on

Eficienta energetica a sistemelor de umbrire automatizate

02 noiembrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proiectarea constructiilor trebuie sa tina cont de o serie de criterii ce au ca scop realizarea unui climat interior optim, utilizarea cat mai eficienta a energiei si optimizarea costurilor de construire si exploatare. Toate aceste criterii si principii de amplasare si configurare a spatiilor interioare au un impact major asupra gradului de confort, dar si asupra climatului interior - care trebuie sa fie unul cat mai prietenos cu sanatatea locatarilor. Si pentru ca suntem in mijlocul unei crize energetice, ar fi de preferat ca spatiile interioare sa aiba un consum energetic cat mai redus, asa cum prevad si normativele si prevederile legale in domeniu.

 

Pornind de la necesitatile beneficiarilor si amplasamentul terenului, o constructie ar trebui pozitionata astfel incat sa utilizeze la maxim aportul solar pentru incalzirea si iluminarea spatiului interior, dar evitand suprancalzirea. Nu este un secret ca o casa construita cu simt de raspundere trebuie sa aiba fatada principala, cea mai lunga, orientata catre sud, acolo unde regasim majoritatea suprafetelor vitrate.

 

Despre fatadele casei si particularitatile lor

 

  • Fatada de la est primeste aportul solar de la prima ora a diminetii, un soare placut si nu atat de puternic ca la pranz. Dormitorul este camera recomandata a fi pozitionata catre est, caci pe langa lumina diminetilor ce poate trezi la viata organismul intr-un mod placut beneficiem si de racoarea serilor, soarele fiind de mult pe celelalte fatade ale cladirii.
  • Fatada de sud este sanatatea casei, vara ne ofera maximul de lumina necesar camerelor de zi, saloanelor, locului de luat masa, camerelor de studiu etc., dar pentru ca soarele este sus pe cer vom avea o directie favorabila a razelor solare pe suprafetele vitrate. Pe de alta parte, iarna, aportul solar ajuta la cresterea temperaturii pe suprafetele interioare, contribuind la reducerea consumului energetic pentru incalzire.
  • Fatada de nord este cea mai putin expusa la radiatia solara, necesitand o izolare mai buna, reducerea marimii sau evitarea amplasarii suprafetelor vitrate. Este zona perfecta pentru amplasarea unor spatiii, precum: camara, casa scarii, terasele sau bucataria.
  • Fatada de vest beneficiaza de acelasi aport solar benefic dupa ora pranzului, pana seara tarziu. Vara poate fi cea mai expusa fatada, vom resimti soarele arzator, lumina excesiva si elementele fatadei se vor supraincalzi.

 

Putem spune ca energia soarelui trebuie folosita si utilizata pentru ca ne pune la dispozitie gratuit caldura, lumina, confort, buna dispozitie, sanatate, dar numai daca respectam principiile de pozitionare a spatiilor in interiorul locuintei, daca utilizam solutii si materiale potrivite pentru specificul fiecarei constructii si amplasament.

 

Exista solutii pentru toate problemele ridicate in constructia casei eficiente energetic, dar atunci cand trebuie sa realizam o casa eficienta energetic ne dorim sa avem tot confortul necesar si sa beneficiem de cele mai bune solutii.

 

Prin urmare, echilibrul unei locuinte intre cele doua anotimpuri extreme – vara si iarna, trebuie realizat astfel incat spatiul interior al locuintei sa se afle intr-un regim cat mai liniar si cat mai putin influentat de variatiile exterioare si sa utilizeze cat mai putina energie pentru a compensa influenta exteriorului, fie ca discutam de vant, ploaie, inghet sau soare.

 

Soarele ne ajuta, dar ne si ingreuneaza viata uneori! Poate ca sezonul de vara este cel mai greu de suportat, zilele caniculare fac din case adevarate cuptoare, uneori chiar si pe timp de noapte. Ne putem bucura de umbra copacilor sau vegetatiei de langa casa, insa nu este suficienta umbrirea pasiva. Unul din secretele unei locuinte echilibrate si mai putin expusa la consumul energetic este dat de umbrirea activa.

 

Ce inseamna umbrire activa?

 

In primul rand, umbrirea este definita ca blocarea radiatiei solare la exteriorul cladirii, fara a trece de suprafetele vitrate sau alte elemente transparente sau deschise ale constructiei. Asadar, umbrirea este reprezentata de amplasarea exterioara a unor solutii reprezentate de obloane, rulouri, jaluzele venetiene, screen-uri etc.. Acest lucru inseamna ca orice alta solutie interioara de umbrire nu poate egala sub nicio forma umbrirea exterioara, chiar daca producatorii de ferestre si usi fac eforturi pentru a furniza solutii cat mai bune.

 

Spunem umbrire activa pentru ca toate sistemele de umbrire pot si trebuie automatizate cu ajutorul unor echipamente care ne permit fie un control rapid si usor asupra sistemului de umbrire de la fata locului sau de la distanta, fie controlul automat in functie de radiatia solara prin module inteligente, integrate in casa smart.

 

Este evident ca elementele active de umbrire sunt cele mai performante, putand fi identificate solutii pentru orice grad de echipare, de la solutii basic pana la solutii ultra-avansate, putand fi adaugate ulterior module suplimentare dupa dorinta si necesitatile beneficiarului.

