on

De ce e mai bine sa fii chirias decat proprietar

30 august, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca simti o mica jena fata de prietenii care au facut un credit bancar si s-au mutat deja la casa lor, iti recomandam sa privesti aceasta situatie dintr-un alt punct de vedere. Statutul de proprietar nu este neaparat unul de invidiat, cu atat mai mult cu cat a fi chirias presupune o serie de avantaje destul de importante. Iata-le in lista de mai jos:

1. Esti scutit de taxe. Un proprietar este nevoit sa plateasca anual impozitul pe proprietate, iar daca inchiriaza apartamentul, are obligatia de a-si declare castigul la Autoritatea Nationala de Administare Fiscala. In schimb, un chirias nu va avea aceste griji, ci doar va trebui sa scoata din buzunar, in fiecare luna, suma agreata in momentul semnarii contractului de inchiriere. Proprietarul este obligat sa achite si fondul de rulment, o taxa care se regaseste pe listele de intretinere si care reprezinta o suma modica, impusa de fiecare administratie in parte, folosita in cazul in care apar defectiuni ale intreg imobilului.

2. Nu raspunzi de reparatii. S-a defectat ceva? Nicio problema! Daca se sparge vreo instalatie din interiorul locuintei in care stai cu chirie, nu e de datoria ta sa o repari. Aceeasi regula se aplica si in cazul in care se defecteaza o piesa de mobilier ori un aparat electronic sau electrocasnic si nu e din vina ta. Proprietarii sunt obligati sa repare prin cheltuieli proprii defectiunile aparute.

3. Faci economii. Atunci cand cauti sa inchiriezi un apartament, nu ai nevoie de multi bani, asa cum se intampla in cazul in care vrei sa iti cumperi unul. Cel mult, va fi nevoie de un avans de plata pentru securizarea contractului de inchiriere. In schimb, cand planuiesti sa cumperi o casa prin credit bancar, va trebui sa ai o suma destul de mare pusa deoparte, drept avans pentru plata imobilului.

4. Iti pastrezi mobilitatea. Nu-ti vei face griji ca se devalorizeaza proprietatea. La fel ca oricarui bun, apartamentului ii scade valoarea in timp. Mobilierul se deterioreaza odata cu trecerea anilor, peretii isi pierd din culoare, iar usile de interior isi arata varsta. Daca esti chirias, aceste aspecte nu te intereseaza, pentru ca poti pleca oricand intr-un alt apartament mai modern si mai bine pozitionat.

5. Nu vei plati asigurare. Proprietarii de locuinte sunt obligati prin lege sa isi asigure imobilul anual impotriva dezastrelor naturale, precum cutremurele, alunecarile de teren sau inundatiile. Pretul asigurarii creste in functie de suprafata imobilului, de pozitionare si de expunerea la calamitati. Cei care nu se conformeaza pot primi amenzi de pana la 500 RON. Daca acestia vor sa incheie si o asigurare facultativa, in caz de incendiu sau alte evenimente care ar putea distruge bunurile imobile, sunt nevoiti sa aiba si asigurare obligatorie. In schimb, un chirias nu va avea niciodata aceasta grija.

Asadar, daca inca locuiesti in chirie, bucura-te ca nu ai obligatia de plati pentru cele amintite mai sus. In afara de faptul ca poti face economii, ai si libertatea de a schimba locuinta cat de des vrei, asa ca statutul actual s-ar putea sa fie chiar unul de invidiat.

Sursa foto

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate
Evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental Evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental
Misiunea Casa va invita in weekend la cel mai mare targ de amenajari interioare, exterioare si mobilier din Moldova Misiunea Casa va invita in weekend la cel mai mare targ de amenajari interioare, exterioare si mobilier din Moldova
Programul Prima Casa 2017 - Noile conditii de acordare Programul Prima Casa 2017 - Noile conditii de acordare
Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov
Montarea detectoarelor de gaze – Care sunt conditiile din lege Montarea detectoarelor de gaze – Care sunt conditiile din lege

Vezi mai multe articole