Crooked House - casa incovoiata

06 octombrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Krzywy Domek, in engleza “Crooked House”, insemna
Crooked House
nd “casa incovoiata”, este o faimoasa cladire din Polonia, conceputa de arhitectul Szotynscy Zaleski, inspirat fiind de ilustratiile pentru copii ale lui Jan Marcin si Per Dahlberg. Teasta gazduieste mai multe atractii turistice, printre care se numara cateva restaurante, baruri si magazine.

Localizata in centrul comercial Rezydent din Sopot, “casa incovoiata” a devenit cea mai fotografiata cladire din Polonia.
Arhitectul a decis sa ofere casei personalitatea unui erou de desene animate sau benzi desenate. Desi din punct de vedere arhitectural, casa se potriveste in peisaj, este construita in asa fel incat sa para ca si cum intreaga structura se topeste sau se incovoiaza de oboseala. Teasta arata ca o cladire obisnuita supusa unor deformari elastice si functioneaza ca o iluzie optica menita sa starneasca mirarea trecatorilor.

Cladirea cu trei etaje ofera o imagine de poveste si datorita elementelor sale de decor: intrarile cu vitralii colorate, placarile cu piatra naturala, ferestrele incadrate de gresie calcaroasa, tigla verzuie de pe acoperis proiectata sa semene cu solzii unui dragon.
Arhitectul a decis sa renunte la traditionalele linii drepte si s-a indreptat spre forme geometrice neconventionale, care par sa uluiasca simturile trecatorilor. De aceea, multi dintre ei par sa se intrebe daca nu cumva ochii le joaca feste sau au baut prea mult.

Nu doar exteriorul este proiectat ca un loc magic ce sfideaza legile gravitatiei, ci si interioul cladirii. Formele neregulate se continua in interior unde majoritatea peretilor nu formeaza unghi de 90 de grade si sunt placate cu forme in relief asimetrice.
Mai mult personaj de basm decat centru comercial, Krzywy Domek pare sa se unduiasca pe ritmurile joviale ale unei melodii. Unicitatea sa consta in ingeniozitatea cu care arhitectul a reusit sa obtina efectul de dinamism intr-o constructie statica.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vopseaua pentru creta Vopseaua pentru creta
Alegerea culorii potrivite pentru interiorul casei Alegerea culorii potrivite pentru interiorul casei
Neogoticul de Bucuresti Neogoticul de Bucuresti
Minimalist, simplu, curat – designul suedez Minimalist, simplu, curat – designul suedez
Design indian intr-un apartament romanesc Design indian intr-un apartament romanesc
The Manor The Manor

Vezi mai multe articole