Decalajul preturilor la case

09 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Decalajul dintre preturile pe metru patrat al locuintelor din cele mai scumpe orase din Romania, Bucuresti si Cluj-Napoca, este mult mai mare decat cel raportat in cazul oraselor din tari precum
Italia, Danemarca, Spania si Austria si ar putea avea loc corectii in urmatorii ani, potrivit Raiffeisen.
"Diferentele intre pretul pe metru patrat al locuintelor din Bucuresti si al celor din Cluj sunt foarte mari, depasind diferenta dintre primele doua orase din alte tari", a declarat, recent, directorul credite persoane fizice al Raiffeisen Bank, Madalina Teodorescu.
In Bucuresti, pretul apartamentelor pe mp ajunge la 2.500-3.000 euro, iar in Cluj-Napoca se situeaza la circa 1.500 euro, conform datelor bancii.
"Diferenta intre primele doua orase din Ungaria si alte tari nu este de la simplu la dublu, ca intre Bucuresti si Cluj", a afirmat Teodorescu. Ea estimeaza ca, in aceste conditii, este posibil ca preturile din Bucuresti sa scada, iar cele din Cluj-
Napoca sa urce.
Reprezentantul bancii se astepta ca preturile pe piata rezidentiala sa creasca in continuare, dar sunt posibile corectii ale acestora pe anumite zone, precum apartamentele din blocurile vechi, "unde preturile au ajuns la niveluri impresionante".
Teodorescu apreciaza ca bancile au fost destul de prudente si au luat in calcul eventuala devalorizare a ipotecilor pentru creditele garantate in cazul scaderii preturilor pe piata imobiliara, aratand ca Raiffeisen Bank tine cont de o depreciere de 15-20%, valoare pentru care institutia de credit este acoperita.
Se inregistreaza inca un necesar de locuinte pe piata, avand in vedere ca la sfarsitul anului 2006 erau 2,6 persoane la o locuinta, ceea ce insemna 328 de locuinte la o mie de locuitori.
"Lumea va cumpara in continuare si probabil se va orienta spre complexele rezidentiale noi. Sunt tranzactii in piata
ipotecara in continuare, cu posibile blocaje pe anumite segmente datorate in principal asteptarii unei corectii la preturile apartamentelor", a spus Teodorescu.
Din totalul creditelor neguvernamentale acordate anul trecut, 80% reprezinta creditele de consum si numai 20% ipotecare, nivel mult inferior celui din Cehia, Ungaria sau Polonia. In Cehia, creditele ipotecare reprezinta 70%, iar in Polonia, piata comparabila cu cea romaneasca, aceste imprumuturi cumuleaza circa 50%.
"Banca centrala raporteaza creditele de nevoi personale cu ipoteca drept credite de consum. in realitate, piata creditelor de nevoi cu ipoteca este cel putin egala cu cea a creditelor ipotecare, situatie care ne duce aproape de Bulgaria, care are 40% credite ipotecare si 60% credite de consum", a mai spus Teodorescu.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Despre poluarea de interior Despre poluarea de interior
Cat de usor poti sa schimbi locuinta veche pe una noua Cat de usor poti sa schimbi locuinta veche pe una noua
Apartamente inchiriate de mai multe ori Apartamente inchiriate de mai multe ori
Inovatie la tine in baie: In-Wash® Inspira and Multiclean®,  toaletele inteligente de la Roca Inovatie la tine in baie: In-Wash® Inspira and Multiclean®, toaletele inteligente de la Roca
Brico Depôt te ajuta sa-ti pregatesti casa de Paste Brico Depôt te ajuta sa-ti pregatesti casa de Paste
Mantor realizeaza lucrarile de consolidare a casei "Mita Biciclista" Mantor realizeaza lucrarile de consolidare a casei "Mita Biciclista"

Vezi mai multe articole