Galon: Am gresit cand am crezut ca pretul caselor creste fara oprire - 02 martie 2010

02 martie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Criza din imobiliare nu i-a iertat nici pe dezvoltatorii experimentati, cum este cazul sefului GTC, Shimon Galon, care este nevoit in aceasta perioada sa accepte ca o serie de chiriasi sa ocupe gratuit spatii din mallurile construite, in timp ce ritmul de vanzare a apartamentelor din portofoliu este de 7-8 ori mai lent fata de anii 2007-2008.
 
"Singura greseala a fost ca ne-am lasat dusi in eroare de piata rezidentiala unde, cand vindeam zeci de apartamente lunar, credeam ca preturile cresc fara sa se opreasca. Asta s-a intamplat pana in momentul predarii apartamentelor cand oameni care platisera avansuri de 20% nu mai puteau plati restul. In FeliCity am finalizat prima etapa, cu 112 apartamente, toate vandute, dar am livrat doar 40 de locuinte. Pentru restul inca asteptam clientii sa vina sa achite, sa-si ia apartamentele. In Rose Garden am finalziat 500 de apartamente, din care am livrat 370", a declarat Galon.
 
Seful GTC spune ca mai vinde in prezent in jur de cinci apartamente lunar, fata de 30-40 in perioada "de glorie". Drept urmare, atat fazele ulterioare ale proiectului FeliCity din Baneasa (care ar trebui sa cuprinda peste 1.000 de apartamente, fata de 112 in prezent), cat si proiectul Garden of Eden din Pipera (2.000 de locuinte) sunt puse in asteptare.
 
"Atata timp cat oamenii vor continua sa aiba copii, va fi piata de apartamente deoarece ei nu pot locui pe strada. Intrebarea este cand o sa aiba oamenii nevoie de apartamente si cum pot fi indrumati de Guvern, care ar trebui sa garanteze prin lucrari publice de drumuri, centrale electrice sau alte proiecte insanatosirea economiei si o siguranta a locului de munca", apreciaza Galon. Programul "Prima casa" l-a ajutat doar indirect, prin stimularea pietei apartamentelor vechi, de la care o parte dintre vanzatori a migrat spre locuintele construite de GTC.
 
Trei malluri noi pana in 2012
 
GTC a fost unul dintre dezvoltatorii imobiliari cu cea mai agresiva expansiune anuntata pentru segmentul centrelor comerciale, unde intentiona sa realizeze 20 de proiecte, dar planurile au fost treptat ajustate. Compania a finalizat trei proiecte pana in prezent, in Buzau, Suceava si Piatra-Neamt, iar pana in 2012 ar mai trebui finalizate inca trei, in Arad, Galati si Bistrita, in urma unor investitii cumulate de circa 180 de milioane de euro.
 
"La Arad avem si finantare, de la BERD si Raiffeisen, iar finalizarea proiectului era programata pentru luna noiembrie a acestui an, dar a fost amanata pentru 2011, proiectul fiind preinchiriat 40%. In Bistrita avem autorizatie de construire si am inceput licitatia pentru a gasi constructorul, in timp ce la Galati suntem inca la procesul de autorizare", a precizat Galon.
 
Compania are un teren pentru un proiect de mall si in Bucuresti, in nordul orasului, pe care Galon spune ca nu il va abandona, chiar daca in Capitala sunt in prezent mai mult de zece centre comerciale.
 
Cine asteapta profit din primul an in imobiliare, greseste
 
"Pentru un oras de marimea Bucurestiului mallurile existente sunt mult prea putine. Perioada actuala nu este cum ar trebui sa fie, dar sper ca in acest an sa finalizam procesul de autorizare, sa incepem constructia anul viitor, iar in 2013 sa deschidem usile. Sunt putine malluri mai ales in nord, unde in afara de Baneasa nu s-a mai construit nimic. Insa, daca cineva se asteapta ca in perioada asta sa faca profit din primul an, greseste", a mai spus seful GTC.
 
