on

Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti.

24 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand este ventilatia centralizata a halei alegerea mai buna si cand ar trebui sa se utilizeze ventilatia descentralizata? Aceasta comparatie neutra realizata de catre Dipl.-Ing. Jürgen Dorenburg analizeaza aspectele tehnice, avantajele clientilor si considerentele financiare.

Primul pas este de a determina debitele de alimentare si de evacuare ale aerului necesare, iar pe baza acestora puteti proiecta tehnologia de ventilatie. Sunt disponibile doua sisteme:

 - Sistemul centralizat: o singura unitate centrala de ventilatie pentru incalzire/racire/ventilare. O retea de tubulatura de aer introduce aerul in hala.

 - Sistemul descentralizat: cateva unitati de ventilatie mai mici si mai putin puternice, se alimenteaza direct cu aerul exterior, il filtreaza, il incalzesc sau il racesc, apoi il introduc prin suflare in locatii specifice. In acest caz nu este nevoie de reteaua de distributie a aerului prin tubulatura.

Fiecare sistem poate oferi beneficii pe baza modului in care este configurat, deci merita luate in considerare diferentele cheie dintre cele doua optiuni.

SISTEM DE VENTILATIE CENTRALIZAT VS SISTEM DE VENTILATIE DESCENTRALIZAT

 - Sistemele centralizate cantaresc in jur de trei ori mai mult decat toate unitatile necesare intr-un sistem de ventilatie descentralizat. Unitatea centrala de ventilatie si reteaua de tubulatura, impreuna cu regulatoarele de debit, amortizoarele si grilele de evacuare a aerului, toate trebuie evaluate exact din punct de vedere al greutatii.

 - Greutatea redusa a sistemului descentralizat inseamna mai putine probleme pentru structura de sustinere a halei, permitandu-i sa fie construita mai eficient din punct de vedere al costurilor.

 - Integrarea unitatilor descentralizate in infrastructura halelor de productie este adesea mai usoara decat integrarea unei retele de tubulatura printre ghidajele de lucru ale macaralelor, sistemelor de transportoare si retelelor de utilitati.

 - Daca nu exista o retea de tubulatura, nu exista scurgeri, drept urmare nu exista contrapresiuni. In consecinta, nu trebuie compensate pierderile de presiune prin tubulatura.

 - In plus, lipsa tubulaturii reduce nevoia de intretinere conform normelor de igiena - de exemplu, VDI 6022 in Germania.

Compararea sistemelor centralizate si a sistemelor descentralizate inseamna a considera mai mult decat reducerea semnificativa a greutatii si lipsa tubulaturii:

 - Sistemele descentralizate va permit sa dezvoltati treptat instalatii noi sau sa extindeti usor instalatiile existente.

 - Sistemele descentralizate pot fi intretinute in timpul functionarii, deoarece oprirea unitatilor individuale pentru o perioada scurta de timp nu cauzeaza in general probleme.

Beneficii pentru proiectanti si instalatori

 - Proiectantii trebuie sa efectueze mai putine lucrari de configurare, deoarece unitatile descentralizate sunt de tipul “plug and play”.

 - Instalatorii au nevoie de mai putin timp pentru instalare, deoarece unitatile functionale  sunt complet echipate si contin, de asemenea, cablajul electric complet.

 - Operatorul beneficiaza de o fiabilitate mai mare a sistemului deoarece sunt utilizate mai multe unitati.

Integrarea abordarilor diferite ale fluxului de aer

Pentru ca o hala de lucru sa-si poata atinge potentialul, fluxul de aer trebuie sa se adapteze la cerintele sale, folosind ventilatie mixta sau stratificata.

Distributia aerului este integrata in unitati descentralizate. In configuratiile standard, distribuitorii de aer vortex sunt utilizati pentru ventilatia mixta. In cazul ventilatiei stratificate (sistem centralizat), aerul de alimentare este introdus prin grile sau dispozitive radiale situate in sau chiar deasupra spatiului de lucru. In acest scop, trebuie instalata o tubulatura care sa permita circulatia aerului de la unitate pana la evacuare - o sarcina necesara si pentru sistemele centralizate.

Duzele de jeturi pot fi utilizate pentru a realiza un flux vizat intr-o anumita zona.

Daca se utilizeaza diferite sisteme de distributie a aerului, evacuarile alternative trebuie sa aiba aceeasi cadere de presiune ca si evacuarea standard integrata. In caz contrar, se pierde debitul de aer furnizat si se realizeaza o presiune suplimentara asupra ventilatoarelor.

