Cratita in flacari bucatarie

Cum ne comportam in cazul unui incendiu in bucatarie

24 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incendiile in bucatarie se pot raspandi rapid - stii ce sa faci mai intai? Afla cand trebuie sa utilizezi un extinctor, cand si cum sa stingi un foc si cand sa apelezi la pompieri.

Conform celor mai recente statistici disponibile in industrie, exista mai mult de 150.000 de incendii in bucatarie pe an in Statele Unite, cu sute de persoane ucise si mii de raniti. Micile “ghinioane” la gatit sunt cele care cauzeaza pana la 90% din incendiile din bucatarie, si cele mai multe dintre acestea sunt datorate grasimii. Aceste statistici infricosatoare duc la o mare intrebare: Stii ce sa faci atunci cand un dispozitiv de atentionare pentru incendiu se declanseaza? Ar trebui sa folosesti prima data extinctorul sau sa suni la pompieri? Sau pur si simplu stii cum sa te comporti in cazul unui incendiu in bucatarie?

Incendiile din bucatarie datorate grasimii
Aceste incendii nu ar trebui sa fie tratate la fel ca orice alt incendiu din bucatarie.

Regula numarul 1: Nu turna niciodata apa pe un astfel de incendiu. Cel mai bun mod de a scapa de incendiul provocat de grasime este sa-l “sufoci”, daca este posibil si apoi sa il lasi sa se stinga.

Urmeaza aceste instructiuni:
• Ori de cate ori gatesti, foloseste o manusa de bucatarie, un maner pentru recipient si un capac care se potriveste recipientului. Toate trebuie sa fie la indemana si gata de a fi folosite in cazul unor scantei.

• Daca grasimea ia foc in tigaie, foloseste repede manusa de bucatarie pentru a pune capacul pe tigaie; acesta actiune diminueaza focul. Incearca sa treci cu capacul peste flacari.

Opreste aragazul si lasa tigaia exact unde este astfel incat sa se poata raci.

Nu muta tigaia, nu o transporta afara, nu o pune in chiuveta, si nu ridica capacul pana cand tigaia nu este rece.

Cuptor, cuptor cu microunde si incendii electrice

Incendiile se pot intampla oriunde in bucatarie - langa o priza electrica, in cuptorul cu microunde sau in cuptorul racordat la reteaua de gaze/electric. Iata cateva sfaturi care te ajuta in cazul oricarui astfel de incendiu din bucatarie.

• Incendiile datorate cuptorului. Inchide imediat usa cuptorului si opreste-l. In cazul in care focul nu se stinge imediat, suna la departamentul de pompieri. Inainte de a-l folosi din nou, cuptorul trebuie inspectat si reparat.

• Incendiile datorate cuptorului cu microunde. Inchide usa cuptorului cu microunde si pastreaz-o inchisa. Opreste cuptorul cu microunde si scoate-l din priza daca poti face acest lucru in siguranta. Lasa-l inchis si nu-l folosi din nou, pana la o investigatie ulterioara a tehnicianului.

• Incendiile electrice. Pentru a preveni astfel de incendii trebuie sa folosesti cat mai putine aparate conectate in priza. In cazul in care se porneste un incendiu, utilizeaza extinctorul, nu-l stinge cu apa. Apeleaza intotdeauna la pompieri pentru un foc electric, chiar daca ai folosit deja extinctorul.

Folosirea unui extinctor in cazul incendiilor din bucatarie

               

Fiecare bucatarie ar trebui sa fie echipata cu un extinctor. Cumpara unul pe care scrie ca poate fi folosit impotriva oricarui tip de incendiu si pune-l la vedere.

In cazul in care incepe un incendiu, nu vei avea timp sa citesti instructiunile. Familiarizeaza-te cu aceste sfaturi pentru a intelege cum se foloseste un extinctor in cazul unui incendiu de bucatarie:
1. In primul rand, scoate cuiul de la extinctor - nu va functiona daca nu o faci.
2. Indrepta extinctorul spre baza focului, nu in partea de sus a flacarilor.
3. Tinandu-l de maner, apasa in jos pe parghia de pe extinctor si da-i drumul atunci cand doresti sa se opreasca.
4. Indreptat spre baza focului, foloseste jetul pe orizontala, in miscari “inainte-inapoi”.
Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, un ingredient important in bucatarie si nu este folosit doar la prepararea prajiturelelor. In cazul in care un incendiu izbucneste pe o plita electrica sau daca nu ai nimic disponibil pentru a inabusi un incendiu provocat de grasime, apuca o cutie de bicarbonat de sodiu si toarn-o cu  generozitate pe flacari. Bicarbonatul de sodiu va ajuta la stingerea unei mici parti a incendiului. Nu folosi niciodata faina pentru a stinge un incendiu, pentru ca aceasta poate amplifica flacarile.

Cand sa suni la pompieri in cazul unui incendiu in bucatarie
Cand ar trebui sa suni la pompieri si cand ar trebui sa te lupti singur cu flacarile? Nu ezita niciodata sa apelezi la pompieri. Dar daca este un foc mic, trebuie urmate sfaturile de mai sus pentru a incerca stingerea sau diminuarea lui pana la sosirea trupelor speciale.
Intreaga familie ar trebui, de asemenea,  evacuata din casa, iar daca flacarile cresc si incendiul se raspandeste ar trebui sa parasesti casa. Incendiile de bucatarie care incep usor si pot fi diminuate sau stinse rapid sunt un lucru, dar incendiile care se raspandesc nu sunt ceva ce ar trebui sa incerci sa rezolvi. Aminteste-ti de siguranta in primul rand: protejaza-ti familia si suna dupa ajutor.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Lastre ceramice pentru amenajari moderne: Estetica si functionalitate Lastre ceramice pentru amenajari moderne: Estetica si functionalitate
Amenajarea bucatariei: sfaturi de montare a faiantei pe spatiul de lucru Amenajarea bucatariei: sfaturi de montare a faiantei pe spatiul de lucru
Sfaturi si idei utile pentru amenajarea unei bucatarii moderne Sfaturi si idei utile pentru amenajarea unei bucatarii moderne
Ce tip de chiuveta sa-ti pui la bucatarie? Ce tip de chiuveta sa-ti pui la bucatarie?
Prima camera video HD ce recunoaste mancarea Prima camera video HD ce recunoaste mancarea
In frigider sau la temperatura camerei? Cateva sfaturi pentru depozitarea alimentelor In frigider sau la temperatura camerei? Cateva sfaturi pentru depozitarea alimentelor

Vezi mai multe articole