 

Costuri si beneficii ale umbririi exterioare

 

Putem spune ca nu este gresit sa consideram ca umbrirea exterioara face parte din ansamblul termic al cladirii pentru ca el poate influenta temperatura la interior intr-o anumita masura avand aport atat pe timp de iarna, cat mai ales vara, prin eliminarea partiala a utilizarii sistemelor de climatizare. Pe de alta parte, in plan energetic permite controlul gradului de iluminare interior, intunecand sau lasand lumina naturala sa umple camerele corelat cu activitatea desfasurata. Efectul de sera generat de multe din suprafetele vitrate este eliminat in totalitate, iar aparitia periodica a condensului pe suprafata sticlei este eliminata pe timpul sezonului rece. Putem spune ca sistemul de umbrire lucreaza in mod perfect cu suprafata vitrata, completandu-se reciproc.

 

Din punct de vedere al spatiului necesar pentru instalare, amplasarea exterioara elimina orice complicatii atat pe partea de constructie, cat si amenajarea ulterioara, neafectand designul interior sau utilizarea ferestrelor.

 

Echipamentul de comanda si control aferent sistemelor de umbrire se instaleaza de preferinta odata cu suprafetele vitrate, dar exista solutii si pentru renovari sau instalare separata. Pentru ca discutam de automatizari, consumul energetic indus de aceste echipamente este considerat nesemnificativ atat in valoare absoluta, dar mai ales in comparatie cu beneficiile oferite. Costul indus de solutiile de automatizare, pe langa sistemul efectiv de umbrire, poate fi semnificativ, insa poate fi recuperat in primii ani de exploatare.

 

Concluzionand beneficiile sistemelor de umbrire automatizate exterioare, putem spune ca avantajul indus de acestea in domeniul eficientei energetice este in jur de ~5%, contribuie la cresterea confortului termic, asigura controlul iluminatului interior la un nivel necesar utilizatorilor, pot influenta pozitiv designul exterior al fatadelor.

 

 

 

Ne propunem sa deslusim tainele sistemelor de umbrire automatizate pentru ca dincolo de principii si reguli de construire, experienta furnizorilor din domeniu ne poate ajuta sa intelegem modul de construire, functionare si punerea in opera a sistemelor de umbrire. Sistemele de automatizare pentru umbrirea exterioara pot fi realizate atat in variante cablate, dar si prin solutii whireless, smart. Depinde de fiecare aplicatie si preferintele beneficiarilor sa aleaga cea mai buna varianta.

 

Astfel ca te invitam la o noua intalnire online, de data aceasta, dedicata SISTEMELOR DE UMBRIRE, mai precis a RULOURILOR AUTOMATIZATE. Vom fi onorati de prezenta Doamnei Profesoare Emilia-Cerna MLADIN - Profesor universitar la Universitatea POLITEHNICA Bucuresti, Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica. Titular de cursuri: Termotehnica, Transfer de caldura si masa, Metode numerice, Energetica cladirilor, Bucuresti si a Domnului Florin VOROVENCI - Director Tehnic SOMFY, unul din liderii mondiali in furnizarea de sisteme de control automatizat pentru tehnica de umbrire si acces in locuinte si cadiri comerciale dar si un jucator-cheie pentru solutii SMART - HOME.

 

Ne propunem realizarea unui spatiu de dialog intre tinerii studenti la Arhitectura, si multumim pe aceasta cale Asociatiei Studentilor Arhitecti Iasi - ASAI, si auditorii energetici pentru cladiri, multumim si Asociatiei pentru Auditarea Energetica a Cladirilor din Romania - AAECR.

 

Impreuna te invitam sa te inregistrezi si sa participi gratuit la Webinarul “Eficienta energetica a sistemelor de umbrire automatizate”, care se va desfasura pe 10 noiembrie 2021, ora 18:00. Participarea la Webinar este gratuita prin completarea formularului de inscriere aici.

 

Webinarul se va desfasura online prin intermediul platformei ZOOM. Pentru a putea intra in conferinta este necesar: fie sa instalezi aplicatia pe mobil sau PC, fie sa iti creezi un cont Zoom si intri in conferinta direct din browser. Cei inregistrati vor primi luni, 10 noiembrie 2021, pe e-mail linkul de conectare.

 

Desfasurator:

  • Cuvant de bun venit, prezentarea Invitatilor si o foarte scurta introducere in tema - Calin Diaconu, Project Manager Misiunea Casa impreuna cu Dl Ing Viorel Stanculescu, Community Manager al Forumului Misiunea Casa (5-10 minute);
  • Importanta Sistemelor de Umbrire, si rolul echipamentelor automatizate, in eficientizarea energetica a cladirilor, din perspectiva AAECR - Prof. Univ. Dr. Ing. Emilia-Cerna Mladin (20-30 min);
  • Rulourile exterioare: control si motorizare, solutiile SOMFY adaptate specificului pietei romanesti (20-30 min) - Florin VOROVENCI - Director Tehnic SOMFY;
  • Sesiune de Q&A (10-15 min)

 

Nu uita sa te inregistrezi completand acest formular!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Am nevoie de un inspector! Am nevoie de un inspector!
Primatech | Inovatie, Siguranta si Calitate Primatech | Inovatie, Siguranta si Calitate
Studiu de caz: combaterea si eradicarea cariilor de lemn in procesul de reabilitare al acoperisului Bisericii din Valari Studiu de caz: combaterea si eradicarea cariilor de lemn in procesul de reabilitare al acoperisului Bisericii din Valari
Familia DIY: cum sa renovezi un apartament fara arhitect, iar rezultatul sa fie excelent Familia DIY: cum sa renovezi un apartament fara arhitect, iar rezultatul sa fie excelent
Cosuri de fum - variante moderne Cosuri de fum - variante moderne
Stabilirea si trasarea nivelului in constructii Stabilirea si trasarea nivelului in constructii

Vezi mai multe articole