Diverse despre construirea casei

Sa construiesti o casa inseamna, de multe ori, sa te confrunti cu situatii neprevazute. Pe unele dintre ele le poti descoperi aici. Citeste si vei fi pregatit.

Casa cu pereti din OSB

Aplicatii cu placile din OSB

30 septembrie, 2016

Placile realizate din aschii orientate OSB (Oriented Strand Board) sunt produse si utilizate cu precadere in zona constructiilor de locuinte, atat pentru realizarea unor lucrari specifice de inchidere a diverselor suprafete cat si pentru alte activitati conexe cum ar fi cofrarea. Sunt un bun inlocuitor al lemnului, cu o rezistenta ridicata la incovoiere si forfecare, dar si o foarte buna stabilitate dimensionala in conditii de umiditate. Se preteaza foarte bine la ridicarea constructiilor din lemn, fie ca sunt case pe structura din lemn sau doar parti ale caselor traditionale ce utilizeaza structuri din lemn (acoperis de tip sarpanta, plansee din lemn etc). Fixarea placilor din OSB se poate face cu traditionalele cuie, cu holzsuruburi sau capse. Aplicatiile principale in care putem utiliza…

mai mult >
Santier in lucru

Uscarea constructiilor noi

23 iunie, 2016

Prin procesele tehnologice care au loc la realizarea unei constructii noi, in zidurile si podelele acesteia se acumuleaza o cantitate insemnata de apa. Aceasta se gaseste in tencuieli, glet si sape. Chiar daca pare greu de crezut, de pe o suprafata de 100 metri patrati proaspat construiti se poate extrage, in 2 saptamani, pana la 400 de litri de apa. Aceasta cantitate de umiditate trebuie extrasa inainte de a continua lucrarile de amenajare a casei. Umiditatea dintr-o locuinta nou construita poate deforma parchetul montat pe o sapa care nu este bine uscata, poate duce la mucegairea mobilei si a tapetului si, in general, face aerul greu de respirat si poate afecta sanatatea locuitorilor casei. Cel mai rapid procedeu de a elimina surplusul de apa dintr-o constructie noua il constituie dezumidificarea.…

mai mult >
Realizare plasa sudata

Realizarea armaturilor partea 3 – Armarea unui perete cu plasa sudata

14 aprilie, 2016

Se intampla sa ai o casa mai veche, cu zidaria din caramida, pe care vrei sa o renovezi si sa o consolidezi. Ei bine, in acest caz, peretii au nevoie de o tencuiala armata cu plasa tip STNB sau STPB, cunoscuta si sub denumirea populara de plasa sudata sau plasa de Buzau. De ce trebuie sa armezi peretele cu plasa sudata Prin armarea cu plasa sudata, peretii casei conlucreaza mai bine, in special la colturi. Totodata, armarea cu plasa sudata creste capacitatea portanta a zidariei la eforturile de forfecare. In cazul in care nu doresti sa demolezi o casa veche, armarea cu plasa sudata a peretilor, a placilor de la plansee, a zidurile de sprijin si a radierelor este singura metoda prin care poti imbunatati rezistenta constructiei. Citeste si Definitii armaturi - partea 1 – informatii despre…

mai mult >
Etriere armaturi

Realizarea armaturilor partea 2 – Confectionarea etrierelor

13 aprilie, 2016

Otelul beton din care se realizeaza armaturile il cumperi sau iti este livrat sub forma de colac sau de bare cu lungimea standard de 12 metri. Asta inseamna ca tu sau cei care iti construiesc casa trebuie sa taiati si sa indoiti otelul pentru a-l aduce la dimensiunile si formele de care aveti nevoie. Acest proces poarta denumirea de fasonare a otelului beton. E adevarat, astazi exista tot mai multe firme care fasoneaza otel, ceea ce inseamna ca poti sa dai o comanda si firma iti aduce direct pe santier cantitatea de care ai nevoie, gata prelucrata in formele si la dimensiunile prevazute in proiectul casei. Ce sunt etrierele folosite in constructii? Desi toata lumea ii numeste etrieri si s-a impamantenit aceasta denumire, termenul corect este ETRIERE. Etrierul este un element de armatura transversala…

mai mult >
Armaturi pentru beton armat

Definitii armaturi - partea 1 – informatii despre PC, OB si alte abrevieri din universul armaturilor

08 aprilie, 2016

Ai auzit de atatea ori abrevieri precum PC52, OB37, STNB sau STPB, sunt folosite in discutiile despre armaturile pentru beton. Dar de la ce vin aceste abrevieri si ce semnifica aceste cifre? Iti spunem noi. OB37 inseamna Otel Beton, iar 37 reprezinta rezistenta la rupere a otelului din care este facuta bara de armatura. PC52 inseamna otel cu profil Periodic laminat la Cald, iar numarul 52 reprezinta rezistenta la rupere a otelului din care este facuta bara de armatura. OB37 si PC52 se gasesc sub forma de colac sau bara de 12 metri lungime, in functie de diametru. Diametrele mici, de 6, 8, 10 milimetri se gasesc sub forma de colac, diametrele mari, de 18, 20, 22, 24, 25, 26, 28, 30 sau 32 milimetri se gasesc sub forma de bara. Intre PC52 si OB37 proiectantii prefera PC52 atat datorita rezistentei…

mai mult >