Cum sa ne amenajam gradina

01 iulie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Gradina este frumoasa atunci cand plantele ajung la maturitate iar florile ne imbata cu miresme si culori, cand beneficiaza de aranjamente din pietre, cascada sau iaz.
 
amenajare gradina
 
Gradina, indiferent de dimensiunile pe care le are, reprezinta spatiul de relaxare perfect. Din acest motiv, statutul gradinii din jurul casei s-a schimbat in ultimii ani, devenind un loc unde arta si pasiunea pentru plante se impletesc.
 
In amenajarea gradinii, la fel ca si in cazul interiorului casei, exista o serie de tendinte. Fie ca se opteaza pentru clasic, retro, feng-shui sau eco, este indicat sa se apeleze la un specialist, deoarece o imbinare aleatorie a acestor stiluri ar putea transforma acest spatiu minunat intr-un kitsch.
 
Pe langa plante, care mai de care mai interesante, si arbusti, din gradina moderna nu pot lipsi corpurile de iluminat, rocaria si diferitele statuete. Acestea isi gasesc cel mai bine locul printre plante, conferind gradinii un aer deosebit.
 
Corpurile de iluminat au un rol important, deoarece cu ajutorul acestora plantele se vor vedea feeric pe timpul noptii. Pentru a fi utilizata la maximum, o gradina trebuie mobilata. Exista nenumarate tipuri de mobilier din ratan, lemn sau alte materiale.
 
Specialistii spun ca si in alegerea acestuia trebuie sa se tina cont de plantele care exista deja in gradina, dar si de stilul in care a fost amenajata. Se poate spune ca revenirea la clasic este o tendinta a acestui sezon. Astfel, stropitorile vechi, canile de ceai si jardinierele peste care au trecut anii sunt la mare cautare in acest moment.
 
Daca priviti insa spre viitor, veti cauta metode ecologice de intretinere a gradinii. In acest scop au aparut produse care preintampina cresterea buruienilor in mod natural sau care impiedica raspandirea radacinilor in gradina sau in casa.
Deviza celor care recurg la aceste metode este: „Lucrati putin in gradina, bucurati-va in schimb de ea!".
Un alt stil de amenajare a gradinii foarte des intalnit este cel feng-shui. Cine opteaza pentru aceasta tendinta trebuie sa respecte cele trei principii fundamentale: curgerea energiei, echilibrul dintre Yin si Yang, precum si relatiile dintre lemn, pamant, foc, metal si apa.
 
Aranjamentele din pietre (denumite si rocarii sau gradini din pietre) sunt in prim plan datorita elementelor naturale din care sunt realizate: roci, nisip, plante, gazon, apa, „insecticide" si „pesticide" organice.
 
Rocaria si gradinile organice
 
Elementele naturale precum pietrele, nisipul, plantele, gazonul, apa, care intra in compozitia rocariei fac din aceasta locul ideal pentru o gradina eco. Printre pietre se pot strecura plante alpine, deoarece acestea sunt foarte rezistente. Pentru un aspect reusit al gradinii, rocaria trebuie sa aiba in primul rand un aspect natural si un anumit aliniament.
 
Se indica folosirea pietrelor de acelasi tip si construirea unor pante line. Daca se doreste un aspect salbatic al gradinii, este recomandat ca plantele sa fie sadite la intamplare, fara o ordine anume. Dar o gradina care nu este corect irigata isi va pierde din frumusete in foarte scurt timp.
 
Astfel, vegetatia aleasa trebuie sa fie adaptata climatului zonei in care se afla gradina, deoarece astfel se va face economie la apa, iar plantele vor fi frumoase si sanatoase. Erika, urechelnita, floxul, deditelul sau cretisoara sunt doar cateva dintre plantele indicate. Specialistii sunt de parere ca este indicata utilizarea plantelor rezistente la seceta.
 
Dar aceasta optiune nu are doar un rol decorativ, ci, pe langa faptul ca se face economie la resursele de apa pentru irigatii, incurajeaza si dezvoltarea microorganismelor la nivelul solului. Acestea atrag pasarile si insectele, determinandu-le sa se comporte ca insecticide si pesticide naturale.
 
Economisirea resurselor naturale si a materialelor a determinat aparitia gradinilor organice. Acestea sunt autosustenabile, in timp ce gradinile traditionale trebuie udate cel putin o data pe saptamana. In gradina organica se utilizeaza ingrasaminte naturale, precum compostul si mranita, iar bolile sunt tratate cu ajutorul insectelor benefice plantelor, precum paianjeni, gandacei sau gargarite.
 
Trucuri si ponturi pentru amenajarea gradinii
 
Pentru ca gradina sa aiba o vita cat mai lunga trebuie plantate din timp specii de sezon si alese accesorii cat mai interesante. Gazonul nu trebuie sa lipseasca din nicio gradina, indiferent de dimensiunile acesteia. Avantajul principal? Decorul va ramane verde pana la primul inghet. Nu mai vorbim de aspectul ordonat si elegant pe care-l va avea. Conditia principala este sa fie ingrijit ca la carte, adica sa fie udat la timp si tuns!
 
Plantati braduti, tuya, buxus..., altfel spus, specii care raman verzi indiferent de anotimp. Obligatoriu, faceti-le loc in gradina! Le veti aprecia cu adevarat la iarna, cand peisajul inconjurator va fi cenusiu si deprimant.
 
Vara este momentul cand infloresc multe alte specii de plante deosebite. De exemplu, crizantemele, ochiul boului, daliile, garofitele, tuberozele, hortensia, trandafirii. Nu uitati sa le plantati si gradina noastra va fi nu numai frumoasa, ci si plina de miresme.
 
Sursa: Romanialibera.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Inovatia in constructii, adusa la CAMEX de Lafarge Gips Romania Inovatia in constructii, adusa la CAMEX de Lafarge Gips Romania
Preturi... Preturi...
BenQ invita vizitatorii ISE 2018 sa descopere cele mai inovatoare dispozitive si tehnologii de afisaj BenQ invita vizitatorii ISE 2018 sa descopere cele mai inovatoare dispozitive si tehnologii de afisaj
Tendintele in mobila, in lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017 de pe 13 pana pe 17 septembrie Tendintele in mobila, in lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017 de pe 13 pana pe 17 septembrie
Ariston Thermo: Romanii pot economisi pana la 1.900 lei anual la facturi, prin instalarea unei centrale termice Ariston Thermo: Romanii pot economisi pana la 1.900 lei anual la facturi, prin instalarea unei centrale termice
Formula Formula "Prima casa" pe site, momeala agentilor imobiliari - 13 Iulie 2009

Vezi mai multe articole