on

Cum ne pregatim centrala termica pentru iarna?

18 octombrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru ca sezonul rece se apropie cu pasi repezi, iar centrala termica va functiona la capacitate maxima, in articolul de astazi vom discuta despre lucrarile de mentenanta sau revizie a acesteia.

Trebuie sa stii ca dincolo de perioada de timp dintre doua VTP-uri (verificare tehnica periodica) impusa de legislatia in vigoare, este necesar sa ai in vedere faptul ca o revizie tehnica realizata cel putin anual (daca nu la inceputul si sfarsitul fiecarui sezon rece) este recomandata pentru ca prin lucrari de verificare, curatare si masurarea parametrilor de functionare poti evita aparitia defectelor majore, cele care scot efectiv centrala termica din functiune. Un defect major poate fi preintampinat prin astfel de lucrari de intretinere si vei scuti sume importante de bani alaturi de mentinerea starii tehnice de functionare la parametrii normali.

Verificarea Tehnica Periodica – VTP este o reglementare legislativa aplicata centralelor termice pe gaz, aceasta fiind realizata numai de un personal autorizat de catre ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat). Verificarea tehnica periodica se realizeaza o data la maxim 2 ani si este absolut obligatorie. Nerespectarea legislatiei in vigoare, mai concret daca Verificarea Tehnica Periodica nu se realizeaza deloc sau nu este realizata de o firma autorizata ISCIR, se sanctioneaza cu amenda si cu decuplarea de la reteaua de combustibil gazos.
Pe langa Verificarea Tehnica Periodica sunt necesare si alte lucrari, unele dintre ele pot fi realizate atat de un personal calificat, cat si de beneficiari, spre exemplu:

  • Verificarea presiunii optime din sistem - valoarea corecta a presiunii apei trebuie sa fie cuprinsa intre 0,6 si 2 bari, de preferat sa mentinem o valoare medie de 1,5 bar;
  • Verificarea calitatii apei din circuitul termic, calitatea apei de adaos si starea filtrelor montate;
  • Verificarea cosului de fum;

Despre exploatarea, intretinerea si verificarea echipamentelor de incalzire am vorbit astazi, 18 octombrie, la Radio Romania Antena Satelor, in cadrul emisiunii “Vrem sa stii”, cu Claudia Ruse. Daca nu ai vazut sau ascultat emisiunea, te invitam sa urmaresti clipul urmator pentru a descoperi toate sfaturile oferite de specialistii nostri.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Calcul Calorifere – Cum se realizeaza si de ce este necesar Calcul Calorifere – Cum se realizeaza si de ce este necesar
Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire
Asigura eficienta energetica a casei tale cu sisteme de incalzire performante Asigura eficienta energetica a casei tale cu sisteme de incalzire performante
Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (partea a II-a) Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (partea a II-a)
Termosemineul - centrala termica din living Termosemineul - centrala termica din living
Avantajele folosirii unei pompe de recirculare a apei calde menajere cu termostat Avantajele folosirii unei pompe de recirculare a apei calde menajere cu termostat

Vezi mai multe articole