Galon a inaugurat anul trecut doua centre comerciale, in Suceava si Piatra-Neamt, in urma unor investitii cu o valoare cumulata de aproape 50 de milioane de euro. Daca la Piatra-Neamt GTC detine singurul proiect comercial din oras, in Suceava concurenta este mult mai acerba, tinand cont de existenta proiectelor Iulius Mall si Shopping City Suceava, precum si a unui hipermarket Real cu o galerie comerciala. Prea mult pentru un oras cu ceva mai mult de 100.000 de locuitori, astfel ca toata lumea asteapta "sa moara capra vecinului".
 
"Sunt multe centre comerciale in Suceava, dar proiectul nostru nu este nici cel mai mare si nici nu avem cea mai mare zona de moda. Avem un mall pentru clasa de mijloc si o pozitie la intrarea in oras dinspre sud, astfel ca multi oameni trec prin fata proiectului. Mallul este 80% inchiriat, iar luna trecuta am avut peste 100.000 de vizitatori. Chiar daca avem si chiriasi cu «rent free» (fara costuri cu chiria - n.r.), acest lucru nu este pe o perioada lunga, iar situatia nu este chiar asa de groaznica", spune Galon.
 
Proiecte adaptate la nevoile actuale
 
Cu toate acestea, cele mai profitabile afaceri facute de Galon au fost cele cu cladiri de birouri, vanzarea cladirii America House din Capitala pentru 120 mil. euro stabilind un record care pare acum de neegalat in privinta randamentului anual acceptat de cumparatori, respectiv 5,5% in euro pe an.
 
Despre vanzarea City Gate, cel mai recent proiect finalizat de GTC - doua turnuri in Piata Presei Libere construite in urma unei investitii de 100 de milioane de euro - Galon spune ca nu sunt la vanzare, deoarece nu este piata pentru achizitii acum. Dar va incepe un alt proiect.
 
"City Gate a mers foarte bine, mai avem cinci etaje libere, de 1.200 de metri patrati fiecare, iar chiriasii au inceput deja sa se mute. Anul acesta vom mai incepe un proiect in Bucuresti, dar cu o singura cladire, de 12.000 de metri patrati. Trebuie sa ne adaptam proiectele la costurile si bugetele de cheltuieli actuale", spune Galon.
 
Managerul spune ca ar trebui sa stea jos, sa numere loturile de teren pe care compania pe care o conduce le detine in Romania, deoarece nu stie numarul exact, desi in ultimul an nu a mai facut nicio achizitie.
 
"N-am vandut niciun teren. Toate investitiile sunt facute integral din fonduri proprii, astfel ca nu ne preseaza nimeni. Cand se va intoarce piata, vom incepe sa dezvoltam pe ele. De cumparat, ultimul teren l-am cumparat in urma cu un an, o parcela pe care am lipit-o unui lot pe care il aveam deja. Am putea cumpara si alte terenuri, dar in zone care sa nu ridice niciun fel de intrebare", spune Galon.
 
Semnele de intrebare in piata imobiliara sunt insa deocamdata destul de multe, dar dezvoltatorii care nu au tras inca obloanele ar putea prinde un nou val de crestere, chiar daca "tunurile" din perioada 2005-2008 nu se vor mai intoarce.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Clasa mijlocie se muta la bloc Clasa mijlocie se muta la bloc
Un nou restaurant „Stradale” se deschide în Oregon Park Un nou restaurant „Stradale” se deschide în Oregon Park
“Hei, fruntea sus! Continua treaba” – noua campanie de publicitate Hornbach “Hei, fruntea sus! Continua treaba” – noua campanie de publicitate Hornbach
Cel mai „greu” Black Friday de la Miele: peste 180 de tone de produse vandute Cel mai „greu” Black Friday de la Miele: peste 180 de tone de produse vandute
Sectorul privat, principalul motor de crestere al vanzarilor pentru cazanele ELCO Sectorul privat, principalul motor de crestere al vanzarilor pentru cazanele ELCO
Piata de Real Estate din Romania da semne de maturizare Piata de Real Estate din Romania da semne de maturizare

Vezi mai multe articole