Consolidarea cladirilor: si refuzul se plateste

21 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Reabilitarea seismica va fi platita de proprietari, chiar daca acestia nu si-au dat acordul.
 
Una dintre conditiile necesare pentru obtinerea sprijinului financiar al statului la efectuarea lucrarilor de consolidare este, potrivit Ordonantei 20/1994, „existenta hotaririi asociatiei de proprietari, adoptata in conditiile legii, privind executia lucrarilor de consolidare“. Potrivit prevederilor in vigoare, statul plateste expertiza de risc seismic al cladirilor. De asemenea, pentru proprietarii cu venituri medii pe membru de familie sub media neta pe economie, acum 842 RON, lucrarile se efectueaza din banii statului. Ceilalti proprietari au posibilitatea restituirii sumelor cheltuite pentru consolidare in rate esalonate pe 25 de ani, fara plata vreunei dobinzi.
 
Ministerul Transporturilor a realizat un proiect de modificare a ordonantei mentionate prin care lucrarile vor putea fi efectuate si fara acordul proprietarilor. In acest caz nu va mai fi necesara o decizie in acest sens a asociatiei de proprietari, dar in mod logic nu va mai fi indeplinita nici conditia ceruta explicit de lege pentru acordarea sprijinului. Ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, nu a putut fi contactat pentru a clarifica situatia.
 
Politia participa la proiect
 
Daca proiectul de modificare a OG 20/1994 va fi aprobat, primariile vor putea apela la jandarmi, la politie sau la alte forte de ordine pentru a permite accesul in imobil al celor care se ocupa cu expertizarea, proiectarea si executia lucrarilor.
 
In prima faza, locatarii si asociatia de proprietari vor fi obligati, „sub sanctiunea unei amenzi de 100 RON, stabilita pe zi de intirziere“, sa inainteze documentatia de care are nevoie primaria pentru a stabili obligatiile de plata ale fiecarui proprietar.
 
In caz de refuz, primariile vor intocmi proces-verbal de constatare a situatiei in cauza. Acesta va fi titlu executoriu, iar pentru costul consolidarii se va institui ipoteca statului asupra locuintei respective. Pina la ridicarea acesteia, locuinta nu va putea fi vinduta. Daca Justitia va decide, locatarii vor putea fi evacuati din imobil pe perioada lucrarilor, iar primariile vor fi obligate sa le furnizeze acestora locuinte, pe durata consolidarii.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vara aceasta spune ‘’da” provocarilor in constructii Vara aceasta spune ‘’da” provocarilor in constructii
Acces la arta si spatii de creatie din toate domeniile artistice - „Ateliere de Arta Deschise in Bucuresti – Editia Enescu” Acces la arta si spatii de creatie din toate domeniile artistice - „Ateliere de Arta Deschise in Bucuresti – Editia Enescu”
HAGAG DEVELOPMENT EUROPE ISI EXTINDE PORTOFOLIUL LOCAL:     Peste 13 milioane de euro alocati noului proiect HAGAG DEVELOPMENT EUROPE ISI EXTINDE PORTOFOLIUL LOCAL: Peste 13 milioane de euro alocati noului proiect
Cum ne arde din aceasta iarna caldura? Cum ne arde din aceasta iarna caldura?
Firmele romanesti cauta 7.500 de constructori romani, in Italia Firmele romanesti cauta 7.500 de constructori romani, in Italia
O ordonanta de guvern blocheaza dintr-o confuzie toate constructiile din Romania O ordonanta de guvern blocheaza dintr-o confuzie toate constructiile din Romania

Vezi mai multe articole