Diverse despre construirea casei

Sa construiesti o casa inseamna, de multe ori, sa te confrunti cu situatii neprevazute. Pe unele dintre ele le poti descoperi aici. Citeste si vei fi pregatit.

Arhitect la birou.

Cum alegi si ce ii ceri arhitectului

30 martie, 2016

Multi dintre cei care isi construiesc o casa minimizeaza rolul si importanta arhitectului. Cumva este de inteles, un arhitect inseamna o cheltuiala in plus si, cum legea permite construirea unei case cu parter in regie proprie, multi au nevoie doar de un proiect al casei pentru a obtine autorizatia de constructie, apoi se descurca ei. Arhitectul concepe o cladire din punct de vedere estetic si functional. El dimensioneaza si aseaza corect incaperile in functie de scopul utilizarii lor, stabileste dimensiunea ferestrelor in functie de punctele cardinale si de raportul lumina-umbra de care va beneficia constructia, dar este responsabil si de frumusetea fatadelor. Degeaba ai o casa bine compartimentata, daca fatada este urata, casa va fi considerata…urata. Din pacate, in lipsa unui arhitect…

mai mult >
Mester cara da gauri in perete cu bormasina

Constructia casei – echipa de mesteri sau firma de constructii?

29 martie, 2016

In cazul in care iti construiesti o casa in mediul urban, legea stabileste clar ca trebuie sa apelezi la o firma de constructii. In cazul in care construiesti o casa in regim P+1 in mediul rural, trebuie sa angajezi un diriginte de santier sau sa apelezi la o firma de constructii. Poti sa construiesti in regie proprie, apeland la o echipa de mesteri, doar in cazul in care casa ridicata in mediul rural are doar parter. Citeste si Cum a fost modificata legea privind calitatea in constructii Acestea fiind zise, daca iti construiesti o casa doar cu parter in mediul rural, apelezi la o echipa de mesteri sau la o firma de constructii? Iata care ar fi avantajele si dezavantajele celor doua variante. Avantajele unei echipe de mesteri: - Manopera este considerabil mai mica; - Poti folosi echipe diferite…

mai mult >
on

Casa cu beci – avantaje si dezavantaje

02 februarie, 2016

Atunci cand decizi sa-ti construiesti o casa trebuie sa stabilesti si daca ai sau nu nevoie de beci, iar daca decizi ca ai nevoie de beci, trebuie sa hotarasti daca acesta va fi construit sub casa sau adiacent casei. Beciul construit sub casa are o serie de avantaje, dar si dezavantaje. Beciul construit sub casa are dezavantajul ca “tine” rece in camera care se afla deasupra lui, in cazul in care beciul nu este termoizolat. Un alt dezavantaj il constituie igrasia care se poate forma in camera de deasupra beciului, motivul fiind acelasi: beciul este rece/racoros, camera de deasupra lui este incalzita, astfel ca se formeaza condensul si apare igrasia. Si mai exista inca un dezavantaj al beciului construit sub casa: costurile mari pe metrul patrat daca te hotarasti sa-I faci cu hidroizolatie…

mai mult >
on

5 reguli pentru o casa rezistenta la cutremure

10 iunie, 2015

Din pacate, cutremurele de pamant nu pot fi prevenite si nici anticipate. Singurul lucru pe care il poti face, pentru a te pune la adapost atat pe tine, cat si pe familia ta, de astfel de tragedii, este sa iti construiesti o casa care sa reziste la cutremure. Iata cateva reguli pe care trebuie sa le ai in vedere, atunci cand demarezi constructia unei case. 1 Apeleaza la un arhitect sau inginer proiectant de structuri Casa pe care o construiesti trebuie sa aiba centrul de greutate fix. Doar un arhitect sau un inginer proiectant de structuri stie si poate sa calculeze centrul de greutate al casei tale si sa iti dea sfaturi pertinente cu privire la structurile de rezistenta ale casei tale. 2 Construieste pe teren perfect nivelat Si nu doar nivelat, ci si stabil. Cu cat terenul este mai inclinat…

mai mult >
Vecini casa

Inainte sa achizitionezi un apartament, cauta indicii despre viitorii tai vecini

03 octombrie, 2014

Nu cumperi in fiecare zi un apartament si, o data ce l-ai cumparat, s-ar putea sa locuiesti in el toata viata. Asta inseamna ca este bine sa te gandesti nu de doua, ci de zece ori inainte sa platesti suma de bani si sa devina apartamentul tau, noua ta CASA. Achizitionarea unui apartament nu ar trebui sa fie o ecuatie care tine cont doar de suprafata apartamentului, numarul de camere si pretul cerut de proprietar. Foarte importanti sunt si vecinii. Asa ca iata la ce este bine sa fii atent inainte sa cumperi apartamentul. Aspectul general al scarii este important. Inca de la intrarea in scara cauta indicii despre comportamentul si tipologiile vecinilor. Vezi daca exista vecini care arunca gunoiul pe fereastra, daca sunt coji de seminte sau mucuri de tigara in jurul bancutelor de la intrarea…

mai mult >