Electricitate si caldura de la soare timp de 9 luni pe an

24 iunie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Economia de energie este o realitate pe care fie ca vrem sau nu, trebuie sa o luam in seama. Noile norme europene ne impun si noua romanilor sa renuntam la sursele de energie poluante si ineficiente. Daca un prin pas a fost scoaterea de pe piata a becurilor cu incandescenta si inlocuirea lor cu becuri economice, acum a venit randul programelor nationale pentru termoizolarea casei si folosirea unor surse alternative de energie. Soarele este una din principalele surse de energie alternativa si poate furniza dupa convertirea radiatiei emise, electricitate si caldura indiferent de zona in care sunt montate panourile solare. Aceste sisteme pot fi transportate oriunde si reprezinta solutia ideala acolo unde nu pot fi instalate sistemele clasice pentru electricitate si caldura.
 
Panouri solare
panouri solare
Romania se situeaza in zona europeana B de insorire, cu un potential solar ridicat, ceea ce reprezinta un avantaj pentru toti cei care beneficiaza de un sistem de panouri solare. Practic in perioada martie-noiembrie cand se poate capta cel mai bine energie solara nu aveti nevoie de alte surse de energie pentru iluminat si apa calda. Panourile solare sunt utile nu doar pentru cei care isi doresc un consum redus de energie nepoluanta ci si pentru zonele izolate, acolo unde conectarea la reteaua de electricitate este foarte greu de realizat. Mai nou, energia electrica provenita de la soare poate fi cuplata la un sistem de comunicatii wireless pentru a introduce telefonia si alte serviciile de comunicatii in astfel de zone.
 
Tehnologia pentru captarea si convertirea energiei solare nu este o noutate, de peste 100 de ani ea fiind folosita sub diverse forme. Odata cu cresterea preturilor la combustibili (gaze naturale si petrol), exploatarea acestei tehnologii a capatat mai multa importanta si a fost inventat un sistem in adevaratul sens al cuvantului care sa permita convertirea energiei solare in energie termica si electrica. Avantajele sunt nenumarate, de la durabilitate la siguranta personala si protejarea mediului. Energia solara obtinuta poate fi utilizata pentru: incalzirea apei pentru spalat, incalzirea spatiilor de locuit, incalzirea piscinelor, alimentarea cu energie a unor aparate electrocasnice de putere mica, iluminatul pentru interior si exterior, climatizarea la interior prin sisteme de aer conditionat etc.
 
La prima vedere ati putea considera costisitoare investitia intr-un sistem de panouri solare. Inainte insa de a trage vreo concluzie analizati avantajele si dezavantajele. Daca la capitolul dezavantaje nu prea avem ce numara, e bine sa stiti ca investitia poate fi amortizata in aproximativ 4 ani, ca durata de viata a sisitemului este de peste 20 de ani si nu necesita intretinere speciala. Dar poate cel mai important argument este faptul ca energia solara este gratuita, nefiind influentata de fluctuatiile de pret.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Theodor

29 martie, 14:40

Nu sunt de acord cu xyz, mă refer la partea că nu merită trecut pe acumulatori (sau baterii reîncărcabile).
Când ești legat la rețeaua firmelor de electricitate (nu mai este națională din câte știu, E-ON cel puțin nu este firmă românească), vei fi pus să plătești la ce preț vei fi obligat de respectiva firmă (negociază prețul cu ei ca pe bursă, să vedem ce reușești).
Iar dacă se defectează cumva contorul de energie electrică și nu îți dai seama, cam plătești în pus de te rupe...
Și desigur tot firma respectivă îl va verifica și îl va declara perfect funcțional... (ceva de genul ca la un meci de sport de echipe arbitrul să fie un jucător al uneia dintre echipe).

În plus există situații când pur și simplu este foarte dificil de conectat o anumită zona la rețea de electricitate, și chiar mai ieftin (de exemplu în zonele de munte, cabane, sau în zone împădurite).

xyz

17 martie, 20:48

Atit timp cit energia electrica obtinuta solar este trecuta pe baterii investitia nu merita . Statul poate incuraja sistemul doar prin achizitionarea energiei electrice produse solar de la particulari .

Alte articole

Facturi mai mici la energie – Strategii de economisire a energiei electrice Facturi mai mici la energie – Strategii de economisire a energiei electrice
Supratensiuni la joasa tensiune: masuri de prevenire a supraincarcarii retelei Supratensiuni la joasa tensiune: masuri de prevenire a supraincarcarii retelei
Sfaturi și indicații pentru alegerea celor mai bune sisteme fotovoltaice pentru locuința ta Sfaturi și indicații pentru alegerea celor mai bune sisteme fotovoltaice pentru locuința ta
Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza
Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii
Ghid complet pentru schema unui tablou electric monofazat Ghid complet pentru schema unui tablou electric monofazat

Vezi mai multe articole