on

Cum schimbam tabloul electric ?

18 septembrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Schimbarea tabloului electric de distributie a energiei electrice este o lucrare necesara in multe din apartamentele si casele existente, stiut fiind faptul ca in majoritatea cazurilor aceasta parte a instalatiei electrice este invechita.

Vechimea are relevanta deoarece solutiile tehnice de la datele respective sunt depasite atat moral cat si fizic. Alaturi de tabloul electric ce contine partea de protectie a circuitelor interioare pentru iluminat si prize – sigurante fuzibile de unica folosinta ce nu pot fi recalibrate, este necesara verificarea traseelor de cabluri pe fiecare circuit in parte, legaturile din doze inclusiv starea izolatorului din acestea. O alta situatie ce poate impune interventia la acest tablou electric este adaugarea unor noi circuite electrice pentru consumatori cum ar fi masinile de spalat rufe, vase, cuptoare electrice sau alte tipuri de eletrocasnice cu puteri instalate semnificative.

Inlocuirea unui tablou electric este posibila fara complicatii daca acesta nu are integrat un contor electric, parte de instalatie ce apartine furnizorului de energie electric si care este sigilata. In acest caz, interventia la tablou este posibila partial, atat cat permite partea de contor, in caz contrar trebuie sa solicitam interventia unei persoane autorizata de catre distribuitor. Daca nu ne aflam in aceasta situatie lucrurile se simplifica si vom apela la o persoana autorizata in domeniul electric – electrician autorizat.

Chiar daca electricianul autorizat stie ce are de facut, pentru informarea si cunosterea modului de abordare a lucrarii va trebui sa avem un bagaj minim de informatii relevante.

Asadar, suntem hotarati sa schimbam tabloului electric cu unul modern, dotat cu disjunctoare automate. Primul pas, ca in orice proiect, este stabilirea solutiei tehnice si a necesarului de materiale. Daca nu extindem sau modificam circuitele electrice interioare de iluminat si prize, vom cumpara un tablou electric cu un numar minim de posturi corespunzator sigurantelor existente, de exemplu putem avea un minim de 4 sigurante. Este recomandat sa optam pentru un tablou electric care sa contina minim 2 posturi suplimentare pentru a avea o rezerva viitoare ce ne va permite adaugarea unor circuite noi.

Tabloul electric pentru aplicatii rezidentiale poate fi ingropat sau aparent, este realizat din material plastic si poate fi alb sau fumuriu. Pe langa acesta va trebui sa achizitionam un numar de disjunctoare automate egal cu numarul circuitelor protejate, cate un disjunctor pe fiecare circuit. Tipul disjunctorului va fi ales de electrician, exista variante de tip monopolar sau bipolar ce realizeaza protectia fazei sau atat a fazei cat si a nulului dar si variante combinate, tipul de disjunctor 1P+N. Pentru fiecare circuit se alege un disjunctor cu un anumita intensitate nominala a curentului, spre exemplu pentru iluminat se pot utilize disjunctoare cu valori ale curentului nominal de 6A sau 10A, pentru prize cu valori de 10A, 16A sau 20A. Este importanta corelarea acestor disjunctoare cu sectiunile circuitelor electrice si puterea pe fiecare circuit, astfel avand o reala protectie pe fiecare din aceste circuite. Aceasta inseamna ca atunci cand apare o crestere de curent peste limita de dimensionare a circuitului si disjunctoarelor, acestea vor lucra si vor asigura functia de protectie, eliminand riscurile de accidente cum ar fi supraincalzirea cablurilor, topirea izolatiei si chiar incendiul.

Odata selectate si achizitionate materialele necesare, operatiune de montare presupune fixarea tabloului in locul stabilit, montarea disjunctoarelor pe sina interioara si refacerea legaturilor electrice in interiorul tabloului.

In afara disjunctoarelor automate aferente circuitelor, puteti avea in vedere solutii imbunatatite de protectie, de exemplu protectiile diferentiale ce asigura functia de protectie la electrocutare sau protectia la supratensiuni etc. Toate aceste dispozitive de protectie si masura, suplimentare, se monteaza tot in tabloulul electric si va trebui sa existe spatiu sufficient pentru amplasare, deci numarul de posturi ale tabloului ales trebuie sa fie correct ales de la bun inceput.

Repetam recomandarea ca orice interventie la instalatiile electrice, chiar si interioare sa se faca de catre persoane calificate, autorizate, pentru a evita orice neplacere ulterioara ce va poate afecta atat calitatea alimentarii cu energie electrica dar si evitarea unor accidente legate de electrocutare, deteriorarea consumatorilor, aparatelor electrocasnice etc.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Ury

30 ianuarie, 20:16

Citez:n afara disjunctoarelor automate aferente circuitelor, puteti avea in vedere solutii imbunatatite de protectie, de exemplu protectiile diferentiale ce asigura functia de protectie la electrocutare sau protectia la supratensiuni etc.deci s-a scris de diferentiale.!

Silviu

12 noiembrie, 09:44

A-ti uitat sa adaugati si disjuncoarele cu protectie la atingerea accidentala sau a sucurgerilor de curent catre partile metalice a consumatorilor ( declansatoare automate la un curent de 30 mA) expusi la umezeala (masina de spalat,etc) ce pot provoca
electrocutari daca sunt atinse

Alte articole

Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza
Instalatia electrica Instalatia electrica
Se poate sau nu se poate poza copex metalic direct in sapa? Se poate sau nu se poate poza copex metalic direct in sapa?
Instalatia electrica | Intrerupatoare si prize defecte Instalatia electrica | Intrerupatoare si prize defecte
Sfaturi și indicații pentru alegerea celor mai bune sisteme fotovoltaice pentru locuința ta Sfaturi și indicații pentru alegerea celor mai bune sisteme fotovoltaice pentru locuința ta
Luminite de sarbatori - Ghid de instalare Luminite de sarbatori - Ghid de instalare

Vezi mai multe articole