Financial Times: Europa trebuie sa se astepte la dublarea pretului la gaze

16 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Declaratiile presedintelui FED tin prima pagina a ziarelor de business, potrivit unor specialisti americani, pretul la gaze s-ar putea dubla in Europa pana in aprilie 2009, seful British Airways crede ca evitarea pierderilor ar reprezenta "o performanta remarcabila", iar francezii au din nou voie sa bea Red Bull. Autoritatea de reglementare a pietei de capital din Statele Unite ia masuri fara precedent pentru restrictionarea vanzarilor short, economia europeana se pregateste de vremuri grele, Continental a ajuns la mana unei companii de trei ori mai mici, iar seful trezoreriei britanice face apel la austeritate in ceea ce priveste politicile salariale. Acestea sunt cateva din titlurile presei internationale de business monitorizata de The Money Channel.
 
"Bernanke vorbeste despre riscurile care pandesc economia americana", titreaza Financial Times. Seful rezervei federale a subliniat ieri faptul ca economia se confrunta cu numeroase dificultati, atat din punct de vedere al inflatiei cat si al cresterii economice. Declaratiile sale au declansat un adevarat carusel bursier, singurul lucru care a mai temperat scaderile a fost declinul neasteptat al pretului la titei.
 
Presedintele FED a tinut sa precizeze ca in ultima perioada inflatia reprezinta un risc din ce in ce mai mare, pe masura ce aceasta va fi potentata pe termen scurt de cotatiile ridicate la titei si alte bunuri. Bernanke considera ca, la nivel de autoritati, lupta impotriva scumpirilor trebuie sa reprezinte o prioritate. El s-a aratat mai putin preocupat de vulnerabilitatea bancilor, cat de retinerile pe care acestea le-ar putea manifesta in finantarea economiei.
 
"Europa trebuie sa se astepte la dublarea pretului la gaze", este un alt titlu din Financial Times. Potrivit unui studiu intocmit de Cambridge Energy Research Associates, pretul la gaze pe batranul continent se va dubla in urmatorul an, din cauza cotatiilor ridicate ale barilului de petrol. Aceasta amajorare masiva va pune si mai multa presiune pe companii dar si pe consumatori si va intensifica presiunile inflationiste in zona euro. Potrivit specialistilor americani, cresterea petrolului de la 70 de dolari, cat era in urma cu un an, pana la 145 de dolari, cotatia de ieri, va genera o scumpire a gazului de la 350 de dolari pe mia de metri cubi la inceputul anului, la 730 de dolari in aprilie 2009.
 
Din The Guardian aflam ca directorul executiv al British Airways crede ca evitarea pierderilor va reprezenta o performanta remarcabila. Willie Walsh a avertizat ieri ca scumpirea tarifelor este inevitabila. In ceea ce priveste strategia celui mai mare operator aerian britanic, aceasta va consta in reducerea capacitatii cu 5% pe perioada iernii si sistarea temporara a angajarilor. Pentru a putea face fata pretului tot mai mare la carburanti, in perioada dintre octombrie si martie, anumite rute vor fi anulate.
 
Cotidianul austriac Wirtschaftsblatt ne vorbeste despre "baia de sange" de ieri de la bursa din Viena si pierderea de 4,51% inregistrata de indicele ATX, despre posibilele pierderi ale producatorului de tigle Wienerberger, din cauza dinamicii pietelor din Statele Unite si Marea Britanie dar si despre ridicarea temporara a restrictiei de comercializare a red Bull in Franta.
 
"Comisia pentru Valori Mobiliare si Piete de Capital restrictioneaza vanzarea short", titreaza cotidianul The Wall Street Journal. Autoritatea de reglementare a pietei de capital americane a luat ieri masuri fara precedent impotriva vanzatorilor short, pe fondul ingrijorarilor potrivit carora pariurile impotriva titlurilor bancare ar exacerba pierderile din sectorul financiar. Prin intermediul unei dramatice hotarari de urgenta, reprezentantii SEC au declarat ca vor limita detinerea de pozitii short detinute pe Fannie Mae si Freddie Mac dar si pe alti 17 emitenti, printre care Goldman Sachs, Lehman Brothers, Morgan Stanley si Merrill Lynch. Planul, care urmeaza sa intre in vigoare de luni, va expira in 30 de zile.
 
