Cum combati mucegaiul de zapada

15 ianuarie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asa cum ii spune si numele, mucegaiul de zapada este o boala ce afecteaza gazonul in timpul sezonului rece. Mai precis, este vorba despre o ciuperca ce ataca iarba, dar si gramineele, in timpul lunilor de iarna, atunci cand exista mari fluctuatii de temperatura si umiditate. Iata cum recunosti mucegaiul de zapada, care sunt cauzele care duc la aparitia acestuia si cum il combati.

Exista doua tipuri de mucegai de zapada: mucegaiul de zapada roz (Fuzarioza sau Microdochium nivale) si mucegaiul de zapada gri (Typhula incarnata).

Cum recunosti mucegaiul de zapada

Mucegaiul roz se prezinta initial sub forma unor cercuri de 4-6 cm cu plante gri, pline cu apa. Pe masura ce infectia avanseaza cercurile se extind si se unesc. Se formeaza un miceliu asemanator cu cel de bumbac, de culoare alb-gri, ce prezinta reflexe roz atunci cand umiditatea este mare. Seamana cu un strat subtire de zapada, de aici provenind si denumirea acestei boli.

Mucegaiul gri se prezinta sub forma unor mici pete de culoare gri. Gazonul se usuca si se ofileste, iar in conditii de umiditate ridicata formeaza un miceliu alb-verzui.

Cauzele aparitiei mucegaiului de zapada

Mucegaiul de zapada se dezvolta doar atunci cand intalneste conditii favorabile.
- vremea este ploioasa;
- fluctuatiile de umiditate si temperatura sunt mari;
- exista deficit de potasiu;
- gazonul este acoperit de zapada o lunga perioada de timp;
- gazonul este acoperit cu frunze uscate si iarba taiata.

Combaterea mucegaiului de zapada

In primul rand, gazonul trebuie sa fie sanatos si ingrijit pentru a fi rezistent la mucegaiul de zapada. Gazonul trebuie sa fie curatat periodic de frunzele uscate pentru a putea sa se aeriseasca. Toamna este bine sa nu folosesti ingrasaminte pe baza de calcar sau azot, in schimb sunt recomandate cele care contin potasiu. Acesta favorizeaza cresterea ierbii si mareste continutul de sare din celulele plantei, reducand astfel nivelul de inghet al sevei si pagubele provocate de inghet.

Astfel, cu putina atentie si ingrijire, gazonul tau va iesi din iarna sanatos si pregatit pentru un nou sezon de soare si caldura.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

O gradina ingrijita poate ridica pretul proprietatii tale. Top 10 flori pe care sa le plantezi in gradina O gradina ingrijita poate ridica pretul proprietatii tale. Top 10 flori pe care sa le plantezi in gradina
Geoseinteticele: materiale utile pentru lucrari de pamant Geoseinteticele: materiale utile pentru lucrari de pamant
Casuta in copac – O surpriza inspirata pentru Ziua Copilului Casuta in copac – O surpriza inspirata pentru Ziua Copilului
Pregatirea gradinii pentru toamna Pregatirea gradinii pentru toamna
6 plante de apartament pentru salatele de vara 6 plante de apartament pentru salatele de vara
Mini-livada din gradina Mini-livada din gradina

Vezi mai multe articole