on

Folia de aluminiu: Izoleaza-ti casa cu tehnologie testata de NASA

07 februarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Istoria izolatiilor cu folie de aluminiu isi are originea in programul spatial al NASA. Oamenii de stiinta ai agentiei americane au avut misiunea de a gasi o metoda cat mai eficienta de a-i proteja pe astronauti in fata temperaturilor extreme din spatiul cosmic, iar materialele folosite in mod traditional pentru izolarea termica aveau nevoie de suporturi groase si, astfel, ar fi devenit imposibil de purtat in interiorul navetelor spatiale. De aceea, solutia la aceasta problema a fost utilizarea foliei de aluminiu pentru a face din costumele astronautilor o adevarata bariera impotriva temperaturilor extreme.

Izolatia termica cu folie de aluminiu functioneaza pe principiul reflexiei temperaturii si razelor soarelui. In plus, aceasta functioneaza chiar si intr-un mediu rece, unde reflecta caldura inapoi spre sursa care o produce.

Izolatia cu folie de aluminiu respinge 97% din caldura radianta, iar daca in spatele acestui strat se afla si unul de spuma poliuretanica, efectul va fi maxim. De retinut ca este necesara mentinerea unui spatiu de aer intre folie si urmatoarea structura solida care poate inchide o suprafata, pentru a nu afecta capacitatea de radiatie a acestor tipuri de folii.

Acest tip de izolatie a acoperisurilor este folosita pentru a oferi protectie impotriva frigului, dar si pentru a reduce din pierderea de caldura la acest nivel, in special pentru cladirile care sunt construite predominant din sticla si otel. Astfel, se poate asigura o temperatura constanta in interiorul incaperilor din aceste imobile.

Studiile au aratat ca transmiterea caldurii radiante in structura unei cladiri este responsabila pentru cel mai mare castig sau pierdere de caldura.

In timpul verilor foarte calduroase, tavanul, acoperisul si zidurile absord radiatiile din razele soarelui si le transmit in interior. Aceeasi caldura este transmisa si inspre pod. Insa, in conditiile folosirii unei izolatii cu folie de aluminiu, cea mai mare parte din aceasta energie este respinsa, in timp ce iarna, bariera previne risipirea caldurii din interior.

Asadar, izolatia cu folie de aluminiu poate fi folosita pentru a preveni pierderea de caldura, insa majoritatea testelor au dovedit ca metoda este mult mai eficienta in zonele cu un climat mai calduros.

Caracteristicile izolatiei cu folie de aluminiu, pe scurt:

  • Nu are miros, nu este toxica si este prietenoasa cu mediul
  • Este usoara, rezistenta la foc, usor de instalat
  • Reflecta caldura, retine caldura, izoleaza fonic, protejeaza impotriva radiatiilor si vibratiilor
  •  Nu favorizeaza umezeala, ajuta la economisirea energiei

Adauga un comentariu


7 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

15 februarie, 10:24

Salut Baboo si Elian! Am revenit cu raspunsuri pentru voi.

Pentru usile metalice clasice de apartament, fara izolatie interioara, singura varianta ce poate fi realizata si da rezultate este capitonarea interioara.

Legat de structurile specifice izolatiilor termice, acestea se refera la izolarea tavanelor mansardelor sau peretilor caselor pe structura de lemn sau acoperisurilor de tip sarpanta ale caselor. Folia se gaseste la diferite firme din domeniu, puteti cauta dupa termenul "folie de Poly Aluminiu" sau "folie de aluminiu cu bule". Pretul este de circa 200 lei rola de 50m, latime 1m, evident depinde de marca si comerciant.

Cristian

14 februarie, 17:10

Aşa cum spun şi redactorii această " oglindă pentru infraroşii" are utilitate scăzută în situaţia unui amplasament pe teritoriul României, elementul fiind foarte eficient pentru a te apăra de căldura venită din mediul exterior: deci, dacă ai o mansardă şi nu ai izolat "acoperişul" cu vată minerală bazaltică ce este caşerată pe folie de aluminiu, poţi aşeza această barieră care să te ferească de o supraîncălzire pe timp de vară a învelitorii(tabla, cartonul), dar nu trebuie uitat că folia aceasta face ca în situaţia unui montaj neconform cu elemente banale de fizica construcţiilor, să creeze un plan pe care să condenseze aerul vehiculat natural în vecinătate. Acest lucru duce la degradarea ireversibilă a elementelor de şarpantă fie că sunt din lemn, fie că-s metalice. Părerea mea e că ...mai bine nu!

Baboo

14 februarie, 12:58

Spuneti ,,structuri specifice pentru izolatii termice''. Care ar fi acestea? Puteti detalia? Care este denumirea acestei folii, unde se gaseste(daca se comercializeaza) si ce preţ ar acea?
Mersi, Baboo

Baboo

14 februarie, 12:54

Se pare ca m-am ambalat degeaba.
Aveti la cunostiinţă despre un mod de izolare a părtii interioare a unei usi metalice, pentru a micsora transferul termic prin metal??
Mersi, Baboo

Specialistul Misiunea Casa

13 februarie, 15:46

Salut! Ne bucuram sa vedem ca acest articol da nastere si altor intrebari. Legat de aspectele tehnice, folia de acest tip se foloseste de regula in structuri specifice pentru izolatii termice, nu pentru pereti ziditi sau in directa legatura cu zidaria sau tencuiala. Se preteaza mult pentru structuri metalice sau din lemn, in asociere cu diverse tipuri de inchidere, cum sunt structurile usoare din lemn sau gipscarton.Aplicarea unor mortare de tencuiala sau glet peste aceste folii nu este posibila.
Nici pentru o usa de exterior nu este posibila utilizarea.

Speram ca raspunsul nostru a fost de ajutor.

Numai bine,
Echipa Misiunea Casa

Baboo

12 februarie, 15:40

Care este soluţia cu care se lipeste pe zid?
Cum se depunne stratul de tencuială peste folie, pesupunnând ca nu ajunge la zidul propriu-zis??
S-ar putea folosi la izolarea unei Usi metalice de exterior* Cum*
Descrieti câteva modalitati(tehnologii) de folsire a acestei izolatii pentru diferiti suporti care lcatuiesc o constructie, un apartamet in speţă sau o casa-
Cu stimaă, Baboo

Elian

07 februarie, 15:10

Presupun ca nimeni nu va pune pe exteriorul cladirii folie de aluminiu din cauza aspectului. Intrebarea este daca are acelasi efect de izolatie daca peste folie se aplica glet sau tencuiala.

Alte articole

Sistemul de degivrare: cum sa protejezi jgheaburile de efectele inghetului Sistemul de degivrare: cum sa protejezi jgheaburile de efectele inghetului
Utilizarile tablei cutate in constructii Utilizarile tablei cutate in constructii
Protectia impotriva UV, element de baza al acoperisurilor Protectia impotriva UV, element de baza al acoperisurilor
Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa? Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa?
“10 sfaturi esentiale pentru lucrul la inaltime” “10 sfaturi esentiale pentru lucrul la inaltime”
Cum ne alegem acoperișul și care sunt aspectele fundamentale de care trebuie să ținem cont? Cum ne alegem acoperișul și care sunt aspectele fundamentale de care trebuie să ținem cont?

Vezi mai multe articole