Inspectarea unui monocultor in vederea alegerii celui mai bun model

Cum alegi motocultorul potrivit pentru gradina ta

17 iunie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Munca in gradina nu este deloc usoara. Pamantul trebuie sapat, afanat, semanat, prasit, irigat, recoltat si multe altele. Cu cat gradina si dorinta de a obtine o productie semnificativa sunt mai mari, cu atat si munca depusa este mai multa. O serie de munci din gradina le poti face manual sau mecanizat. Cum tehnologia a evoluat mult si vine in intampinarea nevoilor tot mai diverse, azi vom prezenta motocultorul; o masina agricola usoara, cu ajutorul careia poti executa o serie de munci dificile.

Citeste si Lista lucrarilor pe care le poti face cu un motocultor

Oamenii fac confuzie intre motocultor si motosapa, ele fiind doua utilaje diferite. Ambele echipamente sunt folosite pentru a lucra pamantul, dar motocultorul este un utilaj mai complex, destinat realizarii mai multor tipuri de lucrari agricole precum arat, semanat, prasit, aerisit gazonul sau chiar recoltat cartofi. Desigur, pentru a putea sa realizezi toate aceste lucrari cu un motocultor, acesta trebuie sa fie echipat cu accesoriile adecvate.

In momentul in care decizi sa achizitionezi un motocultor, trebuie sa ai in vedere urmatoarele caracteristici:
Tipul motorului. Unele sunt pe benzina, altele pe motorina, iar altele electrice. Daca iti doresti un motocultor nepoluant, atunci alege unul electric. Nu este de neglijat nici numarul de cutite cu care vine echipat utilajul.

Tipul utilizarii. Ocazionala sau intensiva. Este important daca pentru tine gradinaritul este hobby sau mod de viata. Exista motocultoare din gama hobby, mai ieftine si mai usoare, pentru utilizari mai putin solicitante, si exista motocultoare profesionale, care sunt mai scumpe, mai grele, au o aderenta mai buna la sol si poti lucra cu ele inclusiv soluri dure. Motocultoarele din gama hobby au preja montata frontal, cele din gama profesionala au freza montata posterior.

Suprafata de teren pe care o vei lucra. Daca ai o gradina de pana in 1.000 mp, atunci este de preferat sa-ti iei un motocultor din gama hobby. Pentru o suprafata de teren de pana in 10.000 mp ar fi bine sa se orientezi catre cele semiprofesionale, iar pentru o gradina de peste 10.000 mp trebuie sa-ti iei un motocultor din gama de unelte profesionale.
Latimea de lucru. Este important sa poti regla acest parametru ca sa poti folosi motocultorul si printre randurile de vie, arbusti sau alte culturi intre care ai spatii mai mici.

Accesoriile cu care este compatibil. Sa fii atent daca aceste accesorii sunt incluse in pret sau daca trebuie sa le achizitionezi separat. Daca trebuie sa le cumperi separat, trebuie sa te asiguri ca sunt compatibile cu modelul tau de motocultor. La capitolul accesorii intra: plug, cultivator, cupla, rarita, prasitoare, semanatoare, remorca, roti de cauciuc, roti metalice, far.

Si cateva sfaturi de final. Foloseste uneltele si accesoriile dupa indicatiile producatorului. Pastreaza cartea tehnica, factura fiscala sau bonul fiscal, dar si certificatul de garantie. Foloseste combustibilul recomandat, ulei de calitate si verifica periodic filtrul de aer. Este ca la un autoturism, cu cat ai mai multa grija de el, cu atat te va tine mai mult timp.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Atena Malescu

13 iulie, 19:36

Totul este foarte bine explicat ,dar eu doresc sa stiu ce marca,producator este recomandat la clasa hobby...vreau o lista cu aceste marci, ce sa cumpar din magazin cind este oferta atat de diversificata !!!

Alte articole

Masina de gaurit: o unealta de nelipsit Masina de gaurit: o unealta de nelipsit
Participa la webinarul BEYOND SMART: TAIWAN EXCELLENCE SMART MANUFACTURING Participa la webinarul BEYOND SMART: TAIWAN EXCELLENCE SMART MANUFACTURING
Ce trebuie sa stii despre polizorul unghiular Ce trebuie sa stii despre polizorul unghiular
Masini de curatat cu presiune Masini de curatat cu presiune
Cum sa alegi un generator de curent potrivit pentru nevoile tale? Cum sa alegi un generator de curent potrivit pentru nevoile tale?
Cand cumperi un aparat de sudura TIG, il primesti cu tot cu pistolet? Cand cumperi un aparat de sudura TIG, il primesti cu tot cu pistolet?

Vezi mai multe articole