Facturarea individuala ar putea duce la disparitia Asociatiilor de Proprietari - 15 iunie 2010

15 iunie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incheierea unor contracte directe cu furnizorii de energie termica ar putea duce incet la disparitia Asociatiilor de Proprietari care functioneaza ca intermediari intre cele doua entitati. Chiar daca rolul de baza al asociatiei este cel de administrator al imobilului, tot mai multi proprietari cad de acord in privinta externalizarii acestor servicii catre firme de specialitate.
 
Ramase fara obiect de activitate, unele asociatii au fost dizolvate. Primele cazuri au aparut in cateva orase din tara, insa numarul lor s-ar putea extinde odata cu popularizarea ideii de facturare individuala si de administrare specializata a imobilelor.
„Intr-adevar sunt anumite localitati in care Asociatiile de Proprietari au fost desfiintate, pentru ca s-a indus gresit ideea oamenilor ca asociatia te jecmaneste de bani. Acum primarii vin la noi plangand sa ii ajutam sa infiinteze noi entitati. Sunt probleme in Slatina, Videle, Turnu Magurele“, a declarat pentru capital.ro Mihai Mereuta, presedintele Ligi Asociatiilor de Proprietari Habitat.
 
Potrivit acestuia, disparitia Asociatiilor de Proprietari te face victima sigura in fata furnizorilor, pentru ca nu mai exista un reprezentant al locatarilor care sa tina legatura cu furnizorul.
 
„Inainte de a incheia un contract individual cu furnizorul de energie termica ar trebui sa te gandesti de doua ori. Acum primariile vor sa scape de oamenii informati din cadrul asociatiilor, insa cand vor aparea punctual probleme si vor trebui sa discute cu toti, isi vor da seama de greseala“, a mentionat Mereuta. El a mai spus ca au aparut si in Bucuresti contractele indifiduale cu furnizorii de energie termica, dar nu au disparut asociatiile, pentru ca sunt tinute sub control de primarii.
 
Administrarea specializata
 
Odata cu aparitia primelor ansambluri rezidentiale s-a extions si ideea de administrare specializata pentru imobile.
 
„E mai bine sa faci o administrare pe cartier, pentru ca poti sa fii un bun administrator si blocul tau sa arate bine, daca cele din jur sunt un dezastru. Noi incercam sa intram pe zona de administrare, insa avem nevoie de o masa critica, de circa 4.000 – 5.000 de apartamente pentru a se justifica costurile“, a explicat Mereuta.
 
Agentiile imobiliare de cartier au gasit o noua bresa in piata pentru a-si mentine activitatea pe timp de criza, dupa ce blocajul imobiliar i-a dus pe majoritatea la faliment. In acest moment, administrarea de imobile pentru Asociatiile de Proprietari incepe sa devina o noua practica printre agentii.
 
„Oameni trebuie atentionati ca este foarte periculos sa apeleze la serviciile unor agenti imobiliari transformati in administratori si trebuie sa evite externalizarea banilor. Piata de administrare specializata nu este una reglementata, deci nu vad un fenomen de disparitie a agentiilor in viitorul apropiat“, a spus Radu Opania, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.
 
Tot el spune ca asociatiile nu vor disparea decat odata cu imobilul. Chiar daca externalizeaza serviciile de administrare unei firme specializate, ele raman in continuare ca entitati juridice.
 
„Intermedierea dintre furnizori si clienti este un serviciu mostenit de Asociatiile de Proprietari, dar nu intra in obiectul lor de activitate. Deocamdata nu se doreste facturarea individuala. Cazurile in care asociatiile au fost desfiintate sunt extreme si se intampla in provincie, unde furnizorii au de recuperat datorii mari. In Bucuresti nu sunt cazuri de genul acesta“, a conchis Radu Opaina.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un nou showroom Pinum, inaugurat la Iasi Un nou showroom Pinum, inaugurat la Iasi
Apometrele se monteaza numai de firme Apometrele se monteaza numai de firme
Bani pentru utilizatorii de energie verde Bani pentru utilizatorii de energie verde
De la 1 iulie: Asigurarea locuintei e obligatorie - 26 Ianuarie 2009  De la 1 iulie: Asigurarea locuintei e obligatorie - 26 Ianuarie 2009
Case cu reduceri de pana la 15.000 euro Case cu reduceri de pana la 15.000 euro
Vacanta de neuitat pentru castigatorul campaniei "Chiturile si silicoanele Ceresit te trimit in vacanta!" Vacanta de neuitat pentru castigatorul campaniei "Chiturile si silicoanele Ceresit te trimit in vacanta!"

Vezi mai multe articole