SEC-ul isi rezerva totusi dreptul de a extinde noile reglementari la toate actiunile tranzactionate in Statele Unite ale Americii. Mutarea reprezinta una dintre cele mai spectaculoase incercari intreprinse vreodata de catre o agentie guvernamentala, de a controla vanzarile short. Noile norme prevad obligativitatea detinerii unui acord propriu-zis de imprumut al actiunilor din partea investitorului.
 
"Economia europeana, in dificultate", este un alt titlu din cotidianul The Wall Street Journal. Cu doar cateva saptamani in urma, parea ca Europa va reusi sa depaseasca conditiile economice din ce in ce mai vitrege la nivel global. Situatia pare insa sa se fi schimbat iar cea de-a doua economie la nivel global, zona euro, pare sa riste o aterizare dura sau chiar o recesiune. Riscul recesiunii releva ca in ciuda cresterii pietelor emergente, precum Rusia sau China, problemele care aparute anul trecut in Statele Unite, incep sa se rasfranga din ce in ce mai mult asupra altor zone. Ultimile evolutii din Spania sau Germania par sa spulbere sperantele legate de o eventuala "decuplare" de economia americana.
 
"Continental, la mana celor de la Schaeffler", titreaza Handelsblatt pe prima pagina. Compania privata Schaeffler si-a oficializat ieri intentiile de preluare a concernului german. Schaeffler ofera 69,37 euro pentru o actiune Continental, corporatie de trei ori mai mare decat afacerea de familie, nelistata la bursa. Exista insa si o veste buna. Directorul executiv al Schaeffler a declarat ca sustine actuala structura a Continental, inclusiv divizia de anvelope. El a tinut sa infirme astfel zvonurile din piata potrivit carora in urma unei eventuale preluari, afacerea de anvelope ar urma sa fie vanduta. Cu putin timp, inaintea anuntului oficial, negocierile dintre cele doua companii au esuat. Potrivit unor surse, Continental ar fi oferit Schaeffler un procent de 20%, oferta care a fost insa refuzata.
 
De la sectiunea economica a cotidianului The Times aflam despre apelul facut de ministrul de finante britanic pentru mai multa retinere in privinta cresterii salariilor. Potrivit datelor publicate ieri, inflatia pe luna iunie a atins nivelul de 3,8%, cel mai ridicat din ultimii 15 ani. Seful trezoreriei britanice a averitzat ieri ca noi cresteri de salarizare vor potenta si mai mult inflatia si ar putea genera noi majorari ale dobanzii de interventie din partea Bancii Angliei. El a declarat ca "Indiferent daca vorbim despre sectorul public sau cel privat, indiferent daca te afli in sala de consiliu sau intr-o fabrica, nu trebuie sa permitem majorari salariale inflationiste."
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vopsea de 200 de milioane de euro Vopsea de 200 de milioane de euro
900 de lei, bani pentru plata chiriei 900 de lei, bani pentru plata chiriei
ANRE estimeaza ieftinirea gazelor pentru consumatori - 17 Martie 2009 ANRE estimeaza ieftinirea gazelor pentru consumatori - 17 Martie 2009
Pretul constructiilor noi va creste cu pana la 17% pe metrul patrat in acest an Pretul constructiilor noi va creste cu pana la 17% pe metrul patrat in acest an
Sectorul in care Romania a avut cea mai mare crestere din UE Sectorul in care Romania a avut cea mai mare crestere din UE
Chiriile vor creste cu pana la 20% in acest an Chiriile vor creste cu pana la 20% in acest an

Vezi mai multe articole