Factura la gaze explodeaza din ianuarie

03 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cauze: pretul de import, amanarea din octombrie si devalorizarea leului.
 
Decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) de a nu majora tarifele gazelor pentru populatie in octombrie va insemna un dezastru inca de la inceputul anului viitor. Asta pentru ca pretul gazului provenit din Federatia Rusa va continua sa creasca, iar costurile pe care ANRE nu le-a recunoscut in octombrie se vor adauga celor din ianuarie.
 
Pe 1 octombrie era prevazuta „in carti“ o crestere de 5% a preturilor, motiv pentru care guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare pentru incalzire mai mari cu 18%, din care 12,5% pentru a acoperi majorarea efectuata la 1 iulie. Totodata, Ministerul Muncii, initiatorul actului normativ referitor la ajutoare, mentiona in nota de fundamentare ca, la 1 ianuarie 2009, este estimata o crestere cu 10% a preturilor platite de populatie pentru consumul gazelor.
 
Conform unui document ANRE referitor la evolutia gazelor in trimestrul patru, mia de metri cubi de gaze este mai scumpa cu 8,8% fata de trimestrul anterior. Costul amestecului de gaze interne si din import, inclusiv al serviciilor de transport si de inmagazinare, la intrarea in sistemul de distributie este de 862 lei pe mia de metri cubi, fata de 792 de lei.
 
CONTEXT
 
Rusii majoreaza in continuare pretul
 
Cu toate ca barilul de titei a cunoscut in ultima perioada o scadere, pretul gazului rusesc continua sa creasca, intrucat efectele cotatiei se vor vedea de-abia dupa sase luni. Oficialii ANRE au motivat decizia de a nu majora pretul reglementat prin fluctuatiile care se resimt pe piata petroliera.
 
„Decalajul fata de evolutia barilului este de 4-6 luni pentru pretul gazelor, astfel ca varful atins de titei in iulie se va reflecta in ultimul trimestru din 2008 si in primele luni ale anului viitor. Ieftinirea barilului se va resimti in a doua parte din 2009“, a punctat Gabriel Sarbu, directorul Directiei Preturi si Tarife.
 
Argumentatia ANRE ar sta in picioare daca nu ar exista pragul 1 ianuarie, cand in pretul reglementat se vor aduna restantele din trimestrul patru, precum si revizuirea tarifelor de distributie.
 
Mai mult, Gazprom a anuntat ca pretul gazelor livrate Europei a depasit in octombrie pragul de 500 de dolari pe mia de metri cubi. Romania importa gaze prin doi intermediari, Wintershall si Imex Oil, astfel ca preturile platite le depasesc pe cele cu care Gazprom livreaza direct gazele si se situeaza la circa 540 de dolari pe mia de metri cubi.
 
Oficialii Gazprom spun insa ca pietele internationale se vor confrunta cu o scumpire continua a hidrocarburilor, cauzata de concurent a acerba pentru aceste resurse. Expertii de pe piata romaneasca sustin ca estimarile ANRE privind o scadere a pretului gazelor nu sunt credibile.
 
Totodata, la evaluarea costului gazelor din import pentru trimestrul patru, ANRE a folosit un curs de schimb de 2,39 lei pe dolar. Ieri, moneda americana era tranzact ionata cu 2,79 lei, iar trendul este crescator, ceea ce va afecta semnificativ importurile din ianuarie. Potrivit ANRE, in ultimul trimestru, gazele rusesti vor insemna o treime din consumul populatiei.
 
540 dolari este pretul pe mia de metri cubi de gaze din import in trimestrul patru
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Investitiile imobiliare cel mai putin riscante in 2009 - 6 IANUARIE 2009 Investitiile imobiliare cel mai putin riscante in 2009 - 6 IANUARIE 2009
Ajutoarele de caldura pe 7 ani costa cat Autostrada Bechtel Ajutoarele de caldura pe 7 ani costa cat Autostrada Bechtel
Ce se va intampla cu Ce se va intampla cu "Prima Casa" executata silit? - 23 martie 2010
Ce surprize neplacute ascund apartamentele noi ieftine - 16 iulie 2010 Ce surprize neplacute ascund apartamentele noi ieftine - 16 iulie 2010
Criza forteaza investitorii sa-si scoata la vanzare apartamentele - 20 Februarie 2009 Criza forteaza investitorii sa-si scoata la vanzare apartamentele - 20 Februarie 2009
Cardul pentru Profesionisti de la Praktiker: Cu cat cumperi mai mult, cu atat castigi mai mult Cardul pentru Profesionisti de la Praktiker: Cu cat cumperi mai mult, cu atat castigi mai mult

Vezi mai multe articole