Lumina spot: efecte speciale

19 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Aparuta mai intai in cadrul teatrului clasic si al cine­matografiei, maniera de a atrage atentia asupra unui personaj sau a unui obiect cu ajutorul luminii, personajul sau obiectul devenind astfel principalul punct de atractie al privirilor, a fost realizata initial intr-un mod grosier prin intermediul unui reflector fixat pe obiectul de interes si diminuarea restului de lumini, mergandu-se pana la stingerea lor completa. Apoi, lucrurile s-au diversificat, s-a modificat numarul de reflectoare, s-au cautat noi unghiuri de iluminare, ceea ce a creat noi jocuri de lumini si umbre, toate acestea devenind cu timpul o adevarata arta.
Progresul tehnic a dus la aparitia unor noi tipuri de lampi de iluminat, asa cum am aratat si in articole anterioare, lampi cu descarcare in gaze, cu vapori, lampi cu arc, cu geamuri mate, tuburi s.a.m.d. Astazi ne vom ocupa de lampile cu lumina focalizata, asa-numitele lampi tip spot.
 
Diversificarea ariei de utilitate
Lampile tip spot, sau mai pe scurt spoturile, au capatat in zilele noastre multiple utilizari in special in lumea show-bizz-ului. Dimensiunile lor si, implicit, puterea cores­punzator redusa comparativ cu reflectoarele, consumurile mici, faptul ca sunt lampi cu lumina rece le fac aproape indispensabile in sali mici de spectacole, in cluburi, in discoteci. Ele au patruns inevitabil, incetul cu incetul, in curtile si in casele noastre.
De la iluminatul exterior al cladirilor si vilelor, unde in timpul noptii fascicolele luminoase pun mult mai bine in evidenta decat o lumina difuza anumite particularitati ale cladirii sau eventuale havuzuri, statuete etc. spoturile s-au insinuat si in interioare.
Simplitatea montarii (se pot monta pe stative indivi­duale sau cu diferite dispozitive de agatat), usurinta in manevrare, cat si faptul ca intensitatea luminoasa poate fi variata prin intermediul unui comutator la fel ca la un bec normal, ne permite sa realizam si in interiorul locuintei performante asemanatoare cu cele obtinute in exterior. Un spot bine plasat si cu o lumina potrivita ca unghi de incidenta si intensitate poate pune in valoare intr-un mod neasteptat de placut o pictura sau o icoana veche, o planta ornamentala deosebita. In afara aranjamentelor artistice se pot folosi spoturi si pentru iluminatul normal, directional.
Exista magazine de profil in care se comercializeaza lustre cu trei sau cinci spoturi care au fiecare din brate mobil cu mai multe grade de libertate, ceea ce permite directionarea luminii spre oricare din punctele dorite. Aparitia spoturilor in culori a diversificat jocurile de lu­mini atat in locurile publice, cat si in curtile si vilele particulare, provocand adevarate cascade de lumina si culoare. Realizarea de spoturi cu filet Edison normal face posibila montarea lor in orice circuit electric.
 
 
Lumina concentrata
Lampile tip spot sunt acele lampi care prin constructia lor speciala furnizeaza o lumina cvasi concentrata, adica aproape unidirectionala, nemaifiind nevoie de com­plicate corpuri de iluminat care sa reali­ze­ze efectul de fascicul luminos. Astfel, prin simpla lor orientare intr-o anumita parte se poate realiza o directionare a luminii in acea zona. Lampa spot lumi­nea­za ca un minireflector, desigur, tinand cont de raportarile de rigoare la dimensiunile si puterea ei luminoasa. Lampile tip spot fac parte din categoria de lampi cu lu­mina rece, avand o larga gama de utilizare.
 
Sursa: Jurnalul casei mele

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gigacaloria, o sperietoare Gigacaloria, o sperietoare
Asociatia, obligata sa raspunda solicitarilor Asociatia, obligata sa raspunda solicitarilor
Iti poti lua mobila noua la jumatate de pret! Iti poti lua mobila noua la jumatate de pret!
Gebrüder Weiss Romania continua parteneriatul pe termen lung cu P3 Logistic Parks Gebrüder Weiss Romania continua parteneriatul pe termen lung cu P3 Logistic Parks
Casele de pe Valea Prahovei, tot mai scumpe Casele de pe Valea Prahovei, tot mai scumpe
Cladirile cu bulina care nu vor fi consolidate ar putea fi demolate Cladirile cu bulina care nu vor fi consolidate ar putea fi demolate

Vezi mai multe articole