Despagubiri de 20 mil. euro pentru fostii proprietari

14 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultimul semestru al acestui an, fostii proprietari de imobile nationalizate ar putea sa nu mai primeasca actiuni la Fondul Proprietatea, ci despagubiri in bani, ipoteza avansata ieri de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Mediafax. Noua norma urmeaza sa fie inaintata comisiilor parlamentare.
Suma pana la care poate ajunge valoarea despagubirilor este de 20 milioane de euro. Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman corespunzator despagubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra titluri de plata.
Solutia va fi aplicabila doar in cazul titlurilor de pana la 500.000 de euro, formula de plata fiind cea a unor transe anuale de cel mult 100.000 de euro. De asemenea, in situatia titlurilor emise pe numele mai multor persoane, cu valori mai mari de 500.000 de euro, nu se accepta plati in numerar.
Forma in care despagubitii isi vor primi banii este cea a unor titluri de plata, certificate emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANPR), institutie aflata in subordonarea Cancelariei primului ministru. Pentru sumele mai mari de 500.000 de euro, diferenta de despagubire va fi acoperita exclusiv prin actiuni la Fondul Proprietatea. Sursele de finantare pentru despagubirile in numerar vor fi asigurate atat de la bugetul de stat si Fondul National de Dezvoltare, dar in primul rand din vanzarea actiunilor detinute de Ministerul Economiei la Fondul Proprietatea. Normele metodologice de reglementare a modului in care se vor acorda titlurile de plata si titlurile de conversie, precum si valorificarea la scadenta, se vor stabili in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta. Termenul de valorificare pentru titlurile de despagubire este de maximum trei ani, dar acestea nu expira mai devreme de 12 luni de la prima sedinta de tranzactionare.
ANPR emite titluri de conversie, in numele si pe seama statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului, si care urmeaza sa fie valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fond. In forma anterioara a proiectelor exista si posibilitatea de despagubire in numerar, in limita a 200.000 de euro.
Finantare
Sursele de finantare pentru despagubirile in numerar vor fi asigurate atat de la bugetul de stat si Fondul National de Dezvoltare, dar in primul rand din vanzarea actiunilor detinute de Ministerul Economiei la Fondul Proprietatea.
 
Sursa: Business standard

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sonos lanseaza boxa inteligenta ultraportabila Sonos Roam, care iti permite sa iei cu tine experienta Sonos oriunde ai merge Sonos lanseaza boxa inteligenta ultraportabila Sonos Roam, care iti permite sa iei cu tine experienta Sonos oriunde ai merge
RE/MAX isi extinde reteaua pe piata din Piatra Neamt si ajunge la 20 de birouri in Romania RE/MAX isi extinde reteaua pe piata din Piatra Neamt si ajunge la 20 de birouri in Romania
S-a amanat decizia privind contractele chiriasilor din casele nationalizate S-a amanat decizia privind contractele chiriasilor din casele nationalizate
Pretul apartamentelor a crescut cu 20% Pretul apartamentelor a crescut cu 20%
Batrani lasati pe drumuri de functionari publici corupti Batrani lasati pe drumuri de functionari publici corupti
Recul usor pe piata imobiliara - 08 aprilie 2010 Recul usor pe piata imobiliara - 08 aprilie 2010

Vezi mai multe articole