Consultantii imobiliari: Chiriile locuintelor nu vor mai creste la fel ca in anii precedenti

10 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Luna septembrie poate fi numita „luna studentilor pe piata imobiliara” deoarece venirea acestora in Bucuresti ridica, in cele mai multe cazuri, nivelul chiriilor cu pana la 25%. In acest an, insa, consultantii imobiliari se asteapta ca nivelul chiriilor sa nu mai creasca la fel ca in anii precedenti, pentru ca oferta este mult mai mare, dupa ce multi proprietari nu au reusit sa isi vanda apartamentele.
 
Oferta este mai mare pe piata chiriilor de locuinte
 
„Desi este inca prematura o astfel de analiza, ne asteptam anul acesta ca nivelul chiriilor sa nu mai creasca la fel ca in anii precedenti deoarece oferta este mult mai mare, influentata de proprietarii care, nereusind sa-si vanda proprietatile, vor incerca sa-si fructifice locuintele detinute prin inchiriere”, ne-a explicat vicepresedintele Century 21 Romania, Gabriel Alexandru.
 
Si reprezentantii companiei de consultanta imobiliara MediaCity sustin aceeasi ipoteza. Potrivit acestora, dupa ce in ultima perioada preturile la vanzarea imobilelor au scazut, proprietarii care initial ar fi dorit sa isi vanda imobilele au trecut in expectativa in speranta ca vor vinde la momentul revenirii pietei.
 
„Acestia au optat pentru scoaterea la inchiriere a proprietatilor respective. Astfel, oferta de locuinte pentru inchiriere este mai mare la inceputul acestei toamne decat in aceeasi perioada a anului trecut, motiv pentru care nu ne asteptam la noi cresteri ale ratei chiriilor”, ne-au declarat brokerii MediaCity.
 
Pe de alta parte, consultantii companiei EuroMetropola sustin ca, in luna septembrie, toate segmentele domeniului imobiliar cunosc o evolutie vizibila, piata devenind tot mai dinamica, si astfel la valoarea chiriilor se adauga un procent de circa 10-20% fata de cel din perioada verii.
 
„Cresterea chiriilor este un proces firesc, care se inregistreaza anual, avand in vedere ca in aceasta perioada creste numarul expatilor si al angajatilor care sunt transferati in Bucuresti. Dupa trecerea acestei perioade insa, preturile nu vor avea parte de o corectie, ci doar vor cunoaste o stabilizare la un nivel superior celui actual”, au explicat reprezentantii EuroMetropola.
 
Acestia sunt de parere ca unul dintre motivele pentru cresterea chiriilor in acest an este renovarea ulterioara a apartamentelor, dotarea acestora la standarde superioare si de aceea investitiile in proprietati se resimt in cresterea valorii chiriilor cerute incepand cu luna septembrie 2008.
 
„Conform teoriei asteptarilor rationale, proprietarii maresc chiriile anticipat sosirii studentilor tocmai pentru ca se asteapta ca acestea sa creasca o data cu sosirea studentilor. Insa evolutia chiriilor in septembrie este urmata de un punct de inflexiune in octombrie, cand nivelul chiriilor revine la valorile anterioare”, a adaugat vicepresedintele Century 21.
 
Bogdan Ianos, sales associate in cadrul companiei imobiliare RE/MAX Bastion din Bucuresti, afirma ca lunile septembrie si octombrie sunt un moment special pe piata de inchirieri, iar cresterea cererii genereaza o crestere a preturilor, care poate ajunge pana la 25%.
 
“Datorita modificarii conditiilor de creditare, estimam ca anul acesta nu va urma o corectie semnificativa a valorii chiriilor dupa luna octombrie. In acest moment, evolutia chiriilor nu influenteaza preturile de vanzare, deoarece acestea sunt afectate de factori mai importanti, precum scumpirea creditelor sau starea de asteptare a cumparatorilor”, ne-a spus Bogdan Ianos.
 
Chiriile si preturile apartamentelor sunt corelate pozitiv, cu exceptia catorva factori de scurta durata, precum sosirea studentilor, aparitia unui nou angajator sau modificari legislative.
 
„Daca chiriile cresc, atunci devine rentabil sa platesti la banca o rata lunara si sa achizitionezi apartamentul, ceea ce determina o crestere (speculativa) a cererii, ce are ca rezultat o crestere de preturi la apartamente. Invers, cand chiriile scad, atunci este mai bine sa locuiesti cu chirie decat sa cumperi apartamentul, iar speculatorii vor dori sa vanda apartamentele din portofoliu si sa inchida creditele de la banci, ceea ce se transpune intr-o scadere de preturi ca urmare a cresterii ofertei intr-un ritm mai alert decat cererea”, ne-a mai explicat Gabriel Alexandru.
 
In ceea ce priveste cererea din partea studentilor, acestia prefera apartamentele cu doua camere sau garsoniere, in zone semicentrale sau in cartierele cu acces spre centrul orasului.
 
”In cartierele in care exista activitate universitara, cum sunt zonele Grozavesti, Kogalniceanu, Tineretului, 1 Mai sau Piata Romana, cererea din partea studentilor pentru inchirieri de locuinte este mai mare. O data ce acesti studenti au inchiriat, ei vor mentine chiriile pana la sfarsitul anului universitar, iar in multe cazuri pot mentine contractul si pentru perioada vacantei, pentru a avea garantia continuitatii”, a incheiat Roxana Savaliuc, expert evaluator in cadrul MediaCity.
 
Sursa: Wall Street

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

JYSK inregistreaza rezultate record in Romania JYSK inregistreaza rezultate record in Romania
Cererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta Cererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta
10.000 de case pe taraba 10.000 de case pe taraba
STAR STONE finalizeaza o investitie de 1,3 milioane de euro intr-o noua linie de productie si dubleaza capacitatea de productie de pavaje STAR STONE finalizeaza o investitie de 1,3 milioane de euro intr-o noua linie de productie si dubleaza capacitatea de productie de pavaje
Preturile mari au modificat cererea de apartamente in blocuri noi Preturile mari au modificat cererea de apartamente in blocuri noi
Casa Rusu relanseaza site-ul mobilacasarusu.ro si introduce noi game de produse Casa Rusu relanseaza site-ul mobilacasarusu.ro si introduce noi game de produse

Vezi mai multe articole