De ce venituri ai nevoie pentru «Prima Casa 2» - 01 martie 2010

01 martie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Regulile de creditare practicate de fiecare banca fac diferenta la acordarea imprumuturilor garantate de stat, in conditiile in care toate imprumuturile au costuri similare.
 
O familie formata din doua persoane are nevoie de venituri de cel putin 2.400 de lei (583 de euro) pentru a contracta un imprumut in valoare de 66.500 de euro, potrivit raspunsurilor primite de Capital de la sase banci inscrise in programul Prima Casa. Acesta este venitul minim cu care poate fi obtinut un imprumut la UniCredit Tiriac, alte banci solicitand venituri mai mari pentru aceeasi suma. Raiffeisen Bank, de exemplu, solicita un venit de cel putin 3.600 de lei (circa 870 de euro) pentru un credit de 66.500 de lei. Calculele sunt facute pentru o familie care nu mai are de rambursat alte credite sau care ramane cu astfel de sume in buzunar dupa achitarea ratelor lunare la celelalte imprumuturi.
 
Diferentele dintre veniturile solicitate potentialilor clienti provin din regulile de creditare pe care si le-a stabilit fiecare banca. Imprumuturile contractate in a doua parte a programului Prima Casa vor putea fi mai mari. Astfel, imprumuturile pot ajunge pana la 66.500 de euro in cazul locuintelor noi sau a celor aflate in constructie. Familiile care se asociaza pentru a-si construi o locuinta vor putea lua credite chiar mai mari, de cel mult 71.250 de euro. Pentru a beneficia de un astfel de credit garantat de stat, asociatia trebuie sa fie formata insa din cel putin sapte familii.
 
Finantarile pentru casele vechi vor fi de cel mult 57.000 de euro, suma maxima care s-a putut imprumuta si in prima parte a programului. In cazul tuturor imprumuturilor contractate in cadrul programului, clientii trebuie sa plateasca un avans de cel putin 5%. In plus, trebuie sa constituie si un depozit echivalent cu valoarea a trei rate lunare.
 
Casele noi, o treime din total
 
Conditiile de acordare de garantii pentru creditele care urmeaza sa finanteze construirea de locuinte urmeaza sa fie stabilite la jumatatea lunii martie, potrivit actului normativ care reglementeaza implementarea celei de a doua parti a programului Prima Casa. In prima parte a programului, circa o treime din garantii a fost acordata pentru achizitia de locuinte noi. To­todata, mai putin de 4% din cererile de garantare erau depuse pentru finan­tarea de noi constructii la sfarsitul anului trecut.
 
In prima parte a derularii programului Prima Casa au fost acordate aproape 14.600 de garantii pentru cumpararea de locuinte, valoarea medie a garantiilor emise fiind de aproape 42.000 de euro. Valoarea totala a garantiilor pentru Prima Casa a ajuns la aproximativ 600 milioane de euro.
 
Castiguri mai mici
 
700 mil. euro este valoarea totala a garantiilor pentru a doua parte a derularii programului guvernamental Prima Casa in acest an.
 
Comisionul de gestiune
 
Cei care contracteaza un imprumut in programul Prima Casa platesc si un comision de gestiune care ajunge la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. In prezent, acesta este de 0,37% pe an si se aplica la soldul creditului. Pentru clientii imprumutati, acest comision inseamna achitarea in fiecare luna a unei sume suplimentare de 21 de euro, pentru un credit in valoare de 57.000 de euro, in primul an de rambursare a imprumutului. „Comisionul de gestiune este platit de client lunar, in conditiile in care banca plateste catre Fond acest comision la inceputului anului“, precizeaza oficialii Intesa Sanpaolo Bank. Nivelul comisionului de gestiune urmeaza sa fie negociat semestrial de Fond cu Ministerul Finantelor Publice si urmeaza sa fie comunicat printr-un ordin al ultimei institutii.
 
Certificatul energetic
 
Locuintele cumparate prin programul guvernamental vor trebui sa se incadreze in clasele energetice A, B sau C din momentul in care se vor aplica reglementarile care vor conditiona realizarea de tranzactii de existenta certificatului energetic.
 
Obligativitatea certificarii energetice a cladirilor a fost amanata pentru 2011, insa autoritatile intentioneaza sa o puna in aplicare incepand cu primavara acestui an. Proprietarii de apartamente aflate in blocuri pentru care a fost eliberat deja un certificat energetic nu vor fi nevoiti sa faca din nou auditarea locuintei.
 
608 mil. euro este valoarea totala a garantiilor aprobate in prima parte a derularii programului Prima Casa, pana in prezent fiind acordate aproape 14.600 de garantii.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bucurestenii care si-au scos apartamentele vechi la vanzare nu mai vor sa lase din pret Bucurestenii care si-au scos apartamentele vechi la vanzare nu mai vor sa lase din pret
Planul anti-evaziune al Guvernului: Verificarea marilor averi si a tranzactiilor imobiliare 2006-2008 Planul anti-evaziune al Guvernului: Verificarea marilor averi si a tranzactiilor imobiliare 2006-2008
Primele blocuri de stat construite dupa 1989! Primele blocuri de stat construite dupa 1989!
\ \"Creditul pentru confort\"
Eficienta 2 in 1 si timp redus la jumatate - Rowenta Clean & Steam Eficienta 2 in 1 si timp redus la jumatate - Rowenta Clean & Steam
Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala

Vezi mai multe articole