora se deplaseaza si reusesc sa scape atunci cand sunt incoltiti.
  • Soarecii si sobolanii sunt purtatori de paraziti si boli infectioase pe care le pot transmite omului si animalelor. De asemenea, rod mobila, cablurile electrice, obiectele din lemn sau plastic, pot distruge recoltele si pot contamina alimentele.

Cum scapam de soareci si sobolani?

  1. Resturile de mancare atrag atat gandacii, cat si soarecii si sobolanii. Pentru a reduce numarul acestora curatenia este absolut necesara. Arunca gunoiul cat mai des si nu il lasa niciodata descoperit, indiferent ca este in interiorul locuintei sau in curte.
  2. Soarecii si sobolanii sapa adevarate galerii (lungi si adanci) in care se ascund si cu ajutorul carora se deplaseaza. Asa ca iti recomandam sa astupi fisurile, gaurile si tunelurile care le permit accesul in casa ta. Nu folosi pamant, caci acesta poate fi usor inlaturat.
  3. Poti folosi capcanele clasice pentru soareci si sobolani, dar trebuie sa fii foarte atent la ele, sa nu cumva sa isi prinda in ele degetele celor mici, pasarile sau celelalte animale din curte. Incearca sa schimbi modelul din cand in cand, caci ei se pot obisnui cu ele si le pot evita.
  4. Aparatele cu ultrasunete si unde electromagnetice se pot dovedi a fi foarte utile si eficiente.
  5. Otrava poate fi foarte eficienta, dar din pacate este periculoasa atat pentru oameni, cat si pentru animalele de companie si mediul inconjurator. Iti recomandam sa fii foarte atent atunci cand o folosesti.
  6. Pisicile! Chiar daca o pisica nu va reusi sa prinda soarecii ajunsi deja la maturitate, mirosul ei ii va face sa evite anumite zone.

Citeste si: Combaterea rozatoarelor - cartite, soareci, sobolani

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apara-te de invazia insectelor – 6 metode de preventie si combatere Apara-te de invazia insectelor – 6 metode de preventie si combatere
Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre
Sanatatea familiei in bucatarie - dotari pentru siguranta crescuta [Partea a II-a] Sanatatea familiei in bucatarie - dotari pentru siguranta crescuta [Partea a II-a]
Sfaturi pentru imunitatea locuintei impotriva alergenilor Sfaturi pentru imunitatea locuintei impotriva alergenilor
 Gandeste global, actioneaza local Gandeste global, actioneaza local
Umidificatoarele si purificatoarele de aer – Criterii de selectie si mod de functionare Umidificatoarele si purificatoarele de aer – Criterii de selectie si mod de functionare

Vezi mai multe articole