Metode de masurare si control tehnologic

Un sistem de ventilatie in hala este eficient numai daca poate furniza zonelor individuale ale halei fluxuri variabile de aer si temperaturi diferite. Acest lucru poate crea o sarcina mare de lucru intr-un sistem centralizat: reteaua de tubulatura necesita regulatoare de debit, precum si amortizoare cu mai multe niveluri de debite de aer si, eventual, incalzitoare punctuale in zonele in care temperatura trebuie sa depaseasca temperatura generata de unitatea centrala.

Sistemele descentralizate deservesc zone ale halei prin intermediul uneia sau mai multor unitati. Unitatile nu trebuie sa fie identice si pot fi operate si in diferite moduri de functionare. Aceasta inseamna ca este posibila incalzirea zonelor halei care nu sunt utilizate prin recircularea aerului in timp ce alte zone sunt deservite de ventilare prin introducerea de aer proaspat.

Sistemul descentralizat de ventilatie si dispunerea unitatilor trebuie sa tina seama de arhitectura halei, de dimensiuni cat si sistemul de control si automatizare.

Prin aceasta se asigura doua lucruri:

 - Diferitele tipuri de unitati pot fi controlate si reglate in diferite moduri de functionare cu fluxuri diferentiate si temperaturi ale aerului.

 - Daca diferitele zone ale halei sunt utilizate in momente diferite, aceste zone pot fi ventilate, incalzite sau racite individual.

Prin urmare, sistemul poate fi adaptat pentru a se potrivi fiecarei zone si cerintelor sale diferite, care rezulta din sarcinile termice si de contaminare a aerului, care sunt specifice fiecarei zone. Reglajul individual ajustabil are ca rezultat un nivel ridicat de acceptare al utilizatorilor.

Pentru a atinge aceasta flexibilitate, unitatile necesita nu numai functiile obisnuite furnizate de un singur controler, ci si un concept de zona, un software de gestionare a zonei si un modul de operare:

 - Conceptul de zona pentru unitatile si sistemele hidraulice determina functia unitatilor individuale din intreaga retea. Un regulator de zona serveste ca interfata cu climatizarea ambientala gestionand functiile de nivel superior ale unitatilor si controland modurile de functionare, programul de lucru, parametrii, erorile de functionare si stocarea acestora.

 - Cu software-ul de management al zonei care a fost adaptat pentru a se potrivi cerintelor, este posibil sa se formeze zone de control folosind unitati care indeplinesc aceleasi cerinte. Fiecare unitate este controlata individual si autonom de catre un controler, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie posibila efectuarea comutarii hidraulice a fiecarei unitati individuale.

 - Modulul de operare si modulul de conectare fac posibila alocarea unitatilor in structura sistemului si introducerea modurilor, timpilor si parametrilor de functionare.

 - Optiunile de integrare ale unui sistem intr-un sistem de automatizare a cladirilor la nivel superior si de comunicare prin modem si internet sunt caracteristici standard.

Compararea costurilor

Pentru a compara costurile sistemelor centralizate si descentralizate, este necesar sa se ia in considerare investitiile, operarea si intretinerea. Prin urmare, costul total al investitiei reprezinta, in acest caz, obiectivul de referinta.

In general, nu exista diferente notabile in ceea ce priveste costurile. O analiza detaliata arata totusi ca domeniile specifice la care sunt atribuite costurile sunt proportional foarte diferite pentru fiecare sistem.

Proportia costurilor Sistem centralizat Sistem descentralizat
Unitati, instalare la exterior 40% 85%
Tubulatura si   distributie 40% -
Tehnologie pentru masurare si control 20% 15%
Sistem complet 100% 100%

 

 

 

 

Costurile cu investitia includ si instalarea unitatii in cazul sistemului centralizat si amplasarea unitatilor pe acoperis in cazul sistemului descentralizat. Elementul referitor la tubulatura si distributie este parte din investitia de instalare. Tabelul arata ca, in sistemele cu functii de control comparabile, costul tehnologiei de masurare si control in sistemele centralizate este oarecum mai ridicat.

Sistemele descentralizate sunt adaptabile. In multe cazuri, acestea indeplinesc cerintele de ventilatie diferite in mod mai precis decat sistemele centralizate, in special in halele de productie. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, sistemele descentralizate necesita un sistem de control adaptat cerintelor specifice mediului de lucru.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi pentru realizarea cosului de fum Sfaturi pentru realizarea cosului de fum
Purificatoarele de aer: motive pentru care sa instalezi unul in casa ta Purificatoarele de aer: motive pentru care sa instalezi unul in casa ta
Ventilatie centralizata cu recuperare de caldura rezidentiala Ventilatie centralizata cu recuperare de caldura rezidentiala
Intretinerea cosului de fum Intretinerea cosului de fum
Ventilatia rezidentiala: importanta instalarii unui astfel de sistem Ventilatia rezidentiala: importanta instalarii unui astfel de sistem
Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2? Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2?

Vezi mai multe articole